2005 Fair Play ödülleri,,,

Son güncelleme: 18.04.2006 14:51
  • Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Fair Play Konseyinin 2005 yılı Fair Play Ödülleri açıklandı. TMOK Başkan Yardımcısı ve Fair Play Konseyi Başkanı Erdoğan Arıpınar, TMOK Başkanı Togay Boyatlı ve Konsey üyeleri ile birlikte Olimpiyatevinde yaptığı basın toplantısında 2005 Türkiye Fair Play Ödüllerini gerekçeleri ile birlikte açıkladı.

    Bu yıl Toplumsal Fair Playde 24,Sportif Fair Playde 18 ödül verildi. Toplumsal ödüle değer görülenler arasında Baba Beni Okula Gönder, Çılgın Türkler, MESS, İstanbul Modern Müzesi, Sportif Fair Playde ise Galatasaraylı Özgürcan, Banvit Basketbol Kulübü, gazeteci Zeynep Oral ve Alp Ulagay da bulunuyor.

    Erdoğan Arıpınar, bu yıl Toplumsal ve Sportif dallarda 42 ödül verildiğini belirterek, "Ön jüri Türkiye taramasında 2000 den fazla aday arasından 77 aday seçti. Fair Play Konseyinin büyük jüri görevini yaptığı seçimde Toplumsal da 9 Büyük Ödül, 9 Şeref Diploması, 6 Kutlama Mektubu, Sportif dalda ise 9 Büyük Ödül, 7 Şeref Diploması ve 2 Kutlama Mektubu verildi. Gönül isterki bu adayların hepsine ödül verelim. Ama bence zaten hepsi ödülü hakediyor. Fair Playi yalnız sporun içinde düşünmek ve görmek eksik olur. Fair Play bireyin yaşam tarzı olmalı. Ülkenin her vatandaşı, dünyada yaşayan herkes olayları, davranışlarını Fair Play süzgecinden geçirmelidir" ifadelerini kullandı.

    Toplumsal ve Sportif dal olarak ikiye ayrılan ödüllerin dağılımı şöyle:

    TOPLUMSAL FAIR PLAY ÖDÜLLERİ

    Davranış Dalı Büyük Ödül
    1-Ayşe Başarır (Ev Hanımı - Antakya) 4 çocuklu dul anne Vakıftan bağlanan yardım desteğini işbulunca başvurup kestirdi.
    2-Cihan Haber Ajansı Ekibi (Yalçın Kaya, Ferhat Işıklar, Serhat Ortakçı) Haber olarak izledikleri trafik kazasında şoförün kopan bileği ve ayağını karda arayıp, bulup hastaneye ameliyata yetiştirdiler
    3-Balıkesir Bigadiç Akyarlar Köyü
    Köylerine okul yapılsın diye tarlalarını satıp 80 milyar lira eğitime katkıda bulundular.

    Şeref Diploması:
    1-Tolga Sakarya (Karikatürist) TMOK Fair Play Karikatür Yarışmasını kazandıktan sonra, kendini geliştirdi. Grup Buradayım ile görme engelli çocuklara karikatür kursu açtı ve onlara yaşam sevinci verdi
    2-Şemdinli Devlet Hastanesi Çalışanları
    Başhekim Mehmet Gökdoğanın teklifi ile döner sermaye paylarını bağışlayıp hastaneyi ihya ettiler.
    3-Amine Yaşin (Öğrenci -Van 100ncü Yıl Üniversitesi) Haydi, Doğu Beyazıta" Kampanyası ile üniversiteli gençleri topladı ve 5000 çocuğun eğitimini sağladı.

    Kutlama Mektubu:
    1-Murat Dönmez (İdari Şef - Edremit Devlet Hastanesi) 64 Kişiyi ikna edip organ bağışlattı
    2-Göksu Günay
    Bireysel çabası ile Silvan Gazi İlköğretim Okuluna dünyanın her yerinden kitap getirtti. 5000 kitaplık bir kütüphane kazandırdı.
    3-Bilal Zemin (Öğretmen- Kâhta Celal Bayar İlköğretim Okulu) İnternet de açtığı e-mail zinciri ile 26 okulun öğrencilerini donattı.

    Kariyer Dalı Büyük Ödül:
    1-Milliyet Gazetesi Baba beni okula gönder kampanyası ile ülke eğitimine kızları okullu yaparak hizmet etti.
    2-Haluk Cecan ( Su altı Bilimcisi) Türkiyenin su altı dünyasına verdiği hizmetler ve özveri için
    3-Antalya Gazi Paşa Kaymakamlığı, Ulusal eğitime katkı kampanyası ile ilçede 16 60 yaş arası okuma-yazma oranını %100 yaptı.

    Şeref Diploması
    1-Tülay Baydar (Kaymakam Erzurum, Köprüköy) 800 ü kız 910 öğrenciyi okula kazandırdı. 1400 yetişkine okuma-yazma öğretti
    2-M. Bülent Özyürük (Tekstil İhracatçısı) Fakirlik ilmühaberi ile devlet bursu aldığı İneboluya iki okul kazandırıp borcunu ödedi.
    3-VATEV Vakfı (Vakıflar Yüksek Tahsil Kız Yurdundan Yetişenler Eğitim ve Kültür Vakfı) Yetiştikleri vakıflar kız yurdu kapanınca; kızların yüreği yurt oldu. 13 yılda 1000 kız öğrenciyi üniversite mezunu yaptılar

    Kutlama Mektubu:
    1-Birgül Ecer - Ümmühan Karakaplan (Edirne Büyükdöllük Köyü - Tarım Bakanlığının 81 ilde açtığı Türkiye Kadın Çiftçiler Yarışıyor Bilgi Yarışmasının 2005 yılı Şampiyonları) Türk köy kadınının çiftçilikteki başarı ve bilgisini ispatladılar.
    2-KADİGER (Kadın Girişimciler Derneği) Ülkede Türk kadının hayatına katkılarda bulurken, dünya kadın dernekleri arasında saygın yerini aldı.
    3-Recai Şeyhoğlu (Eğitimci-Yazar) 10 köye kütüphane kurdu ve 10 eser verdi.

    İletişim Dalı Büyük Ödül:
    1-Turgut Özakman (Yazar-Sanatçı) Şu Çılgın Türkler Kitabı ile ülke halkının, bilincini ve vatan sevgisini tazeledi
    2-MESS (Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası) Pek çok yararlı çalışmanın yanı sıra Görgülü ol Hoşça yaşa kitabı ile topluma eğitimde büyük katkıda bulundu
    3-Aydın Ayhan (Yazar, Araştırmacı, Öğretim Görevlisi) Çanakkalede şehit düşen öğrencileri ve Balıkesir Lisesinin şehit keşşaf birliğini kitabı ile kamu oyuna sunup, abide yaptırdı

    Şeref Diploması:
    1-Erdal Alay ( Karikatürist / Posta Gazetesi) Medyanın hatalı değerlendirmelerini çizgileri ile yansıttı ve özeleştiri yaptı.
    2-Tahir Aydoğdu ( TRT Radyo 4 / Kanun Sanatkârı - Üst düzey Türk ve Batı Müzik otoritesi) En çok dinlenilen Radyo kanalında Türk halkına geçmişin müzik değerlerini ve müziğini başarı ile tanıttı.
    3-İstanbul Modern Müzesi (Eczacıbaşı) İstanbulda şehir merkezinde beğeni toplayan çağdaş bir sanat galerisi kurdular.

    SPORTİF FAİR PLAY ÖDÜLLERİ

    Davranış Dalı Büyük Ödül:
    1- Joseph Muhlbauer (Amatör Su sporları Sporcu / Kitapevi Sahibi) Avusturya vatandaşı, teknesinde Türk Bayrağı taşıyor Türkiyeye ve Olimpizm için büyük hizmetler verdi.
    2- Özgürcan Özcan (Galatasaray Futbol PAF Oyuncusu) Attığı ve hakemin saydığı golü. elle attım diyerek iptal ettirdi. Kural gereği birde sarı kart gördü.
    3-Hatice Yılmaz (Öğrenci - Halter Şampiyonu) Samsunda Türkiye Gençler Şampiyonasında tuvalette bir takımın unuttuğu, bir ekibin tüm harcırahını ve cep telefonunu bulup öğretmenine teslim etti

    Şeref Diploması:
    1- Mustafa Genç (Boks Antrenörü - Devlet Memuru) ÇEKdaki sokaktaki kimsesiz çocukları spora başlatarak topluma kazandırdı.
    2-Volkan Babacan (17 yaş altı kalecisi / Fenerbahçe) Dünya Şampiyonası'nda Türkiyenin 51 kazandığı Çin maçından sonra yere oturup ağlayan Çin kalecisini kucaklayıp teselli etti.
    3-Erkan Babür (Erzincan Fatih Teknik Okulu Antrenörü) Rakip takım eksik kalınca; takımından bir oyuncuyu dışarıya alarak; rakip takımın eşit koşullarda maçı sürdürmesine yardımcı oldu.

    Kariyer Dalı Büyük Ödül:
    1-Banvit Basketbol Kulübü, Spora kazandırdığı tesisler, rakiplere karşı dostça davranışı, küfre hayır deyişi ve performansı ile takdir topladı.
    2-Mustafa Hükkamoğlu (Muğlaspor Kulübü Başkanı) Rakibine tekme atan oyuncunun sözleşmesini fesh etti, Fair Playe uymayanları affetmedi.
    3-Mehmet Yazıcı ( Bolu Emniyet Müdürü) Bolu halkına modern bir spor tesisi kazandırdı.

    Şeref Diploması:
    1-Türk Bayan Yelkenciler, Atlantiki geçme ARC yarışmasında 2nci olup başarı kazandılar.
    2-Bayan Binicilik Milli Takımı, 32 yıldan bu yana ilk defa Balkan Şampiyonu
    3-Dario Porsemay (Spor Yöneticisi) Olimpizm ve sporda öz verili çalışmalar yaptı.

    Kutlama Mektubu:
    1-Suat Beğenal (FILA Hakemi) FILAda, 20 yıl, başarı ile Türkiyeyi temsil etti
    2-Taekwando Milli Takımı, Dünya ve Avrupa Şampiyonu oldular.

    İletişim Dalı Büyük Ödül:
    1-Zeynep Oral ( Gazeteci -Yazar) Ali Sami Yen Stadının Duvarlarında yazan cehenneme hoş geldiniz çirkin sözünü gündeme getirerek kaldırtmayı başardı.
    2-Avni Erboy (Spor Yazarı - Basketbol Yöneticisi) Yazıları, çalışmaları, internet sahifesi ile Fair Play olgusuna hizmet etti.
    3-Prof. Seyhan Hasırcı, Hem Türkiye hem de Almanyada yaptığı çalışmalar, yayınladığı yazılar ve verdiği konferanslarla Fair Playe hizmet ediyor.
#17.04.2006 12:49 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler ustad.
#18.04.2006 14:51 0 0 0