Müzelerde ki Tarihi Eserler ve İsimleri Hakkinda

Son güncelleme: 26.04.2012 13:02
  • Tarihi Eserler ve Adlari Hakkinda Bilgi - Ülkemizdeki Müzelerin isimleri - Ülkemizdeki Tarihi Eserlerin isimleri - Müzelerdeki Tarihi Eserlerin Adlari - Müzelerdeki Tarihi Eser isimleri


    Ülkemizde yerleşim hayatının çok eski tarihlere kadar uzanması ve çok çeşitli uygarlıkların yönetimi altına girmesi ören turizmine konu oluşturan antik kentlerin oldukça geniş bir sayı oluşturmasını sağlamıştır. Bu antik kentlerden Truva (Çanakkale), Bergama (İzmir), Efes (Kuşadası), Milet, Didim (Aydın), Ege kıyı bölgesinde, Kaunos (Köyceğiz), Phaselis, Perge, Aspendos, Side (Antalya), Akdeniz kıyılarında, Nemrut Dağı harabeleri (Adıyaman, son yıllarda terör olayları nedeniyle ziyaretçi sayısında büyük ölçüde azalma olmuştur.), Alacahöyük, Boğazköy (Çorum) iç kesimlerde en çok ziyaret edilen antik kentlerdir.

    Ülkemizde eski devirlerde kurulmuş savaş ve depremler sonucu yıkılmış ve defalarca tekrar kurularak günümüzde insanın eseri olarak bir tepe oluşturmuş höyük adıverilen tarihi yerleşmelere de rastlanır. 800 dolayında yeri bulunmuşhöyük olan ülkemizde zaman zaman yapılan kazılardan elde edilen eserler müzelerde sergilenmektedir. Bu höyüklerden Çatalhöyük (Konya), Kültepe (Kayseri), İkiztepe (Samsun), Çavuştepe (Van) başlıcalarıdır. Ayrıca ilk yerleşim izlerine rastlanan bazı mağaralar da (Karain, Beldibi, vb.) bulunmaktadır.

    Yurdumuzda çok sayıda tarihi eserlere de rastlanır. Bunlar kale, köprü, han, kervansaray, çeşme, camii, manastır ve benzeri eserlerden oluşur. Bunlardan Meryem Ana ile ilgili dinsel bağlantılar çok sayıda hacı adayını çekerken, Noel Baba'nın piskoposluk yaptığıDemre, tüm ulaşım zorluklarına karşın Sümela Manastırı, kaya kiliselerin yer aldığıKapadokya ve Ihlara Vadisi, HacıBektaş-ı Veli Türbesi, Mevlana Türbesi ile diğer kilise ve camiiler turizm faaliyetlerine dinsel bir içerik katar. Avrupalıve Amerikalıturistelerin en çok ilgi gösterdiği yerlerin başında gelen müzeler ise genellikle büyük şehirlerimizde toplanmıştır. Ülkemizde ilk arkeolojik müze 1891 yılında açılan İstanbul Arkeoloji Müzesidir. Bu müzemizi 1924 yılında açılan Topkapı Sarayı Müzesi ve 1928 yılında açılan Ankara Etnografya Müzesi izlemiştir. Günümüzde 90 dolayında müzenin yer aldığıülkemizde turistlerin en çok ziyaret ettikleri müzeler İstanbul'da Osmanlı dönemine ait eserlerin sergilendiği Topkapı Sarayı ve müzesi, Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı, Arkeoloji müzesi, Beyazıt Etnografya müzesi, Türk-İslam eserleri müzesi, Ayasofya müzesi, Askeri müze, Ankara'da Etnografya Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Hitit Müzesi, Anıtkabir Atatürk Müzesi, Konya Mevlana müzesi, Antalya'da Arkeoloji Müzesi sayılabilir. Ülkemizde çeşitli tarihlerde düzenlenen festival ve fuarlarda gerek iç turizmi hareketlendirmek gerekse tatil amacıyla gelenlerin kalışsüresini uzatarak, turizm gelir lerinin arttırılmasına çalışılır. İstanbul festivali (15 Haziran-20 Temmuz), İzmir Uluslararası Fuarı (20 Ağustos-20 Eylül), Antalya festivali (25 Mayıs-5 Haziran), Konya Mevlana Haftası (12 Aralık-17 Aralık) bunların başlıcalarıdır.


    Türkiyedeki Tarihi Eserler - Müzelerdeki Tarihi Eserler - Tarihi Eserler Resimleri

    Tarihi Eser döneminin dokusu, kültürü hakkında ip uçları veren, geçmişten geleceğe armağan niteliği taşıyan sanat eserleridir


    Troya Eserleri
    Rusya Puşkin Müzesi
    noimage

    Manş Denizi'nden Çıkarılan Eserler
    Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi

    noimage

    Lidya Eserleri (Karun Hazinesi)
    Uşak Müzesi

    noimage


    Osmanlı Giysi Koleksiyonu
    Ankara Etnoğrafya Müzesi

    noimage

    Topkapı Sarayı Müzesi'nden Çalınan Kur'an-ı Kerim
    Topkapı Sarayı Müzesi
    noimage

    Pişmiş Toprak Heykelcik
    İstanbul Arkeoloji Müzeleri

    noimage

    Osmanlı Giysi Koleksiyonu
    Ankara Etnoğrafya Müzesi

    noimage
#31.05.2010 21:54 0 0 0


  • EFES ANTIK KENTI - Selçuk

    Ilk çagin en ünlü kentlerinden biri olan Efes, Küçük Menderes nehrinin deltasi üzerinde kurulmustur.
#19.02.2012 11:55 0 0 0
  • Sultan II. Bayezid Külliyesi - Edirne

    GENEL BILGILER Külliye'nin kurulus amaci, dönemin en önemli sehirlerinden ve 2. baskent konumundaki Edirne'yi bir darrussifaya (Hastane) kavusturmakti.
#19.02.2012 11:56 0 0 0
  • Dvletler arasında kurlmuştur
#26.04.2012 13:02 0 0 0