Bamya Nasıl Dondurulur

Son güncelleme: 21.07.2010 01:51
  • Bamya - Bamya Dondurma - Bamya Nasıl Dondurulur anlatımı - Bamya Dondurma Yöntemi

    2. BAMYA DONDURMA
    2.1. Hammaddeyi İşletmeye Alma

    Bamyalar dondurmaya son derece elverişli sebzelerdir. Dondurulacak bamyalar,
    tohumları henüz gelişmeden hasat edilmelidirler. Hasat edilen bamyalar fazla zaman
    kaybetmeden işletmeye getirilmelidir. İşletmenin belirlediği ölçütlere uygun olan ham
    madde hemen işlenecekse ön işlemler hattına, hattın dolu olması durumunda ise 0˚C'de kısa
    süre bekletilmelidir. Bekletmede ürünler kızışmaması için ağır kütleler halinde üst üste
    konmamalıdır. Ülkemizde genel olarak 2 tip bamya işlenir; tombul ve sivri bamya. Bamyalar
    genellikle işletmelere uç kısımları-başları konik kesilmiş olarak alınır. Bamya sapları elle ya
    da bu iş için tasarlanmış makinelerle alınır.

    2.2. Bamyaya Uygulanan Ön İşlemler
    Bamyalar öncelikle büyüklüğüne göre sınıflandırılır. Genel olarak 6 cm'ye kadar
    olanlar 1. kalite olarak işlenir. 6 cm'den uzun olanlar ise 2. kalite ürün olarak işlenir.
    Ön ayıklama işleminden geçirilerek çürük, böcek yeniği olan taneler, yabancı madde,
    parçalanmış çiçek, ve kart tanelerden ayrılmalıdır.

    Yıkanarak kaba kirlerinden uzaklaştırılır. Yıkanan bamyalar ya buharla ya da su ile
    haşlanır. 91-93˚C'de 2-3 dakika haşlama, enzim faaliyetlerini engellemek için yeterlidir. Su
    ile haşlamada su içine % 1.5-2 sitrik asit ve % 0.5 CAA (Askorbik Asit-C Vitamini)
    eklenebilir. Haşlanmış bamyalar su ile hızla soğutulur. Sarsaktan veya çarklı bir su süzdürme
    düzeneğinden geçirilerek su hızla süzülürken ikinci bir ayıklama işleminden geçirilir. Islak
    tanelerde lekeli kararmış ve kart çiçekler daha iyi ayrılır

    IQF'e Alma

    Ön işlemleri tamamlanan bamyalar akışkan yatak dondurucularda IQF yöntemine göre
    dondurulur. Ürün merkez sıcaklığı -18˚C ve daha soğuk olacak şekilde hızla donan bamyalar
    son ayıklama işleminden geçirilerek kaliteyi bozacak çiçekler ayıklanır.

    2.4. Ambalajlama
    Dondurulmuş bamyalar mamul ya da yarı mamul olarak ambalajlanabilir. Uygun
    ambalaj materyaline dolumu yapılan ürünler tartılır, kapatılır, kodlanır ve etiketlenir. Metal
    detektörden geçirilen ürünler paletlere dizilerek depoya sevk edilir.
    2.5. Depolama
    Isı derecesi -20/-22˚C olan depolara getirilen ambalajlanmış ürünler uygun şekilde
    yerleştirilir. Sevkıyata kadar işletmenin belirlediği sürelerde deponun fiziksel şartları ve ısı
    derecesi kontrol edilmelidir. Karlanan soğutucu evaporatörler belirlenen süre ve şekilde
    temizlenerek ürünün kalitesi korunmalıdır. Satış için sevk edilecek ürünlerde mutlaka FİFO.
    kuralı uygulanmalıdır. Depoya ürün giriş ve çıkış işlemleri kayıt altına alınır
#21.07.2010 01:51 0 0 0