Bamya - Bamya Dondurma - Bamya Nasıl Dondurulur anlatımı - Bamya Dondurma Yöntemi
2. BAMYA DONDURMA
2.1. Hammaddeyi İşletmeye Alma
Bamyalar dondurmaya son derece elverişli sebzelerdir. Dondurulacak bamyalar,
tohumları henüz gelişmeden hasat edilmelidirler. Hasat edilen bamyalar fazla zaman
kaybetmeden işletmeye getirilmelidir. İşletmenin belirlediği ölçütlere uygun olan ham
madde hemen işlenecekse ön işlemler hattına, hattın dolu olması durumunda ise 0˚C'de kısa
süre bekletilmelidir. Bekletmede ürünler kızışmaması için ağır kütleler halinde üst üste
konmamalıdır. Ülkemizde genel olarak 2 tip bamya işlenir; tombul ve sivri bamya. Bamyalar
genellikle işletmelere uç kısımları-başları konik kesilmiş olarak alınır. Bamya sapları elle ya
da bu iş için tasarlanmış makinelerle alınır.
2.2. Bamyaya Uygulanan Ön İşlemler
Bamyalar öncelikle büyüklüğüne göre sınıflandırılır. Genel olarak 6 cm'ye kadar
olanlar 1. kalite olarak işlenir. 6 cm'den uzun olanlar ise 2. kalite ürün olarak işlenir.
Ön ayıklama işleminden geçirilerek çürük, böcek yeniği olan taneler, yabancı madde,
parçalanmış çiçek, ve kart tanelerden ayrılmalıdır.
Yıkanarak kaba kirlerinden uzaklaştırılır. Yıkanan bamyalar ya buharla ya da su ile
haşlanır. 91-93˚C'de 2-3 dakika haşlama, enzim faaliyetlerini engellemek için yeterlidir. Su
ile haşlamada su içine % 1.5-2 sitrik asit ve % 0.5 CAA (Askorbik Asit-C Vitamini)
eklenebilir. Haşlanmış bamyalar su ile hızla soğutulur. Sarsaktan veya çarklı bir su süzdürme
düzeneğinden geçirilerek su hızla süzülürken ikinci bir ayıklama işleminden geçirilir. Islak
tanelerde lekeli kararmış ve kart çiçekler daha iyi ayrılır
IQF'e Alma
Ön işlemleri tamamlanan bamyalar akışkan yatak dondurucularda IQF yöntemine göre
dondurulur. Ürün merkez sıcaklığı -18˚C ve daha soğuk olacak şekilde hızla donan bamyalar
son ayıklama işleminden geçirilerek kaliteyi bozacak çiçekler ayıklanır.
2.4. Ambalajlama
Dondurulmuş bamyalar mamul ya da yarı mamul olarak ambalajlanabilir. Uygun
ambalaj materyaline dolumu yapılan ürünler tartılır, kapatılır, kodlanır ve etiketlenir. Metal
detektörden geçirilen ürünler paletlere dizilerek depoya sevk edilir.
2.5. Depolama
Isı derecesi -20/-22˚C olan depolara getirilen ambalajlanmış ürünler uygun şekilde
yerleştirilir. Sevkıyata kadar işletmenin belirlediği sürelerde deponun fiziksel şartları ve ısı
derecesi kontrol edilmelidir. Karlanan soğutucu evaporatörler belirlenen süre ve şekilde
temizlenerek ürünün kalitesi korunmalıdır. Satış için sevk edilecek ürünlerde mutlaka FİFO.
kuralı uygulanmalıdır. Depoya ürün giriş ve çıkış işlemleri kayıt altına alınır