Kooperatifçilik - Kooperatifçilik Meslegi

Son güncelleme: 25.05.2010 12:25
  • Kooperatifçilik Meslegi Nedir - Kooperatifçilik Meslegi Hakkında - Kooperatifçilik Meslegi Bilgileri






    Tüzel kişiliği haiz olmak üzere ortaklarının belirli ekonomik menfaatlerini ve özellikle meslek ve geçimlerine ait ihtiyaçlarını karşılıklı yardım, dayanışma ve kefaletsuretiyle sağlayıp korumak amacıyla gerçek ve kamu tüzel kişileri ile özel idareler, belediyeler, köyler, cemiyetler ve dernekler tarafından kurulan değişir ortaklı ve değişir sermayeli teşekküllere KOOPERATİF denir.


    KOOPERATİFCİLİĞİN FAYDALARI
    1-) Maddi ve manevi ihtiyacın, en az gider ve maliyetlerle ortakların ayağına getirilmesi mümkündür.
    2-) Değişik konularda çalışan kooperatiflerin işbirliği ve karşılıklı ilişkileri sayesinde ekonominin çeşitli kesimleri arasında yaklaşma ve birbirini tamamlama durumu doğacaktır.
    3-) Kooperatif yoluyla fertlerin teker teker altından kalkamayacakları işlerin gerçekleştirilmesi sağlanacaktır.
    4-) Kooperatifçilik lüzumsuz reklâm ve propaganda giderleri yapılmasını önleyecektir.
    5-) Çeşitli memleketlerin kooperatif kuruluşlarının meydana getirdiği uluslararası birliklerin çalışmaları, dünya milletlerini birbirine yaklaştırır ve bunlar arasındaki dostluk bağlarını kuvvetlendirir. Yine bilimsel usullerin ve modern gelişmelerin ülkeden ülkeye yayılmasını sağlar.
    6-) Herkesin kendi gücüne göre ortaya koyacağı küçük maddi ve manevi imkânlardan, büyük kaynaklar ve kuvvetler doğar.
    7-) Emek ve ürün değerini bulur.
    8-) Sosyal ve ekonomik adaletin sağlanması kolaylaşır.
    9-) Kooperatifçilik yapısı ve icraatları ile barışçı bir ortam sağlamaktadır.
    10-) Kooperatifçiliğin topluma hakim ve etkili hale gelmesiyle, sosyal ve ekonomik bünye kuvvetlenmiş ve geçim seviyesi yükselmiş olacaktır.
    11-) Kooperatifler bencilliği (egoizmi) önler, özgeciliği besler.
    12-) Eğitim yönünden kooperatifler birer eğitim kurumudur.
    13-) Kooperatifler insanların bir araya getirilip birlikte çalışmaya alıştırılmalarını sağlar.
    14-) Demokrasinin toplum içinde yerleşmesine yardımcı olur.
    15-) Zahmetsizce ve yoksulluk duymadan tasarruf yapılmasına yardım eder.
    16-) İsrafı önler.
    17-) Üretim artar, verimlilik yükselir, karlılık oranı artar.
    18-) İnsan nefsini ıslah ve terbiye eder.
    19-) Ürünün kalitesini iyileştirir.
    20-) Memleketin sanayileşmesine yardımcı olur.
    21-) Kanun, Tüzük ve Yönetmeliklerin uygulanmasını kolaylaştırır.
    22-) Kooperatifler Devletçe getirilecek tedbirlerin ve yapılacak koruma ve yardımların belirlenmesinde kolaylık sağlar.
    23-) Tüketici güvenilir, kontrolden geçmiş besin maddelerine kavuşmuş olur.
    24-) Fiyatların aşırı derecede yükselmesine mani olur.
    25-) Devletin elinin altında miktar, çeşit ve kalite bakımından istikrarlı ve güvenilir bir üretim ve ihracat potansiyeli oluşturur.
    26-) Hem üreticiyi, hem de tüketiciyi koruyan bir fiyat politikası güdülmesine imkân verir.
    27-) Tarım kesiminde geleneklerine, toprağına, şerefli geçmişine ve yurduna bağlı sağlam bir toplum meydana gelmekle milli bünye kuvvetlenmiş olur.
    28-) Şehirlere yönelen akımın (göçlerin) durdurulmasına yardımcı olur.
    29-) Hayvan neslinin ıslah edilmesine ve toprak üstü varlıkların korunmasına yardımcı olur.
    30-) Özel kesimlerin kooperatif nimetlerinden yararlanmasına ve güçlenmesine yardımcı olur.
    31-) Toplumun orta direği korunmuş ve ayakta tutulmuş olur.
    32-) Toplumsal tahminlerin ve istatistik bilgilerin doğruluğuna yardımcı olur.
    33-) Milli savunmaya yardımcı olur.
    34-) İstihdam yaratılmasına yardımcı olur.
    35-) Memleketin imarına yardımcı olur.
    36-) Medeniyet seviyesinin yükselmesine yardımcı olur.



    GÖREVLER

    Kooperatifçilik meslek elemanı çeşitli amaçlarla (konut sahibi olma, verimli ürün elde etme, ürünleri karlı bir biçimde satma vb.), güç ve kaynaklarını birleştirerek "Kooperatif" adı verilen bir tür ortaklık kurmak isteyenlere yasal, parasal ve ticari konularda danışmanlık yapar,

    Çalıştığı kooperatifin gerek halkla gerekse kamu ve özel kuruluşlarla ilişkilerinin kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmesini sağlar,

    Kooperatife parasal kaynak sağlar,

    Kooperatifin parasının en ekonomik biçimde harcanmasını ve elde edilen kazancın üyelere pay olarak dağıtılmasını sağlar,

    Üyelere, yapılan çalışmalar, harcamalar ve sonuçta elde edilen yararlar hakkında bilgi verir.

    KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

    Kanun, tüzük ve yönetmelikler,

    Çağdaş iletişim araçları (bilgisayar, telex),

    Büro malzemeleri.
    MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

    Kooperatifçilik meslek elemanı olmak isteyenlerin;

    Sayısal yeteneği yüksek,

    Sayılarla işlem yapmaktan, yönergeleri uygulamaktan, başkalarını yönlendirmekten, işbirliği halinde çalışmaktan hoşlanan,

    Sabırlı ve dinamik kimseler olmaları gerekir.

    Sorumluluk sahibi ve yaratıcı olmak meslekte başarıyı artırır.

    ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

    Kooperatifçilik meslek elemanı çalışmalarını büro ortamında, plan ve hesap yaparak yürütür. Birinci derecede verilerle ilgilenmekle birlikte, zaman zaman insanlarla da etkileşim halindedir ve açıklama yapma, ikna etme gibi görevleri yerine getirir.
    ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

    Günümüz koşullarında insanların bazı ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını tek başlarına karşılamaları güçleşmektedir. Özellikle konut sorununa bir kişi veya ailenin kendi başına bir çözüm bulması olanaksız denecek düzeye gelmiştir. Bu nedenle de son yıllarda özellikle yapı kooperatiflerinin sayısı sürekli artmaktadır. Bu, Tarım, Tüketim, Köy Kalkınma, Esnaf, Kefalet Kooperatifleri için de geçerlidir. Bir sorunu tek başına çözmeye çalışmak yerine, dayanışma ve işbirliği içinde çözmek hem daha kolay hem daha ekonomik olmaktadır. Bu nedenle kooperatifçilik alanında yetişmiş, bilgili, dürüst, çalışkan elemanlara da ihtiyaç artmaktadır. Bu alanda yetişmiş, girişimci bir kişinin iş bulma konusunda fazla sorunu olmayacağı düşünülmektedir.
    MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

    Meslek eğitimi üniversitelere bağlı meslek yüksekokulların "Kooperatifçilik" bölümünde verilmektedir.

    MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

    Meslek liselerinin A-Grubu (Ticaret Lisesi Fen), Bankacılık, Bilgisayarlı Muhasebe, Borsa Hizmetleri, Deniz ve Liman İşletme, Dış Ticaret, Emlak Komisyonculuğu, Genel Hizmetler (Demiryolu), İşletme, İşletmecilik (Demiryolu), Muhasebe, Muhasebe ve Finansman, Pazarlama, Pazarlama ve Perakende, Kooperatifçilik, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Satış Yönetimi ve Reklamcılık, Tesis İşletmeciliği, Ticaret, Ulaştırma Hizmetleri ve Ticaret Liselerini Alan Ayrımı Olmadığı Dönemlerde Bitirenler "Kooperatifçilik" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler.

    Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve ÖSS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir.Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri ve yeterli "Eşit Ağırlıklı-1 (EA-1)" puanı almaları gerekir.




    EĞİTİM SÜRESİ VE İÇERİĞİ

    Eğitim süresi meslek yüksekokullarında 2 yıldır.

    Meslek yüksekokulu kooperatifçilik programının;

    1. yılında: Temel Hukuk, İşletme Bilimine Giriş, Makro İktisat, Muhasebe, Kooperatifçilik Bilgisi, Pazarlama, İşletme Hukuku, İşletme Yönetimi, Mikro İktisat, Kooperatif İşletmeciliği, Kamu Yönetimi,

    2. yılında: Kooperatifler Hukuku, Vergi Hukuku, Kooperatif İşletmeciliği, Maliyet Muhasebesi, Mesleki Çalışma ve Seminer, Büro Makineleri, Vergi İşlemleri ve Muhasebesi, Bilgisayar Kullanımı, Kooperatif Muhasebesi, Büro Uygulamaları gibi dersler,

    Ayrıca, 1. ve 2. sınıflarda, Yabancı Dil, Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi gibi kültür dersleri ve seçmeli olarak Beden Eğitimi,Müzik,Resim derslerinden birisi okutulmaktadır.

    Kooperatifçilik programında eğitim kuramsal ve uygulamalı olarak verilmektedir. 1. ve 2. sınıf sonunda 40′ ar işgünü olmak üzere toplam 80 işgünü, çeşitli kooperatiflerde meslek stajı yapılmaktadır.
    MESLEKTE İLERLEME



    "Kooperatifçilik" ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları taktirde üniversitelerin "İşletme", "İşletme-Ekonomi", "Lojistik Yönetimi" ,"Tarım İşletmeciliği" lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler

    Meslekte ilerleme, kişinin mesleki başarısına, çalışkanlığına ve girişimciliğine bağlıdır. Başarılı bir kooperatifçilik meslek elemanı Kooperatif Müdürlüğünden, Genel Müdürlüğe kadar yükselebilir.







    BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

    Yüksekokul eğitimi süresince herhangi bir kazanç yoktur. Ancak, mezuniyet sonrası geri ödenmek üzere Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan öğrenim ve harç kredisi alınabilir.

    Kooperatif personelinin ücretleri, yıllık tahmini bütçeye göre genel kurulca kararlaştırılmaktadır. Ücretler kooperatifin bütçesine, büyüklüğüne göre çok farklılık göstermektedir. Bazı kooperatiflerde asgari ücretten başlamak üzere ücret verilmekte, bazılarında ise yönetici düzeyinde net asgari ücretin 7-10 katına kadar çıkabilmektedir.

    Kooperatif yönetim kurulu üyelerine genel kurulca belirlenen aylık ücret yanında, huzur hakkı ve yolluk adı altında ödemeler de yapılmaktadır.
#25.05.2010 12:25 0 0 0