Hacivat Karagöz Filmine Tepkiler Büyüyor

Son güncelleme: 21.08.2007 07:31

  • Filmin Osmanlı'ya hakaret içerdiğini savunan araştırmacı yazar Murat Kavaklı, "Bu film Türk tarihine bir iftiradır. Filmle Türk büyüklerinden bir şeylerin intikamı alınıyor" dedi.

    Filmin senaristi Ezel Akay'ı tenkit eden Kavaklı, Atatürk'ün "Tarih yazanlar tarihi yapanlara saygılı olmalıdır" sözünü hatırlatarak, 4 padişaha vezirlik ve komutanlık yapan, mimar ve mühendisliği göz ardı edilerek inşaat amelesi olarak gösterilen Hacivat'ın bir Türk büyüğü olduğunu belirtti.

    Şarap ve kadın düşkünü olarak gösterilen Hacivat'ın fırsatçı ve son derece ahlak dışı sözlerle anlatılmasına tepki gösteren Kavaklı, "Gazadan dönen Orhan Gazi'nin, Nilüfer Hatun'un üzerine atlaması kabul edilemez bir şey. Geyikli Baba için sarf edilen sözler ve Karagöz ile Hacivat'ın Ulu Camii inşaatından taş ve yumurta çalan üç kağıtçılar şeklinde anlatılması tarihimize terstir. Türk milletinin tarihinden efsane bir film nasıl yapılabilir? Tarih efsane değildir. Türk tarihine hakaret niteliğindeki bu film ile Hacivat ve Karagöz Türk milletinden kopartılmak istenmektedir" dedi.

    Bursa'da çekilen filmle, "Ölü evinde ölünün silsilesine küfredildiğini" öne süren Kavaklı, "Orhaneli'nde çekilen bu filmle, Orhan Gazi aşağılanmak istenmiştir. 4 devrin padişahına postacılık, hovardalık, ayyaşlık yaptırmak mizah mıdır? Türk büyüklerini yıpratmadan başkalarına hakaret etmeden mizah yapılamaz mı? Hem Bursa'nın hem de Türk milletinin sembollerine zarar veren bu filmi Türk milletine layık gören Ezel Akay'ı Türk milletinden özür dilemeye çağırıyorum. Bu tutumu şiddetle kınıyorum" diye konuştu.
    Hacivat konusunda en geniş araştırmayı yapıp, Hacivat'ın gerçek hayat hikayesini "Tarihe yön veren dahi" adlı kitapta belgelerle biraraya getirdiğini belirten Kavaklı, "Ezel Akay, gerçek senaryo öğrenmek istiyorsa bu kitabı okusun" dedi.
#14.03.2006 21:37 0 0 0
  • ilginç filmi izlemedim ama daha çok merak ettim şimdi
#14.03.2006 22:00 0 0 0
  • Filmi izleme olanağım olmadı şuana kadar, ama gerçekten bu karakterler yani hacivatla karagöz bu şekilde anlatıyorlarsa büyük bir tepki alacaktır, özelikle bizim kuşağın çocukluk çağlarımızdaki kahramanları idi hacivat ile karagöz ramazan akşamları iftar yemeği yendikten sonra izlerdik, kendi aralarındaki atışmaları hala kulaklarımızda, keşke bu film tarihteki yerleri farklı olan ve daha kapsamlı tarihi araştırarak yeni nesile olgun öğretici bir dille anlatılsa idi bence daha iyi olurdu.

    Ey Hacivatla Karagöz bir hata işledik af olaaa
#14.03.2006 22:20 0 0 0
  • Paylaşım İçin Teşekkürler Ellerine Sağlık...
#21.08.2007 07:31 0 0 0