AutoCAD ile 3 Boyutlu Havuz Modelleme ve Görselleştirme

Son güncelleme: 15.10.2010 19:20
  • Bir havuz çizimi AutoCAD ile nasıl yapılır? - Dalgalı su görüntüsü AutoCAD ile nasıl oluşturulur? - AutoCAD çiziminde arkaplana resim nasıl konulur? AutoCAD ile görselleştirme nasıl yapılır? -AutoCAD ile gerçekçi görüntü nasıl elde edilir? - Bir havuz çizimi AutoCAD ile nasıl yapılır - Dalgalı su görüntüsü AutoCAD ile nasıl oluşturulur - AutoCAD çiziminde arkaplana resim nasıl konulur - AutoCAD ile görselleştirme nasıl yapılır -AutoCAD ile gerçekçi görüntü nasıl elde edilir


    buna çok yakın görüntüyü AutoCAD'in 2007 ve 2008 versiyonlarıyla elde edebilirsiniz.


    Öncelikle havuz genel formunu elde etmek için, aşağıdaki gibi, bir box (kutu) oluşturuyoruz. Ölçülerini istediğiniz gibi belirleyebilirsiniz. Örneğin; x=300, Y=200, Z=100.

    noimage

    Daha sonra, kenarlara bir kalınlık vererek ve istediğimiz yüzeyi silerek içini boşaltma işlemini, Solid Editing araç çubuğunda yer alan, Shell (kabuk) komutuyla yapıyoruz.

    noimage

    Shell (kabuk) komutunun işlem sırası,
    komut girilir, obje seçilir, silinmesi istenilen yüzey seçilir, enter denilir, kenar kalınlığı tanımlanır (örn; 10), enter. sırası uygulanarak işlem sonlandırılır.

    Daha sonra bu kutunun içerisinde, oluşan boşlukta suyu meydana getirmek için, bir box (kutu) daha çiziyoruz.

    noimage

    Daha sonra materials (kaplamalar) komutunu çalıştırıyoruz. 2 farklı slot oluşturuyoruz. Birisi, havuz içindeki su için, diğeri de havuz üzerine atanacak mermer kaplaması için. Mermer için istediğiniz resimi, diffuse map altında yer alan "select image" butonuyla seçebilirsiniz.

    Yalnız su için aşağıdaki ayarları yapmanız gerekmektedir.

    noimage

    Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, Template (şablon) bölümünden, Water bölümünü seçerek, kaplamanın yansıması, kırılması ve şeffaflığının otomatik olarak suya ait değerleri alması sağlanır. Daha sonra color bölümünden, renk ikonuna tıklayarak su rengi veriyoruz. Açık mavi olabilir.

    Suyun dalgalı olması için, MAPS başlığı altından, Bump Map bölümüne geçiyoruz. Bum map ile objenin formunu bozan kaplamanın atanmasını sağlar. Bu şekilde siyah ve beyaz renkleri kullanarak objenin dalgalı olmasını sağlayacağız. AutoCAD 2008 ile birlikte Bump map bölümünde hazır map type (kaplama tipleri) eklenmiştir. Buradan noise kaplamasını seçiyoruz. Noise karıncalı bir görüntünün oluşturulmasını sağlar.

    Daha sonra, Map type yazısının altında yer alan değeri 150 - 250 arasına getirerek, bump etkisinin şiddetini arttırıyoruz. Bu şekilde daha belirgin dalgalar oluşacaktır.

    Son olarak da, mavi kare içerisine alınan ikona tıklayarak, bu kanaldan atanan kaplamanın ayarlarına giriyoruz. Buradan size parametresi ile, noise kaplamasının büyüklüğü ayarlamaktadır. Bu değer de, çizim içerisinde dalga boyunu belirlemektedir. Size değerini, resimdeki gibi bir değere getiriyoruz. 0.4.

    noimage

    Arka plana da, bir gökyüzü resimi atamak için, komut satırından "background" yazıp enter diyoruz. Gelen pencereden, image bölümüne geçerek seçtiğimiz resimin, çizim arka planına yerleşmesini sağlıyoruz.

    noimage

    Son olarak render (sunum) aldığınız zaman, aşağıdaki gibi bir görüntü elde etmeniz lazım. Kolay Gelsin

    noimage

    Bu Ders Autocad Hocası Sitesinden Alıntıdır..
#15.10.2010 19:20 0 0 0