Acıyla işlenmiş bir komedi

Son güncelleme: 21.08.2007 19:57
  • noimage
    1980'lerde ailesi parçalanan iki erkek kardeşin değişen hayatlarını merkeze alan Mürekkep Balığı ve Balina, Berkman ailesinin özel hayatlarındaki sıra dışı ilişkileri yakalıyor.

    Bir ailenin, biz kavramı yaratamayacak kadar kopuk geçen hayatlarından ve yaşanan kişilik çatışmalarından kaynaklı olarak dağılmasıyla başlıyor hikaye. Film dramanın bütün estetik kurallarını taşıyor. İzleyicinin duygularını istismar etmeden bir ailenin çöküşünün, çocuklar üzerinde açtığı ruhsal değişimleri ve karakter bozulmalarını etkili bir dille anlatıyor.

    Filmde çocukların değişen kimliklerine tanık oluyoruz. Aynı zamanda çocukların örnek aldıkları ebeveynlerin karakterlerine nasıl dönüştüklerine de. Yönetmen Noah Baumbach'in gerçek yaşam öyküsüne dayanarak çektiği filmde, bu gerçeklikten kaynaklanan samimiyet de oldukça belirgin. Filmin tamamında süregelen karamsar hikaye seyirciyi olumlu veya olumsuz herhangi bir sonuca taşımıyor ve izleyiciyicinin kafasında soru işaretleriyle bırakıyor. Çocukların gözünden izlediğimiz hikayede dar mekanlar ve gerçeğe yakın renkler de karakterleri anlamamız için yönetmenin özellikle kullandığı anlatım dili. Yönetmen varmak istediği nokta açısından hedefine ulaşıyor.

    Anne ve baba karekterlerini canlandıran Jeff Daniels ve Laura Linney' in ve çocukları canlandıran Jesse Eisenberg ve Owen Kline' ın başarılı oyunları filmin bütünlüğünü sağlayan en önemli faktör.

    Edebiyatçı bir karı-kocanın edebiyatla geçen düşünce dünyalarının gerçek hayatlarından ne denli kopuk olduğu ve bu olgunluğu hayatlarının tüm alanlarına taşıyamamaları da dikkat çeken unsurlar. Mürekkep Balığı ve Balina anne babalar için sağlıklı bir film diyebiliriz. Hikaye, aile hayatında kötü örnekleri göstererek doğru sonuca gitmeyi amaçlamış.

    Giriş gelişme sonuç yolundan gitmeyen film drama türünün seyircisine hitap ederek seyirciyi kendi atmosferi içine çekiyor. Kendi türü için hatırı sayılır bir örnek teşkil eden Mürekkep Balığı ve Balinayı drama severler mutlaka izlemeli.

    Filmin özellikle sağlıklı aile yaşamını temsil eden Brooklyn'i seçtiğini de hatırlatalım.

    2005 yılında Sundance Film Festivali'nde En İyi Dramatik Yönetim ve Waldo Salt Senaryo ödüllerini kazanana film 3 Mart'ta seyirciyle buluşacak.

    Yazan ve Yöneten: Noah Baumbach Oyuncular: Jeff Daniels, Laura Linney, Jesse Eisenberg, Owen Kline Senaryo: Noah Baumbach Müzik: Dean Wareham, Britta Phillips Görüntü Yönetmeni: Robert Yeoman
#25.02.2006 10:53 0 0 0
  • emeğıne sağlık
#25.02.2006 11:22 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler ellerine sağlık
#21.08.2007 19:57 0 0 0