Bitkisel Antiseptikler

Son güncelleme: 29.07.2010 21:16
  • bitkilerin antiseptik özellikleri - mikrop öldürücü bitkiler - bakterilere karşı bitkisel reçeteler - Bitkisel yara merhemleri - bitkilerle yara tedavisi - bitkilerle mantar tedavisi - idrar yolları antiseptiği bitkiler - solunum yolu hastalıklarına iyi gelen bitkiler
    KARABAŞ OTU: 1 bardak kay nar suya, 5-10 gr ufalanmış bitki konur, 10 dk bekletilir, günde 3-4 bardak içilir.

    KARABAŞ OTU ESANSI: 1,5 gr karabaş otu esansı 5 gr lanolin, 15 gr vazelin karıştırılıp kullanılır (aynı zamanda iyi bir yara iyi edicidir).

    ANASON: 1 bardak kaynar suya, 2-4 anason konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Veya aynı su ile gargara yapılır. Anason toz haline getirilir, günde 3 defa 0,5-1 gr içilir.

    OĞULOTU YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak yemeklerden ev vel veya sonra içilir. Bitki, toz haline getirilir, günde 3-4 defa 1-4 gr içilir. Tohumu toz haline getirilir, gün de 3 defa 3 gr içilir. Taze bitki sıkılır, suyundan yarım fincan içilir.

    MERSİN YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr ufalanmış yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak yemeklerden önce içilir.

    Yapraklar toz haline getirilir, günde 3 defa 3-5 gr yemekten önce içilir.

    MERSİN MEYVESİ: 1 bardak kaynar suya, 4-6 gr meyve konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

    SARIMSAK: Sarımsak ezilir, lapa halinde yara ve emsali yerlere konulur.

    KEKİK: Kekik kaynatılır, yarala rın yıkanmasında kullanılır.

    KEREVİZ TOHUMU: Kereviz tohumu toz haline getirilir, gün de 3 defa 1-3 gr içilir. 1 bardak kaynar suya, 10 gr dövülmüş tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

    KEREVİZ KÖKÜ: 1 bardak kay nar suya, 10 gr ince doğranmış kereviz kökü konur, 10 dk bekle tilir, günde 2-3 bardak içilir (idrar yolları hastalıklarında).

    KARANFİL: 1 bardak kaynar su ya, 4-10 karanfil konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Karanfil toz halinde günde 3-4 defa 0.1-0.5 gr içilir.

    KARANFİL ESANSI: Karanfil esansı yemekler arasında 1-2 damla içilir.

    SÖĞÜT DAL KABUĞU, KÖKÜ VE YAPRAĞI: 1 bardak suya, 10-20 gr dal kabuğu, kök veya yaprak konur, 10 dk kaynatılır, gereken yerlerde yıkama veya pansu man şeklinde kullanılır.

    SARIMSAK: 40 gr sarımsak iyice ezilir, üzerine 40 gr ılık su konur, 24 saat bekletilir, bezle süzülür, günde 3 defa 20-40 damla içilir (nefes yolları ve hazım sistemi antiseptiği olarak).

    ALTIN BAŞAK OTU: Altın başak otu kaynatılır, suyu ile yaralar temizlenir.

    CEVİZ YAPRAĞI: 1 bardak suya, 10 gr taze veya kuru yaprak veya ceviz dış kabuğu konur, 5-10 dk kaynatılır, yaralara pansuman yapılır yıkanır.

    KIRMIZI MEYVELİ AYI ÜZÜ MÜ YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10 gr ufalanmış yaprak ko nur, 10 bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

    ÇOBAN ÜZÜMÜ YAPRAĞI (YABAN MERSİNİ): 1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

    HUŞ AĞACI: 1 bardak kaynar suya, 5-10 gr ufalanmış yaprak konur, soğuyanca süzülür, günde 3-4 bardak içilir. Haricen yaraların yıkanmasında kullanılır.

    SUMAK YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10-20 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, yaraların temizlenmesinde kullanılır.

    ANDIZ OTU KÖKÜ: 1 bardak kaynar suya, 4-10 gr kök konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir. Andız otu kökleri toz haline getirilir, günde 2-10 gr içilir.

    ÇAM SAKIZI: Günde 0,5 -2 gr çam sakızı hap halinde kullanılır.

    ÇINAR AĞACI KABUĞU: 1 bardak suya, 10 gr dal kabuğu veya yaprak konur, 10 dk kaynatılır, elde edilen su yaraların temizlenmesinde kullanılır.

    KISACIK MAHMUT OTU: 1 bardak kaynar suya, 2 gr bitki konur, 10 dk bekletilir, yaraların temizlenmesinde kullanılır.

    KILIÇ OTU YAĞI-SARI KANTARON: 50 gr taze veya kuru çiçek, 125 gr saf zeytinyağı içerisi ne konur, ara sıra çalkalanarak 15 gün güneşte bekletilir, pamukla süzülür, temizlenmesi lazım gelen yara, yanık çıban ve emsali yerlerde kullanılır. Acil durumlarda 80 gr taze veya kuru çiçek 800 gr saf zeytinyağı içerisine konulur, ara sıra karıştırılır, iki saat su içerisinde kaynatılır, süzülür, gereken yerlerde kullanılır.

    MEŞE KABUĞU: Meşe kabuğu kaynatılır, suyu yaraların temizlenmesinde kullanılır.

    MÜRRÜSAFİ: Günde 0,5 -1 gr toz veya hap halinde alınır. Veya daha fazla 10 gr kadar artırılabilir.

    OKALİPTÜS YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 4 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, balla tatlandırılır, günde 2-3 bardak içilir.

    PELESENK ODUNU: 1 bardak suya, 10 gr yonga konur, 10 dk kaynatılıp içilir.

    REYHAN ESANSI: Reyhan esansından 5-6 damla 1 şekerle alınır (idrar yollan antiseptiği olarak).

    SARIMSAK OTU: 1 bardak kay nar suya, 5 gr bitki veya tohumu konur, 10 dk bekletilir, 1 günde tüketilir.

    MENENGlÇ SAKIZI: Günde 3-4 defa 0,2-0,5 gr hap halinde alınır (idrar ve nefes yolları antiseptiği olarak)

    KURT PENÇESİ: 1 bardak suya, 6 gr kök sap konur, 10 dk kaynatılır, yaraların temizlenmesinde ve gargara olarak kullanılır.

    ÇOBAN ÜZÜMÜ YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 10 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

    Aynı maksatla taze meyveleride yenilebilir.

    ZUFA OTU: 1 bardak kaynar su ya, 3 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 defa 1 bardak içi lir. .

    YALANCI BİBER: 1 bardak kay nar suya, 4 gr tohum konur, 10 dk bekletilir, günde 2-3 bardak içilir.

    Tohumlar toz haline getirilir, günde 1-2 gr içilir.

    TOLU PELENSENGI: Günde birkaç defa 1-3 gr toz halinde içi lir. Veya şurubundan 30-100 gr içilir.

    KÖPEK SARIMSAĞI: Köpek sarımsağı ezilir, elde edilen suya, 10 misli su ilave edilir, günde 3 defa 15-30 damla içilir.

    KARANFİL KÖKÜ: 1 bardak su ya, 4-6 gr karanfil kökü konur, 5-10 dk kaynatılır, yaralarda temizleyici olarak kullanılır.

    KOCA YEMİŞ YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir (idrar yolları hastalıklarında antiseptik olarak faydalı dır).

    SANDAL AĞACI YAPRAĞI: 1 bardak kaynar suya, 2 gr yaprak konur, 10 dk bekletilir, günde 3 bardak içilir.

    KAŞU SARI-SlYAH: Kaşu toz haline getirilir, günde 2-3 defa 0,5 -1 gr hap halinde içilir.



    alıntı
#29.07.2010 21:16 0 0 0