Işık Kaynakları - Lambalar

Son güncelleme: 14.02.2011 19:52
  • ışık nedir - ışığın gelişim süreci - ışıkğın tarihçesi - ışık kaynakları - florasan lambalarAna yapısı ince bir karbon teli olan ilk elektrik lambası 1879 yılındayapıldı. Bu ilk lambanın ışıksal verimi 2 lm/W gibi oldukça düşük birdeğerdeydi. Bu değer ilk etapta çeşitli geliştirmeler sonucu 4,5 lm/W değerineçıkarıldı.

    Daha sonra, karbon tel yerine günümüzde de akkor lambalarınyapısında bulunan ve sıcaklığa en dayanıklı maddelerden biri olan tungstentelin kullanılmasıyla lambanın verimi 8 lm/W değerine yükseltildi.

    1950 yılınınson çeyreğinde, akkor lambaların ampulleri iyot grubundan gazlarla doldurularakdaha etkili kullanılmaya başlandı ve verimleri 20 22 lm/W değerlerine ulaştı.

    Işık kaynaklarının gelişim süreci sadece akkor lambalarla sınırlı değildi. 1930luyıllara gelindiğinde deşarj lambaları üretilmeye başlandı.

    1932 yılınagelindiğinde ise dünyanın birçok yerinde alçak basınçlı sodyum buharlı veyüksek basınçlı civa buharlı lambalar kullanılmaya başlandı.

    Oldukça yüksekverime sahip olan bu lambalar, kötü renk özellikleri nedeniyle o dönemde sokaklambası olmaktan öteye gidemedi.

    1950li yıllarda bu lambaların camlarının kırmızı fosforla kaplanmasıyla renkselve ışıksal geriverimleri arttırıldı.

    1960lı yıllarda civa buharlı bazı tuzlareklenerek metalik halojenürlü yada diğer adıyla Metal Halide lambalarüretilmeye başlandı.

    Eklenen tuzların etkisiyle lambaların renkselgeriverimi yükseltildi ve yüksek verimli metalik halojenürlü lambalar 1980liyıllarda iç mekanlarda da kullanılmaya başlandı.

    1970li yıllara kadar hızlı birgelişim süreci geçiren civa buharlı lambalar bu dönemden sonra alternatiflambalardaki gelişmeler nedeniyle duraklama sürecine girmiştir.

    Floresan lambalar ilk olarak 1938 yılından sonra kullanılmaya başlandı. İlküretilen floresan lambalarda kullanılan çinko berilyum sülfat fosforları insansağlığı açısından sakıncalıydı.

    1948 yılında floresan lambalardaİngilterede keşfedilen ve sağlık açısından risk taşımayan halofosfatlarkullanılmaya başlandı. 1974 yılından itibaren trifosforların kullanılmayabaşlanmasıyla floresan lambaların verim ve renksel özellikleri degeliştirildi.

    İlerleyen yıllarda multifosforların kullanılmasıylafloresan lambaların renksel geriverimlerinde çok ciddi bir artış sağlandı verenksel geriverim indeksi Ra=95-98 değerlerine kadar ulaştı.

    Günümüzde floresanlambalar, kompakt medellerinin üretilmesi ve kalite parametrelerinindüzeltilmesiyle iç aydınlatmada en çok tercih edilen ışık kaynaklarıolmuşlardır.

    alıntı
#14.02.2011 19:52 0 0 0