Keten Tohumunun Faydaları

Son güncelleme: 10.09.2010 14:46
  • Keten Tohumu Nedir - Keten Tohumunun Yararları - Kabızlık Tedavisi - Keten Tohumunun Kullanıldığı Yerler - Keten Tohumu Nasıl KullanılırKeten tohumu Alman resmi gazetesinde 5.12.1984 tarihinde yayınlanıp ( Heftnummer:228, ATC-Code:A06AC) modern bitkisel ilaç olarak yürürlüğe girmiştir, ESCOP monografisinde de yer almaktadır. Günümüzde modern tıbbi tedavinin vazgeçilemez bir unsuru olarak başarıyla kullanılmaktadır. Almanya'da ilaç üretimi amacıyla 500 hektardan fazla bir alanda ekimi yapılmaktadır.

    Belirtilen kanuna göre keten tohumu doğal bileşiminde kullanılır, her hangi bir madde ilave edilemez veya bileşimindeki bazı maddeler ayrılamaz. Çok sayıda firma tarafından tek ve kombine ilaçları ( Linusit-gold vb.) üretilmektedir.

    İlaç etkili ( Ecza, drog) kısmı: Keten bitkisinin ( Linum usitatissimum L.) kurutulmuş olgun tohumları kullanılır. Bileşiminde: Lifli maddeler(Selüloz, lignin), yağ, protein, linustatin, linamarin bulunur.

    Etkisi:
    Barsak hareketlerini artırarak, hacim artışı sağlayarak kabızlığı önler, kaygan dokuyu ( Mukoza) korur.

    Kullanıldığı yerler:
    Dahilen kabızlıkta kullanılır. Yumuşak dışkılama gerektiren ( Ameliyat sonrası, kalın barsak zedelenmesi vb.) hallerde uygulanır. Gastrit ve ülser gibi hastalıklarda kaygan dokuyu ( Mukoza) koruyucu olarak kullanılır. Haricen bölgesel iltihaplanmalarda lapa olarak kullanılır.

    Kullanılmaması gereken haller:
    Mide-barsak yolundaki herhangi bir nedenle daralmada ve 6 yaşından küçük çocuklarda kullanılmamalıdır.

    İstenmeyen etkileri:
    Yoktur. Ancak en az 10 katı kadar su ile içilmelidir.

    İlaçlarla uyumsuzluğu:
    Alınan diğer ilaçların barsakta emilmesini etkileyeceğinden, ilaç kullanılıyorsa keten tohumundan 30-60 dakika önce alınmalıdır.

    Kullanım miktarı:
    Dahilen; Kabızlığa karşı günde 2-3 defa, her seferinde 1 yemek kaşığı keten tohumu bütün olarak ( Dövülmeden veya öğütülmeden) bir bardak su ile içilir. Haricen; 30-60 gr keten tohumu unu ile lapa hazırlanır.

    Kullanım şekli:
    Dahilen; Gastrit, ülser gibi şikayetlerde kaygan dokuyu ( Mukoza) koruyucu olarak, 1 yemek kaşığı bütün veya dövülmüş keten tohumu bir bardak su ile şişmeye bırakılır ve yenir, birlikte bir bardak su daha içilmelidir. Günde 2-3 defa alınabilir. Haricen cilt iltihaplanmalarında; 30-50 gr öğütülmüş keten tohumu kaynar su ile koyu lapa haline getirilir. Bu lapa ılık olarak iltihaplı bölgeye konur, günde 3-4 defa işlem tekrarlanır. Hastalıklar bölümünde verilen bilgiler dikkate alınarak uygulanmalıdır.

    Uyarı:
    Dahilen kullanımda mutlaka yeterli miktarda su içilmelidir. 12 yaşından küçük çocuklarda mide-barsak iltihaplarında kullanılmamalıdır. Sütle birlikte içilmemelidir. Kabızlık geçmiyorsa, mide-barsak şikayetleri varsa hekime gidilmelidir.
    Hazır öğütülmüş olarak satılan keten tohumu kesinlikle yenmemelidir, çok zararlıdır zehir etkisi yapar, kanser yapıcıdır. Tohum alınıp kullanmadan hemen önce dövülebilir.

    Kaynak: Dr. Ahmet Toptaş, Alman kanunlarına göre düzenlenip izin verilen BİTKİLERLE MODERN TEDAVİ


    alıntı
#10.09.2010 14:46 0 0 0