Sebzelerin Kurutulması

Son güncelleme: 06.09.2010 14:26
  • sebzeler nasıl kurutulur - sebze kurutma yöntemleri - sebzeleri nasıl kuruturuz - sebzelerin kurutularak saklanmasıSebzeler güneşte kurutulduklarında kalite kayıpları fazla olduğundan kırmızı biber ve mantar dışında ticari amaçla yapılan sebze kurutmacılığında mutlaka kurutma tesislerine ihtiyaç vardır.

    Sebze kurutma tesislerinin bantlı, tünel, kabin vb. tipleri bulunmaktadır.
    Kurutulacak sebzelere sebzenin özelliğine göre ayıklama, yıkama, kabuk soyma, doğrama, haşlama, soğutma, kükürtleme vb. ön işlemler uygulanır.
    Rengin esmerleşmemesi için haşlama ve kükürtleme önemlidir.

    Haşlama:

    Sıcak su veya buharda, sebzenin türüne göre belli sürelerde yapılır. Ancak kırmızı biber, soğan, sarmısak gibi sebzelere uygulanmaz.

    Kükürtleme:

    Meyvelerde olduğu gibi yapılır. Kükürtleme ile sebzelerin rengi korunduğu gibi C vitamini ve karoten kaybı da önlenmektedir.
    Kurutulan sebzeler fümige edilir, ambalajlanır ve depolanır.

    Fumigasyon:

    Meyve ve sebzeleri zararlılara karşı korumak üzere kapalı ortamda metil bromid vb. maddeler yakılarak yapılır. 100 m3 hacim için 2-3 kg metil bromid kullanılır. Fümigasyon süresi 24 saattir. Fümigasyon ambar koşullarına göre tekrarlanabilir.

    Kükürtlenen meyveler fümige edilmezler, ancak S02 miktarı kontrol edilerek gerektiğinde tekrarlanmaktadır.

    Ambalajlama:

    Kuru meyveler: Ağaç kasalar, polietilen, propilen, selofon torbalar, karton ve metal kutulara ambalajlanmaktadır. Kasa veya kutuların içine istendiğinde kağıt yayılmaktadır.

    Kuru sebzeler: Nem geçirmez polietilen, aliminyum varak kombinasyonlu kutular, mumlanmış kağıt veya karton kutular içinde ambalajlanır. Küçük ambalajlar 10-20 kg lık büyük ambalajlara yerleştirilir.

    KURU MEYVE VE SEBZELERİN BESİN DEĞERİ

    Kurutulmuş meyve ve sebzelerin besin değerleri tazesine göre C vitamini ve karoten bakımından ve kükürtlenen ürünlerde B vitamin kaybı olmasına rağmen kurutulmuş meyve ve sebzeler iyi birer karbonhidrat ve vitamin kaynağıdır.


    alıntı
#06.09.2010 14:26 0 0 0