Paragraf

Son güncelleme: 28.07.2010 15:54
  • Paragraf kuralları - Paragraf sorunları - Paragraf sorunlarınının çözümü - Anlatımda paragrafın önemi
    Paragraf sorularının çözümü oldukça kolaydır.Çok okuyan, okuduğunu doğru anlayabilen,doğru yorumlayabilen,dikkatli okuyabilen her öğrenci bu tür soruları kolayca yanıtlar.

    Çünkü bu tip yanıtlar kişinin anlama ve kavrama gücünü ölçmeye yöneliktir.Paragraf sorularını daha kolay ve kısa sürede yanıtlayabilmek için şu noktalara dikkat etmekte de yarar vardır.

    1.Önce soru kökünü okuyunuz.Soru kökünde ne istendiğini öğrenip verilen paragrafı okumaya geçiniz.Bu size zaman kazandıracaktır.

    2.Soru kökünde 'değildir,yoktur,çıkarılamaz,getirilemez' gibi olumsuz ifadeler varsa bunlara dikkat ediniz.(Bu tür ifadelerin altı çizilidir.)

    3.Kişisel görüşlerinizi bir yana bırakarak paragraftaki görüş ve düşüncelere göre soruyu yanıtlayınız.

    4.Parçayı ikinci kez okumaya gerek bırakmayacak biçimde, anlayarak ve dikkatle okuyunuz.Parçanın tümünü okumadan karar vermeyiniz.

    5.Parçada 'kısacası,o halde,oysa,esasen,aslında,halbuki,şu farkla ki,bu durumda,öyleyse' gibi sözcüklerden sonra gelen tümceler üzerinde yoğunlaşınız.Bu tür tümceler çok önemlidir.

    6.Paragrafın ilk ve son tümcelerine dikkat ediniz.Bu tümceler ana düşünceyi veren tümceler olabilir.

    7.Sınav hazırlığı sırasında çok sayıda paragraf sorusu çözümleyiniz.Bu çalışmaları,zamana bağlı kalarak,belirli zamanda belirli soruyu yanıtlayarak sürdürünüz.


    alıntı
#28.07.2010 15:54 0 0 0