DUALAR NİÇİN KABUL OLMAZ?

Son güncelleme: 22.04.2006 13:05
  • Dualar niçin kabul olmaz?

    CEVAP
    Şartlarına uygunsa dua kabul olur. Hadis-i şerifte, (Rabbiniz kerimdir, kendine açılan eli boş çevirmekten haya eder, edilen duayı kabul eder) buyuruldu. (Tirmizi)
    Duanın kabul olması için bazı hususlara dikkat etmek gerekir. Sebeplere yapışmadan istemek kuru bir temennidir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir.) [Deylemi]
    Yapılacak işlerden bazıları şöyledir:
    Önce günahlara tövbe etmeli, istiğfar okumalı, sadaka vermeli, imanını düzeltmeli, duanın kabul olacağına inanmalı, iki diz üzerine kıbleye karşı oturup, duaya başlarken, (Sübhane Rabbiyel aliyyil alel vehhab) demeli, euzü besmele çekip hamd ve salevat okumalı, duayı üçten fazla söylemeli! Kabul olmadı diyerek ümit kesmemeli, kabul olana kadar uzun zaman tekrar etmelidir! (Feraid)
    Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    (Siz, kabul edileceğine yakinen inanarak, Allaha dua ediniz. Allahü teâlâyı unutarak, gafletle edilen dua kabul olmaz.) [Tirmizi]
    (Emr-i marufu bırakırsanız dualarınız kabul olmaz.) [Bezzar]
    (Bid'at ehlinin duası ve ibadetleri kabul olmaz.) [Deylemi]
    (Kızını fasıkla evlendirenin duası kabul olmaz.) [Şira]
    Farzları yapmayanın, mesela namaz kılmayanın duası kabul olmaz.
    Haramlardan sakınmayanın duası kabul olmaz. Ebülleys-i Semerkandi hazretleri, (Haram yiyenin, gıybet edenin ve haset edenin duası kabul olmaz) buyuruyor. Hadis-i şerifte de, (Duanın kabul olması için, yenilen ve giyilen helâl olmalıdır) buyuruluyor. (Tergib-üs-salât)
    İhlâslı ve salih olmaya çalışmalı. Kuran-ı kerimde buyuruluyor ki:
    (İhlâslı olarak dua edin!) [Mümin 14, 65]
    (Allahü teâlâ, ancak takva sahiplerinin [salihlerin amellerini, dualarını] kabul eder) [Maide 27]
    Evliyayı vesile ederek, dua etmeli. Buharideki hadis-i şerifte, duanın kabul olması için, Peygamberleri ve salihleri vesile etmek gerektiği bildirilmektedir. (Hısn-ül-hasin)
    Mesela silsile-i aliyyenin isimleri okunup onların hürmetine dua edilmeli.

    Din kardeşine gıyabında dua etmeli.

    Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    (Müminin din kardeşi için, arkasından yaptığı hayır dua kabul olur. Bir melek, Allah bu iyiliği sana da versin der. Meleğin duası reddedilmez) [İbni Ebi Şeybe]
    Beş vakit namazı doğru ve severek kılmalı ve sonra dua etmeli. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    (Beş vakit namazlardan sonra yapılan dua kabul olur.) [Buhari]
    Yine hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    (Allahü teâlâ buyuruyor ki: büyüklenmeyen, gününü Allahı anmakla geçiren, [Allahın razı olduğu işleri yapan] günahta ısrar etmeyip istiğfar eden, aç doyuran, garibi koruyan, küçüğe merhamet, büyüğe saygı gösterenlerin namazlarını kabul ederim. Böyle bir kimselerin istediklerini veririm, dua ederlerse, dualarını kabul ederim.) [Darekutni]
    (Gizli-açık çok sadaka verin ki rızkınız bollaşsın, yardıma mazhar olasınız ve duanız kabul edilsin.) [İbni Mace]
    (Allahü teâlâ, duanızı kabul eder. Dua ettim, hâlâ duam kabul olmadı diye acele etmeyiniz! Allahtan çok isteyiniz! Çünkü kerem sahibinden istiyorsunuz.) [Buhari]
    (Kim, Yunus aleyhisselamın balığın karnında iken ettiği duayı okursa, duası kabul olur.) [Tirmizi]
    (Birinize dert ve bela gelince, Yunus Peygamberin duasını okusun! Allahü teâlâ Onu muhakkak kurtarır. Dua şudur: (La ilahe illa ente sübhaneke inni küntü minezzalimin) [Tirmizi]
    (Duasının kabul olmasını isteyen, darda kalanı ferahlandırsın!) [İbni Ebiddünya]
    (İstiğfara devam eden, her türlü sıkıntıdan ve geçim darlığından kurtulur, ferahlığa çıkar, ummadığı yerden rızka kavuşur.) [Nesai]
    (Sıkıntılı iken duasının kabul edilmesini isteyen kimse, refahta iken çok dua etsin!) [Tirmizi]
    (Sıkıntılı veya borçlu bir kimse, bin kere "La havle ve la kuvvete illa billahil aliyyil azim" derse, Allahü teâlâ işini kolaylaştırır.) [Şira]
    Evlilik için dua ettim, kabul olmadı. Sebebi nedir?

    CEVAP

    Evlenmeyi istemek normaldir. Ancak her evlilik mutlaka hayırlı olur mu? Çok az da olsa, evlilik bir kimsenin dünya ve ahiret felaketine sebep olabilir. Ne olursa olsun evlenmeyi değil de, mutlaka hayırlı olanını istemelidir. Hayırsız bir evlilik yerine bekârlığı tercih etmelidir!
    Esas hayat, ahiret hayatıdır. Muhteşem bir hayat sürülse de, dünya geçicidir. Akıllı, ahiretini düşünüp, (Ya Rabbi evlilik hakkımda hayırlı ise nasip et) diye dua eder. Kur'an-ı kerimde, (Dua edin, duanızı kabul ederim), hadis-i şerifte ise (Rabbiniz kerimdir, kendine açılan eli boş çevirmekten haya eder) buyuruldu. (Tirmizi)
    (Duam kabul olmadı) demek yanlıştır. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
    (Dua edenin ya günahı affolur veya hemen hayırlı karşılığını görür, yahut ahirette mükafatını bulur.) [Deylemi]
    Allahü teâlâ, Kıyamette, duası dünyada kabul edilmeyen kula (Dünyada ettiğin duana karşılık şu sevapları veriyorum) buyuracak, o kadar çok sevap verecek ki, o kimse, (Keşke dünyada hiçbir duam kabul edilmeseydi) diyecektir. (T.Gafilin)
    Allahü teâlâ, dua edeni sever, dua etmeyene gazap eder. Dua müminin silahı, dinin temel direklerinden biridir. Duanın faydaları çoktur. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    (Dua, işlenen günahlara kefarettir.) [İbni Hibban]
    (Dua, bela gelirken korur.) [Şira]
    (Çalışmadan dua eden, silahsız harbe giden gibidir.) [Deylemi]
    Dua eden sebeplere yapışmalıdır! Önce, günahlarına pişman olup istiğfar okumalı, sadaka vermeli, duayı üçten fazla söylemeli, haram şey istememelidir.
#19.04.2006 13:16 0 0 0
  • Olmayacak duaya amin denmeyecegini her mumin bilir. Allah indinde, olmayacak olay diye bir sey var midir? Allah, tanimi geregi mutlak kudret sahibidir. Onun icin olmaz diye bir şey yoktur. O olmazi olur kilabilendir. Olanaksiz denen seyler, yetenekleri ve gucu sinirli, biz aciz yaratiklar icin olanaksizdir.


    Ancak yine de kimse yitirdigi kolunun bacaginin yerine gelmesi, olen cocugunun tekrar dirilmesi, gokten para yagmasi, bir atmosfer basinc altinda yapacagi deneyde suyun yuz santigrad derecede degil de yuz elli derecede kaynamasi ve benzeri seyler icin dua etmez.


    Bu degerli paylasim icin size cok tesekkur ediyorum
    Selam ve dua ile...
#19.04.2006 13:46 0 0 0
  • Allah razı olsun arkadaşım. Üzerinde durulması gereken bir konu. Bu konuyla ilgili bir hikaye:

    Bir gün erenelrden İbrahim Ethem Basra sokaklarında dolaşırken kalabalık bir halk gurubu etrafını kuşatarak kendisine *ey İbrahim! Yüce Allah Kitabında, bana dilekte bulununuz ki, dileğinizi kabul edeyim, buyuruyor. Halbuki bir bu zamandır dua edip dilekte bulunup durmaktayız. Fakat bir türlü kabul olmuyor. Neden?*

    Bunun üzerine İbrahim Ethem halka dönerek şöyle seslenir: *Ey Basralılar! Şu on hususta artık sizin kalpleriniz ölmüş ve kararmıştır. Bir de nasıl olupta dileklerinizin kabul olmasını bekliyorsunuz?

    1-Allah'a kesin olarak iman ediyorsunuz ama kulluk vazifelerinizi hakkıyla yerine getirmiyorsunuz.

    2-Kuran okuyorsunuz fakat emirlerini tatbik etmiyorsunuz.

    3-Lanetlik şeytanın amansız düşmanınız olduğunu ileri sürüyorsunuz fakatb onun peşinden gitmekten de geri durmuyorsunuz.

    4-Muhammed'in ümmetindeniz diyorsunuz ama onun yoluna uygun söz ve hareketlerde bulunmuyorsunuz.

    5-Cennete girme özlemiyle didinip çırpınıyorsunuz. Ama cennete götürecek iyi amelleri işlemiyorsunuz.

    6-Cehennem ateşinden kurtulmak istiyorsunuz fakat işlediğiniz kötülüklerle öz varlıklarınızı cehennem ateşi içine atmakta olduğunuzun farkında değilsiniz.

    7-Ölüm her canlının değişmez alın yazısı ve kesin Allah emridir diyorsunuz ama ölüm savaşı için bir hazırlık yapmıyorsunuz.

    8-Ötekinin berikinin kusurlarını açığa vurmakla uğraşıyorsunuz ama kendi kusurlarınızı hiç görüp meydana çıkarmıyorsunuz.

    9-Rabb'inizin çeşit çeşit nimetlerini yiyorsunuz fakat karşılığında O'na şükür ve minnet borcunuzu yerine getirmeyi düşünmüyorsunuz.

    10-Dizi dizi ölüler gömüyorsunuz fakat ölülerden alınması gereken ibret dersini gereğince almıyorsunuz.

    Allah cümlemizi duaları kabul olunanlar zümresinden eylesin inşallah. Selametle.
#22.04.2006 13:05 0 0 0