Ekolojik Döngü İlkesi

Son güncelleme: 05.06.2010 16:14
  • Ekolojik Döngü Nedir - Doğada Denge - Ekolojik Döngünün Tanımı
    Doğal denge canlıların birbirinden farklılığına dayanır. Bütün canlıların hayvan olduğunu düşünelim. Hayvanlar, dolayısıyla insanlar kısa zamanda yiyecek sıkıntısına düşüp yok olurdu. Bütün canlıların bitki olduğunu düşünün. O zaman da bitkilerin yiyeceği olan karbondioksit atmosferde kısa sürede tükenecek ve bütün bitkiler ölüme mahkum olacaktı.

    Yani bitkiler ve hayvanlar birbirlerinden farklı olmalarından dolayı birbirlerine gereksinim duyarlar. Birbirleri için zorunludurlar. Biri olmadan diğeri olmaz. Atomdan hücreye, hücreden insana, insandan topluma, toplumdan doğal yaşama kadar her şeyin temelinde ikilem vardır. Farklılık vardır.

    Yani bizler birbirimizden farklı olacağız ve farklı olduğumuz sürece birbirimize bağlanacağız; doğal yaşamın sürdürülebilmesi de böylece mümkün olacak. Ancak bu farklılaşmayı doğal ekolojik döngü ilkesine göre düşünüp uyguladığımız sürece doğal yaşam zarar görmez.

    Ekolojik döngüde hiçbir madde artık değildir. Bütün maddeler son zerresine kadar kullanılır. Bütün sistemin çıktıları hammadde olarak düşünüldüğünde, bu maddelerden nasıl yararlanabilirim sorusuna bilimsel ve ekonomik olarak doğru yanıt verildiğinde ve topyekün uygulandığında doğal denge kurulur.

    Bir fabrika düşünelim ki hiçbir atık maddesi yok. Bütün çıktıları kazanca dönüşüyor. Bir belediye düşünün, bütün atıklarını kazanca dönüştürüyor. Çöp diye bir şey yok. Bir meclis düşünün, bütün kanunlarını ekolojik döngü ilkesine göre kurguluyor ve hazırlıyor. Bu benzetmeleri insana kadar indirgersek, böyle insanların oluşturduğu toplumlar çevreyi kirletmez, işsiz kalmaz, adaletsiz olmaz.

    Ekolojik döngü ilkesine göre yaşayan toplumların sözlüklerinde, çevre kirliliği, açlık, işsizlik, fakirlik, hastalık, hakaret, kaba güç, zulüm vb. sözcükler asla yer almaz.

    Mehmet Karabulut Fen Lisesi Biyoloji Öğretmeni, Bursa


    alıntı
#05.06.2010 16:14 0 0 0