Fibromiyaljide Teşhis Koymak Zordur

Son güncelleme: 20.06.2010 12:09
  • Fibromiyalji - Fibromiyaljide Teşhis


    Fibromiyalji, mükemmeliyetçi, çevresinin kendisinden çok şey beklediği kişilerde görülen bir hastalık. En önemli belirtileri, yaygın kas ve iskelet sistemi ağrıları, uyku bozukluğu, uyku sonrası genel bir tutukluk hali.

    Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Gülçin Gülşen, hastalığın merkezi sinir sistemindeki bozukluktan kaynaklanabileceğini, sinir iletiminde rol alan bazı kimyasal maddelerin eksikliğinin, ruhsal ve fiziksel travmaların, seratonin hormonu salgılanmasındaki bozuklukların, bazı virüslerin, genetik faktörlerinde önemli olduğunu belirtiyor.

    Bu hastalığın en büyük zorluğu teşhis konulamaması. Vücuttaki yaygın kas-iskelet sistemi ağrılarından bahseden hastalara en sık konulan teşhis sorunun psikolojik olduğu. Hatta fibromiyaljili kişiler çevreleri tarafından 'hastalık hastası' diye tanımlanırlar. Prof. Dr. Gülçin Gülşen hastalığın yaygın kas ağrıları ve uyku bozukluğu yanında, kas krampları, mide ve barsak şikayetleri, ağızda ve gözde kuruluk hissi, çene ağrısı, sürekli yorgunluk hissi, konsantrasyon eksikliği, el ve ayaklarda şişme, uyuşmalar, kaşınma hissi, diş gıcırdatma, baş ve karın, göğüs ağrısı şeklinde de belirti verebileceğini belirtti.

    Prof. Dr. Gülşen, hastalık belirtilerinin soğuk, nemli hava, yoğun stres, mutsuzluk, uzun süreli hareketsizlik ve aşırı aktivite durumlarında artabileceğini ifade etti. Fibromiyaljide tanı hastanın tetkikleri, filmleri ile değil, hastanın klinik olarak değerlendirilmesi ile koyulabilir diyen Prof. Dr. Gülşen, vücutta 18 hassas nokta bulunduğunu ve en az 11 inde basmakla ağrı olmasının önemli olduğunu vurguladı.

    Hastalığın tedavisinde multidisipliner yaklaşım önemli. Her hasta ayrı ele alınıp, tedavi programı hastaya özel düzenleniyor. Fibromiyalji hastalığının tedavisinde en önemli prensip hasta-hekim işbirliğidir. Öncelikle hastayı hastalığı hakkında bilgilendirmek, hastalıktan korunma yollarını öğretmek çok önemlidir. Tedavi değişik bulguların olması nedeniyle hastaya özel düzenlenir. Hekim tarafından belirlenen egzersiz programı fibromiyalji tedavisinde en önemli yeri tutar. Fizik tedavi yöntemleri, ilaç tedavileri, davranış terapileri, meditasyon fibromiyalji tedavisinde kullanılan yöntemler. Fizik tedavide ultrason, laser, magnetoterapi, compex, konnektif doku masajı, germe- gevşeme ve dayanıklılık arttırıcı egzersizler gibi metodlar kullanılıyor. Tedavide amaç; azalmış yaşam kalitesi ve aktivite ile artmış ağrı arasındaki kısır döngüyü kırmaya yöneliktir.

    Fibromiyaljili kişi hangi hekime başvurursa o hekimin perspektifinden değerlendirilmekte ve sonuçta doktor doktor yıllarca dolaşan ağrılı, mutsuz kişiler ortaya çıkmakta. Hastanemizde oluşturduğumuz fibromiyalji grubu hekimleri hastayı değerlendirerek uygun tedavi programını düzenlemekte ve sonuçta mutlu, ağrısız ve fibromiyaljiyle baş etme yollarını öğrenmiş kişiler olarak yaşam kalitelerini arttırabilmektedirler.


#20.06.2010 12:09 0 0 0