BÜTÜN İBADET KAPILARINI AÇAN BEŞ AMEL

Son güncelleme: 12.05.2007 09:34
  • Bu fasıl ibadet kapilarini acan bes amel, devam edildigi takdirde, diger ibadetlerin yapilmasina sebeb olan ameller hakkindadir.

    1-Din Ilmi
    Bu ya kitaplardan ogrenilir ya da alimlerin sohbetlerinden. Kitaplardan ilim tahsil etmekle beraber alimlerin sohbetleri de gereklidir. Alimlerden kastımız: ilmiyle amel eden, seriat ve hakikati cem eden, sunnetlere ittiba etmeye asik, ifrat ve tefritten kacip orta yolu sevenler, Allah'in yaratiklarina sefkatli olup, taassup ve inattan uzak olan kimselerdir.
    Allah'in bir lutfu olarak, bu zamanda bile, boyle alimlerin sayisi coktur. Bunlar devamli olacaklardir. Cunku Resulullah'in vaadidir. Buyurdular ki: "Ummetimden bir taife hak uzerinde galib olup duracaklardir. Muhalif olanlar onlara zarar veremeyeceklerdir.(Muslim- Tirmizi")
    Boyle buyuk zatlarin sohbet ve hizmetinin bir kimseye nasip olmasi, en buyuk nimet ve en guzel kazanctir. Her gun olmasa da, haftada yarim saat kadar onlarin hizmet ve sohbetinde bulunan bunun bereketini gorur.

    2-Namaz
    Sartlar ne olursa olsun, bes vakit namazi vaktinde kilmaya devam etmeli, gucunun yettigi kadar cemaatle kılmaya gayret sarf edilmelidir. Mecburi hallerde ise nasıl kilinirsa kilinsin o bir kazanctir. Namazda huzur-u ilahi ile bir irtibat ve baglanti kurulur ve bunun bereketiyle kisinin durumu duzelir.
    Allah Teala soyle buyuruyor: "Namaz insani dinin yasak ettiklerinden ve cirkin islerden muhakkak alikor(Ankebut:45)"

    3-Uzlet
    İnsanlarla az konusmak ve az bulusmaktir. Bir de, konusulan sozu dusunerek konusmalidir. Boyle yapmak, binlerce felaketten korunmak icin en guzel bir yoldur.

    4-Muhasebe ve Murakabe
    Kisi daima: "Ben Rabbimin huzurundayim. O, benim butun sozlerimi, islerimi ve hallerimi goruyor" diye dusunmelidir. Buna murakabe deniliri. Muhasebe ise; "herhangi bir vakitte(mesel yatma vaktinde) yalniz basina oturarak, gun boyunca yaptigi isleri hatirlayarak, "simdi hesaba cekiliyorum ve cevap vermekten aciz kaliyorum" diye tasavvur etmektir.

    5-Tevbe ve Istigfar
    Bir hata olunca tovbe icin ozel bir vakit veya belli bir şeyin meydana gelmesini beklememelidir. Issiz bir yerde secdeye kapanip, Allah'tan ozur dileyip, af talep edilmelidir. Aglamak mumkun ise aglanmali, yoksa aglar gibi yapilmalidir.
    Kısaca, bu bes seye kim devam ederse, onun icin butun itaat ve ibadet kapilari acilacaktir...


    Kaynak: Amellerin Karsiligi-Esref Ali Tahanevi
    Terc: Hayri Demirci-Bahar Nesriyat- Ist'1997
#17.04.2006 21:16 0 0 0
  • Dinini öğren ki hata yapmayasın.
    namazını kıl ki sana şefaat etsin.
    Konuşacaklarını iyi düşün, iyi hitap et ki, arkadaşını kaçırmayasın.
    Sürekli kendini yokla ki, hata yapmayasın.
    Her akşam tövbe et ki, Olur da yaptıklarından ötürü bağışlanasın.

    Paylaşımın için çok teşekkür ederim arkadaşım
#18.04.2006 00:18 0 0 0
  • 29- "Ey mü'minler, eğer Allah'dan korkarsanız, O size iyiyi kötüden ayırd edebilecek bir nosyon, bir kriter bağışlar, kötülüklerinizi örter ve sizi affeder. Allah büyük lütuf sahibidir." ENFAL 29
    İşte azık budur. Budur yol hazırlığı. Kalpleri dirilten, onları uyaran, içlerindeki uyarı, sakınma ve korunma cihazlarını harekete geçiren takva azığı... Yolun dönemeçlerini ve kavşaklarını göz alabildiğince ortaya çıkaran yol gösterici nur hazırlığı... Tam ve sağlıklı görüşü engelleyen kuşkular ortadan kalkmıştır artık. Sonra bu, hataların bağışlanması azığıdır. Huzur ve istikrarı sağlayan güven azığı... Azıkların tükendiği, çalışmaların yetersiz kaldığı bir günde yüce Allah'ın engin lütfunu düşünme azığı...

    Allah korkusunun kalpte yolun kıvrımlarını ortaya çıkaran bir kriter işlevi gördüğü bir gerçektir. Ancak bu gerçek de -tıpkı inanca ilişkin diğer gerçekler gibi- pratik olarak yaşayandan başkası tarafından algılanmaz. Sadece anlatmak bu gerçeğin tadını, fiilen yaşamamış olanlara ulaştırmaz.




    noimage
#18.04.2006 09:03 0 0 0
  • ON NASİHAT

    1-) Hergün okuyabildiğin kadar Kur'an oku, Peygamber (sav)'e de salatı çokca getir.
    2-) Beş vakit namaz ile velevki iki rekat ta olsa gece ve kuşluk namazına devam et.
    3-) Üzerine farz olan zekatı ver. Az da olsa hergün sadaka ver. Eğer verecek bulamaz isen bu vazifeyi güzel söylemekle yerine getir. Ramazan orucu ile beraber her ayda üçgün oruç tut.
    4-) Allah'ın sevdiklerinden olmak istemez misin? Peygamber'in Muhammed (sav)'i, O'nun Ailesini sev, anne ve babaya iyilik yap.
    5-) Sen:" Ya Rabbi, Ya Rabbi" deyipte, Allah'ın: "Evet Ey kulum, iste istediğin verilir" dediği kimselerden olmak istemez misin? Ohalde yiyeceğini temizle ki duan kabul olsun. İnsanlara kendinden daha insaflı ol. İnsanlara güzel ahlakla davran.
    6-) Duası kabul edilenlerden ve Kıyamet günü sayfası nurla parlayanlardan olmayı istemez misin? Kalbini temizle, "La İlahe İllallah" zikrini çok yap, günahlarına, mü'min erkek ve mü'min kadınlar için tevbe ve istiğfar yap. Allah'ı hatırlamaktan habersiz olanlardan olma.
    7-) Allah'a hamdeden, şükreden, O'na yakın olanlardan olmak istemez misin? Şu var ki kul: El-Hamdülillah, derse, Allah: " Kulum Bana hamdetti, Bana şükretti" der. Ohalde: el-Hamdülillahi ve Selamün ala İbadihillezinestafa" zikrini çokça yap.
    8-) Allah'a şükredenlerden ve Allah'ın neslini islah ettiği kimselerden olmayı istemez misin? Ohalde şu iki ayetteki duaya devam etmelisin:
    *A-) " Rabbim, bana ve anama, babama lutfettiğin nimete şükretme, Senin beğeneceğin faydalı bir iş yapmamı gönlüme ilham eyle ve Rahmetinle beni iyi kullarının arasına koy". (Neml:19).
    *B-) " Rabbim beni, bana ve anama, babama verdiğin nimete şükretmeye razı olacağın yararlı işleri yapmaya sevkeyle, benim için neslimden de salahı devam ettir. Ben Sana yöneldim, Sana teslim oldum." (Akaf:15).
    9-) Hem dünyanı hem ahiretini toplayan şeyi sana göstereyim mi? Ohalde Allah'ın emirlerini gücün yettiği kadar yerine getirmeye çalış: " Ey insanlar, ruku edin, secde edin, Rabbinize ibadet edin, hayır işleyin ki kurtuluşa eresiniz. " (Hac:77).
    10-) Bütün herşeyin özünü göstermemi ister misin? " Allah'a inandım de, sonra da dosdoğru istikamet üzere ol. "
#18.04.2006 11:02 0 0 0
  • Eli sıkı olma; büsbütün eli açık da olma. Sonra kınanır, (kaybettiklerinin) hasretini çeker durursun

    ( İsra - 29)
    Her insan hata eder. Hata işleyenlerin en hayırlıları tevbe edenlerdir.

    Tirmizî, Kıyâme, 49; İbn Mâce, Zühd, 30.

    ALLAH'IM! Kalbimi bolca şükreden,dilimi çokça zikreden kıl.

    ( Hadis-i Şerif)
    allah razı olsun kardeş paylaşımlrın için
#18.04.2006 11:15 0 0 0
  • Allah razı olsun
#12.05.2007 09:34 0 0 0