İnsülinin Fazlazı Hızlı Yaşlandırır

Son güncelleme: 06.10.2022 18:21
  • insülinin yan etkileri - insülinin kalbe zararı - insülin kullanırken yapılması gerekenler - insülinin sebep olduğu hastalıklar
    İnsülin yaşamsal bir hormondur. Az veya etkisiz olması halinde şekerinizin yükseldiğini, şeker hastalığının ve ilişkili sağlık sorunlarının sizi beklediğini biliyorsunuz.
    İnsülinin sadece azı değil fazlası da sorundur. İnsülin tehlikeli bir hormondur. Kanda fazlaca biriktiğinde metabolik sendromu tetikler, kan basıncını yükseltir, pıhtılaşmayı hızlandırır. Fazla İnsülin erken yaşlandırır.

    YÜKSELMİŞ İnsülin seviyeleri tehlikelidir. İnsülin direnci sendromunun başlıca nedeni aşırı insülin üretimidir. Kuşkusuz yüksek seviyelerde glikoz (şeker), anormal insülin yükselmelerini tetiklemektedir. Pankreas, bu fazla miktarda glikozu karşılamak için gerekli miktarda insülin salgıladığı sürece, glikoz seviyeleri normal düzeylerinde kalacaktır. Kan şekeri normalken İnsülin üretiminde aşırı ve erken artışın mevcudiyeti, İnsülin direncinden kaynaklanan birçok sağlık probleminin belirtisidir. Burada sorunlar kanda miktarı artan şekerden değil fazla miktarda İnsülinden kaynaklanmaktadır.

    KALBİNİZDE NE OLUR

    İskelet kası hücreleriniz, İnsülin ve glikozun etkileşime girdiği esas yerdir. İskelet kası hücrelerinizde glikozu (şeker) yakıt olarak kullandığında, kas hücreleriniz hareket etmek için ihtiyaç duyduğu enerjiyi kazanır. İskelet kası hücreleri İnsüline karşı dirençli hale gelmiş ise kalp kaslarının da İnsüline karşı dirençli hale gelmesi muhtemeldir. Bu kalbin enerji için şekeri (glikozu) yakma yeteneğini azaltır.

    İnsülin kalp hücrelerinde İnsülin direncine neden olsun veya olmasın, kalbi birçok yönden etkilemektedir. İnsülin damar duvarlarında iç yüzeyi döşeyen hücrelerin yapısını ve kan damarlarının tavrını da etkilemektedir. İnsülin direnci ile ilişkili olarak, okside olmuş LDL (zaralı) kolesteroldeki artış, yüzey hücrelere doğrudan veya serbest radikaller aracılığı ile hasar vermektedir.

    STRESLE İLİŞKİLİ

    Diğer hormonlar da İnsülin seviyelerini ve İnsülin direncini etkileyebilir. Böbreküstü bezlerinde yapılan kortizon ve benzeri hormonlar, İnsülinin kandaki şekeri enerji olarak kullanmak üzere hücrelere taşıma yeteneğini azaltır. Stres ile kortizon artması bu nedenle kan şekerini yükseltir. Stres hormonu kortizolün yüksek seviyeleri kalp-damar hastalıkları ve Alzheimer hastalığı için güçlü bir risk faktörüdür. Fiziksel ve ruhsal stres kortizon seviyelerinde yükselmeye neden olur. Kalp ve damar sisteminin önemli bir tehdidi haline gelir.

    YAŞLILIK VE KANSER

    İnsülin, hücrelerin bölünmesini ve genlerin aktivasyonunu uyarır. Uzun süreli yüksek seviyelerde İnsüline maruz kalmak, hücrelerin genetik davranışını değiştirerek genç hücrelerin davranışlarını bozar. Hızla bölünüp çoğalan genç hücrelerin daha yaşlı hücreler gibi davranmalarına neden olabilir.

    Birçok bilim adamı, vücuttaki her hücrenin ölmeden önce sınırlı sayıda bölünmeye programlandığına inanmaktadır. İnsülin hücre bölünmesini artırarak, biyolojik olarak daha yaşlı ve daha yorgun hücreler üretir. Hücreleri yaşlı ve sorunlu hale getirir. Ayrıca yükselmiş İnsülin seviyelerinin kalınbağırsak, karaciğer, pankreas, göğüs ve rahim kanseri riskini arttırdığına dair kanıtlar bulunmaktadır. İnsülinin kanser büyümesinde önemli bir rolü olduğunu düşünenler var.

    YÜKSEK GLİKOZ, KALP RİSKİNİ NASIL ARTIRIR

    Trigliserid seviyesini ve LDL kolesterolüne olan oranını yükseltir. HDL- kolesterolü azaltır.

    Kanın pıhtılaştırıcı hücrelerini daha yapışkan hale getirir, kanın pıhtılaşma olasılığını yükseltir.

    Kan damarlarını daraltan ve muhtemel bir pıhtılaşmaya zemin oluşturan düz-kas hücrelerinin aşırı büyümesini uyaran serbest radikallerin üretimini çoğaltır.

    DÜZENLİ VE ILIMLI EGZERSİZ YAPIN

    İnsülin fazlası da azı gibi zararlıdır. Pankreasınızı fazla insülin ürtemeye zorlamayın. Bunun en kolay yolunu anlatan şu kısacık cümleyi bir kenara not alın: Düzenli ve ılımlı egzersiz alışkanlığı, düşük glisemik indeksli, kompleks karbonhidratlara dengeli bir beslenme planı (sebzeler, meyveler, bakliyat, tam tahıllar)


    Prof. Dr. Osman MÜFTÜOĞLU


    alıntı
#06.06.2010 16:37 2 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler
#06.10.2022 18:21 0 0 0