Âmentü ve Âmentü de Yer Alan İman Esasları

Son güncelleme: 26.05.2010 13:51
  • Âmentü Nedir - Âmentüde Yer Alan İman Esasları - Âmentüdeki İman Esasları Nelerdir? - Âmentü Suresi hakkinda


    Âmentü, her Müslümanın inanması, kabûl edip tasdik etmesi farz olan îman esaslarından ibarettir. Âmentü`de yer alan îman esasları 6`dır ve şunlardır:

    1. Allah`a inanmak,
    2. Meleklerine inanmak,
    3. Kitablarına inanmak,
    4. Peygamberlerine inanmak,
    5. Âhiret gününe, öldükten sonra dirilmeye inanmak,
    6. Kadere, hayır ve şerrin Allah`dan olduğuna inanmak.
    Âmentü`nün ifadesi şöyledir:

    اَمَنْتُ بِاللّهِ وَمَلئِكَتِهِ وَكُتُبِهِ وَرُسُلِهِ وَالْيَوْمِ اْلاخِرِ وَبِالْقَدَرِ خَيْرِهِ وَشَرِّهِ مِنَ اللّهِ تَعَالى وَالْبَعْثُ بَعْدَ الْمَوْتِ حَقٌّ اَشْهَدُ اَنْ لا إلهَ اِلاّ اللّهُ وَاَشْهَدُ اَنَّ مُحَمَّدًا عَبْدُهُ وَرَسُولُهُ

    Âmentü billâhi ve melâiketihî ve kütübihî ve rusülihî vel-yevmil-âhiri ve bil-kaderi hayrihî ve şerrihî minallahi teâlâ vel-ba`sü ba`del-mevt hakkun eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlüh. Mânâsı ise şöyledir: Âmentü billâhi: Ben Allah`ın varlığına, (bir)liğine, eşi ve benzeri olmadığına, bütün yüceliklere sahip ve her türlü noksanlardan münezzeh olduğuna inandım. Ve melâiketihî: Allah`ın meleklerine de inandım. Ve kütübihî: Allah`ın Kitablarına da inandım. Ve rusülihî: Allah`ın Peygamberlerine de inandım. Ve`l-yevmil-âhiri: Âhiret gününe de inandım. Ve bi`l-kaderi hayrihî ve şerrihî minallahi teâlâ: Kadere de, bize iyilik ve kötülük, hayır ve şer olarak görünen her şey`in Allah`ın ilmi, kanunu ve yaratmasıyla olduğuna da inandım. Ve`l-ba`sü ba`de`l-mevti: Öldükten sonra dirilmeye (ve dirileceğime) de bütün kalbimle inandım. Hepsi hak ve gerçektir. Eşhedü en lâ ilâhe illâllah ve eşhedü enne Muhammeden abdühû ve resûlühû: Ben şehâdet ederim ki, Allah`dan başka hiçbir ilâh ve hakikî ma`bud yoktur ve yine şehadet ederim ki, Hz. Muhammed, Allah`ın kulu ve peygamberidir. Bu son cümleye Kelime-i Şehadet, yani, şehadet cümlesi denir.
#26.05.2010 13:51 0 0 0