DNA testi, soyumuzdaki gizli ihanetleri açıklıyor

Son güncelleme: 28.02.2006 18:01
  • Genellikle suçlu tespitinde, kimlik ya da babanın belirlenmesinde kullanılan DNA testleri, artık kökenlerimizin nereden geldiğini, daha da önemlisi bugüne kadar soyumuzla ilgili gizli kalmış ihanetleri ortaya çıkaracak.

    NEWSWEEK Dergisi, ABDde son dönemde hızla artan DNA ile binlerce yıllık soy ağacı belirleme furyasını kapak konusu yaptı. Derginin haberine göre, bir damla kan, binlerce yıl önce atalarımızın yatak odası sırlarını ve ihanet ortaklarını belgeleyecek.

    ABDde birçok genetik araştırma şirketi son bir yıl içinde "soy ağacı" belirleme pazarına girdi. En ünlü soy ağacı belirleme şirketlerinden "DNA Family Tree"ye kısa sürede 52 bin başvuru yapıldı. Şirket 100 dolar karşılığında, bir damla kanınızı alıyor ve DNA garantisiyle size soyunuzun binlerce yıl öncesinde hangi ırka dayandığını söylüyor. Hatta siz, kendinizi İskoç zannederken, Hintli olduğunuzu ortaya çıkarıyor ve soyunuzdaki bu "gizli ihahet"in yaklaşık yılını da bildiriyor. İhanetin, anne ya da baba tarafından olup olmadığını da ücretsiz bir hizmet olarak öğrenebiliyorsunuz.

    SOYUM NEREDEN GELİYOR

    İnsanlık tarihinin uzun olması nedeniyle ihanet tarihi ve sayısıda bir o kadar karmaşık ve çok olabiliyor. Newsweek dergisi, DNA testi ile soy ağacı belirleme testi yaptıran Amerikalılar arasından farklı örneklere yer verdi. Brian Hamman, soy ağacının nerelere uzandığını merak ediyordu. Nüfus ve aile kayıtları üzerinde yaptığı araştırmalarla, soy ağacını 19uncu yüzyıla kadar götürebildi. Kayıtlara göre, büyük büyük dedesi Lester, Indiana eyaletinin kırsal bölgesinde yaşamıştı. Ancak yine elde ettiği bilgilere göre, büyük büyük dede Lester, anne babası resmi evlilik yapmadan önce dünyaya gelmişti. Brian Hamman, kendi soyunu da etkileyecek atası Lesterin gerçek babasını sorguladı. Soyadı gerçekten "Hamman" mı olmalıydı?.. Bu soru ailenin en büyük bilinmeyen sırrı haline geldi. Cevabı bir damla kan ve DNA testi verdi. Test sonuçları, büyük büyük dede Lesterin gayrimeşru olmadığını, anne ve babasının sadece evlenmeden önce birlikte olduğunu ortaya koydu. Brian Hamman şimdi gerçek bir Hamman olduğunu bilmenin mutluluğunu yaşıyor.

    DNA testleri ile soy ağacı çıkartan DNA Family Tree şirketinin sahibi Bennett Greenspan, genlerimizin yüzde 99.9unu anne ve babamızdan aldığımızı, ancak geriye kalan yüzde 0.1lik genetiğin ise, hafıza halinde soyumuzun özelliklerini sakladığını belirtiyor. Greenspan, ayrıca geçen haftalarda bilimadamlarının Yahudilerin, bir baba ve 4 anneden türediğini ortaya koyan bilimsel araştırmalara dikkat çekiyor.

    İranlı sanıyordu Kızılderili çıktı

    Debra Anna Royer, yetimhaneden evlatlık alınmıştı ve soyunun nereden geldiğini bilmiyordu. Esmer tenli, büyük burunlu ve dolgun dudaklı olması nedeniyle yakınları, İranlı olduğunu savunuyordu. DNA testi hemen cevabı buldu. Ne İranlı ne de başka bir ırka mensuptu. Debranın ataları, Amerikanın gerçek sahipleri, Kızılderililerdi.

    Harward Üniversitesi Afrika Kökenli Amerikalılar Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Henry Louis, siyah olmasına rağmen kanında bir beyazın bulunduğunu biliyordu. 1800lü yıllarda büyük büyük annesi Jane, köle tüccarı beyaz Samuel Bradynin tecavüzüne uğramış ve hamile kalmıştı. DNA testi durumun hiç de sanıldığı gibi olmadığını belirledi. Prof. Louisin büyük büyük annesi tecavüz sonrası hamile kalmamıştı. Kanında beyaz ırkın temsilcisi vardı ancak çok daha eskilere 17nci yüzyıla ve 7-8 nesil öncesine dayanıyordu. Siyah dedesi, Batı Avrupalı beyaz bir kadınla birlikte olmuştu. Yani 8 nesil öncesi anneannesi beyazdı ve muhtemelen de Afrikayı sömürgeleştiren Batı Avrupa ülkelerinden geliyordu.
#28.02.2006 10:03 0 0 0
  • Paylaşım için teşekkürler.
#28.02.2006 10:45 0 0 0
  • Yazın çok ilgimi çekti...Bilgiler için teşekkürler...
#28.02.2006 10:54 0 0 0
  • teşekkürler ilğinç
#28.02.2006 11:14 0 0 0
  • degerli bilgileriniz için teşekkürler
#28.02.2006 17:58 0 0 0
  • faydalı bilgileriniz için teşekkürler.
#28.02.2006 18:01 0 0 0