Davranış Bilimlerine Giriş Deneme Sınavları Ünite 3

Son güncelleme: 24.09.2010 20:24
  • aöf sosyoloji dersleri - aöf davranış bilimleri dersi - davranış bilimlerine giriş sınav soruları ve cevapları1. Bireyin doğrudan çabası olmadan kendi dışındaki faktörler tarafından sağlanan statüye ne ad verilir?
    a. Edinilmiş statü
    b. Kazanılmış statü
    c. Grup statüsü
    d. Hukuki statü
    e. Açık statü
    2. Endüstri Devriminin başladığı ülke aşağıdakilerden hangisidir?
    a. İngiltere
    b. Fransa
    c. Almanya
    d. Avusturya
    e. Rusya
    3. Toplumun yapısı ve temel değerlerini koruması açısından zorunlu sayılan, nispeten sürekli kurallar topluluğuna ne ad verilir?
    a. Kurum
    b. Norm
    c. Misyon
    d. Vizyon
    e. Kültür
    4. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal düzeni sağlayan kurumlardan biri değildir?
    a. Din kurumu
    b. Hukuk kurumu
    c. Siyasal kurumlar kurumu
    d. Bilim kurumu
    e. Meslek kurumu
    5. Toplumdaki organize olmuş toplumsal ilişkilerin bütününe ne ad verilir?
    a. Toplumsal yapı
    b. Kültür
    c. Statü
    d. Otorite
    e. Toplumsal işbölümü
    6. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal düzeni sağlayan kurumların temel karakteristiklerinden biri değildir?
    a. Değişime karşı dirençli olma
    b. Diğer kurumlarla yoğun bir ilişki içinde olma
    c. Zamanla birbirlerine bağlı olarak değişebilme
    d. Bir toplumdaki temel sorunların merkezi olma
    e. Bireylerin yaşamına anlam kazandırma
    7. Aşağıdakilerden hangisi kazanılmış bir statüdür?
    a. Babalık
    b. Yaşlılık
    c. Cinsiyet
    d. Asillik
    e. Irk
    8. Aşağıdakilerden hangisi birincil gruba bir örnektir?
    a. Aile üyeleri
    b. Şirket çalışanları
    c. Siyasi parti üyeleri
    d. Sendika üyeleri
    e. Resmi örgüt çalışanları
    9. Aşağıdakilerden hangisi bir toplumun varlığından söz edebilmek için gerekli koşullardan biri değildir?
    a. Ortak bir toprak parçasına sahip olma
    b. Ortak bir otoriteye saygı gösterme
    c. Ortak bir kültüre yada yaşam biçimine sahip olma
    d. Belirli bir irade biçimi benimseyip ona uyma
    e. Belirli bir endüstri alanında çalışma
    10. Aşağıdakilerden hangisi avcı ve toplayıcı toplumların özelliklerinden biri değildir?
    a. Politik kurumların çok güçlü olması
    b. Bireylerin eşit olması
    c. Kararların grup tartışmaları sonucunda alınması
    d. Güç olgusunun yoğun olması
    e. Zenginlik mal ve mülk sahipliğinin yok denecek kadar az olması
    11. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal yapıyı oluşturan parçalardan biridir?
    a. Toprak
    b. Otorite
    c. Statü
    d. Dil
    e. Nüfus
    12. Aşağıdakilerden hangisi ikincil bir grup niteliği taşımaz?
    a. Şirketler
    b. Aile
    c. Siyasi partiler
    d. Resmi orgazinasyonlar
    e. Sendikalar
    13. İlk defa sınırların belirginleşmeye başladığı toplum türü aşağıdakilerden hangisidir?
    a. Avcılık ve toplamacılık toplumları
    b. Endüstriyel toplumlar
    c. Göçebe toplumlar
    d. Tarım öncesi toplumlar
    e. Tarım toplumları

    14. Rol kavramına ilişkin aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?
    a. Toplum üyelerinden üstlendikleri rolü en iyi olarak yerine getirmelerini ister
    b. İnsanlar belirli bir statüyü işgal eder ve buna uygun bir rol oynar
    c. Roller bir koruyuculuk görevi üstlenirler
    d. Rollerin bir araya gelmesiyle sınıflar oluşur
    e. Roller toplumsal kargaşayı engeller
    15. Aşağıdakilerden hangisi günümüzde bir grubun toplumsal bir sınıf olarak tanımlanmasında kullanılan ölçülerden birisi değildir?
    a. Gelir düzeyi
    b. Eğitim
    c. Mesleki saygınlık
    d. Fikir ve düşünceler
    e. Artış oranı
    16. Bir toplumda çocuk suçluluğu ve uyuşturucu kullanım oranlarının artması gençlik için tehlikelidir ifadesi toplumsal kurumların dört temel özeliğinden hangisini ifade eder?
    a. Toplumsal kurumlar değişmeye dirençlidir
    b. Kurumlar birbiriyle yoğun ilişki içindedir
    c. Toplumsal kurumlar toplumsal sorunların odağıdırlar
    d. Her kurum belirli ihtiyaçları karşılamak için toplumda yer alır
    e. toplumsal kurumlar birbirlerine bağlı olarak değişebilirler
    17. Saban kullanarak ekip biçen hayvan güçünü kullanan ilim ve ticaretin geliştiği ve paranın kullanıldığı topluma ne ad verilir?
    a. Avcılık ve toplayıcılık toplumu
    b. İlkel tarım toplumu
    c. Endüstriyel toplum
    d. Tarım toplumu
    e. Göçebe toplumu
    18. İnsanların bir toplum içinde varolmalarını sağlayan birbirleriyle her tür ve biçimde kurmuş oldukları ilişkilerin bütününe ne ad verilir?
    a. Aile
    b. Grup
    c. Kültür
    d. Toplum
    e. Dil
    19. Ortak bir toprak parçasına sahip olan aynı politik otoriteye uyan ve ortak bir kültürden gelen nüfus yığınlarına ne ad verilir?
    a. Toplum
    b. Halk
    c. Ulus
    d. Vatandaş
    e. Devlet
    20. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal yapıyı oluşturan parçalardan değildir?
    a. Kültür
    b. Dil
    c. Toplumsal sınıf
    d. Statü
    e. Rol
    21. Sosyolojide bireyin toplum içindeki pozisyonuna ne ad verilir?
    a. Rol
    b. Makam
    c. Statü
    d. Rütbe
    e. Kişilik
    22. Bireyin kendi isteği ve çabalarıyla gönüllü olarak elde ettiği statüye ne ad verilir?
    a. Gönüllü statü
    b. Temel statü
    c. Master statü
    d. Edinilmiş statü
    e. Kazanılmış statü
    23. Bir grup yada toplum içindeki insanların sınırları belirlenmiş olarak oynadıkları oyuna ne ad verilir?
    a. Statü
    b. Rütbe
    c. Rol
    d. Kişilik
    e. Kimlik
    24. Üyeleri arasında yoğun bir ilişki olan ve birbirlerine sevgi ve özveri duygularıyla bağlı insanlardan oluşan gruba ne ad verilir?
    a. Eş-Dost grubu
    b. Akraba grubu
    c. İkincil grup
    d. Birincil grup
    e. Hiçbiri
    25. Toplumsal düzeni sağlayarak bireylere yol gösteren doğru ve yanlışı belirleyen ve yaptırım gücü olan kurumlar sistemine ne ad verilir?
    a. Statü
    b. Kültür
    c. Değer
    d. Gelenek
    e. Norm
    26. Aşağıdakilerden hangisi bizi saran insanlardan öğrendiğimiz toplumsal bir miras olarak tanımlanabilir?
    a. Statü
    b. Toplumsal sınıf
    c. Kültür
    d. Rol
    e. Toplumsal kurumlar

    27. Günümüzde kalabalık bir insan grubu sahip oldukları benzer gelir düzeyi eğitim yaptıkları işler ve kabaca karşılaştırılabilir saygınlık ölçüleri ne olarak tanımlanmaktadır?
    a. Toplumsal yapı
    b. Toplumsal kurum
    c. Toplumsallaşma
    d. Toplumsal sınıf
    e. Kültür
    28. En az iki kişiden meydana gelmiş olan ve benzer beklentilere sahip olan bireylerin etkileşimleri ve ortaya çıkan birlikteliğe ne ad verilir?
    a. Grup
    b. Kurum
    c. Dayanışma
    d. İş bölümü
    e. Sınıf
    29. Aşağıdakilerden hangisi tarım toplumlarının temel özelliklerinden biri değildir?
    a. Sınıfların belirginleşmesi
    b. Para kullanılmaya başlanması
    c. Tarım dışı ihtisaslaşmış rollerin ortaya çıkması
    d. Kara sabanın icat edilmesi
    e. İnsan emeğinin yerini makinelerin alması
    30. Aşağıdakilerden hangisi sosyologların tanımladığı dokuz temel kurumdan biri değildir?
    a. Din
    b. Aile
    c. Sanat
    d. Hukuk
    e. Politika
    31. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal düzeni sağlayan kurumlardan biri değildir?
    a. İş bölümü
    b. Aile
    c. Ekonomi
    d. Eğitim
    e. Siyasal kurumlar
    32. Aşağıdakilerden hangisi kazanılmış bir statü değildir?
    a. Doktorluk
    b. Avukatlık
    c. Annelik
    d. Gençlik
    e. Öğrencilik
    33. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal kurumların temel özelliklerinden biri değildir?
    a. Her toplumsal kurum, kendi içinde benzer ekonomik ve eğitim düzeyine sahip bireylerden oluşur
    b. Her toplumsal kurum, değişmeye karşı dirençlidir
    c. Her toplumsal kurum, diğer kurumlarla yoğun bir ilişki içerisindedir ve birbirlerine bağlıdır
    d. Toplumsal kurumlar zamanla birbirine bağlı olarak değişebilir
    e. Toplumsal kurumlar bir toplumdaki sorunların merkezini oluştururlar
    34. Aşağıdakilerden hangisi Fonksiyonalist kurama göre toplumsal kurumların karşıladığı gereksinimlerden biri değildir?
    a. Toplumsal düzeni koruma
    b. Toplumsal farklılıkları özendirme
    c. Mal ve hizmetleri üretme ve dağıtma
    d. Yaşama bir anlam kazandırma
    e. Yeni üyelere sahip olma
    35. Aşağıdakilerden hangisi endüstriyel toplumların özelliklerinden biri değildir?
    a. Endüstri öncesi toplumlara göre daha sürekli ve hızlı bir değişim temposuna sahiptir
    b. Aile birçok fonksiyonunu ihtisaslaşan diğer kurumlara devrederek küçülmüştür
    c. Statüler daha çok edinilmiştir
    d. Eğitim fonksiyonları artmıştır
    e. Sosyal sınıfların sayısı artmıştır
    36. Göçebe çoban toplumlara göre daha yerleşik olan ve çapa kullanan toplum türü aşağıdakilerden hangisinde verilmiştir?
    a. Avcı toplumlar
    b. Çoban toplumlar
    c. Tarım toplumları
    d. Tarım öncesi toplumlar
    e. Endüstri toplumları
    37. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal düzeni sağlayan sosyolojik kurumlardan biri değildir?
    a. Eğitim
    b. Aile
    c. Din
    d. Kültür
    e. Ekonomi
    38. Toplumun belli bir konuda (mevkide) bulunan kişilerden beklediği davranışlar bütününe ne ad verilir?
    a. Prestij
    b. Hizmet
    c. Rol
    d. Kimlik
    e. Statü
    39. Aşağıdakilerden hangisi toplumsal gruba ait özelliklerden biri değildir?
    a. Sürekliliğe sahip olması
    b. En az dört kişiden oluşması
    c. Üyeler arasında ilişkiler bulunması
    d. Üyelerin ortak amaçlarının olması
    e. Üyeler arasında etkileşim olması

    CEVAP ANAHTARI (ÜNİTE-3)

    1. a
    2. a
    3. a
    4. e
    5. a
    6. e
    7. a
    8. a
    9. e
    10. a
    11. c
    12. b
    13. e
    14. d
    15. e
    16. c
    17. d
    18. d
    19. a
    20. b
    21. c
    22. e
    23. c
    24. d
    25. e
    26. c
    27. d
    28. a
    29. e
    30. c
    31. a
    32. d
    33. a
    34. b
    35. c
    36. d
    37. d
    38. c


    alıntı
#24.09.2010 20:24 0 0 0