Fransız uçaklardan Libyaya ilk bombardıman

Son güncelleme: 20.03.2011 18:13
  • Fransız uçaklar Libyaya ilk bombardımanı düzenledi - Libyaya ilk bombardıman

    Ve beklenen oldu... Fransız hava kuvvetleri, Libya'ya ilk bombardımanın yapıldığını açıkladı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin aldığı karardan bu yana tam bir diplomasi trafiği yaşandı. Bugün NATO üslerinde hareketlilik artarken, Paris'teki zirveden Libya'yı vurma kararı çıktı.


    Paris'teki kritik zirvenin toplanmasından bu yana dakika dakika yaşanan gelişmeler:

    20.40 : Fransa Savunma Bakanlığı'ndan bir yetkili, Reuters ajansına yaptığı açıklamada, hava kuvvetlerine bağlı jetlerin bombardıman sırasında çok sayıda tank ve zırhlı aracı imha ettiğini söyledi.

    20.20: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili aldığı karar ve bugün Paris'te yapılan zirve sonrasında İspanya, Libya'ya düzenlenen askeri operasyona katılması için 4 adet F-18 tipi askeri uçağını İtalya'ya gönderdi.

    20.05 : Rusya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, Batılı güçlerin Libya'ya askeri müdahalede bulunma kararından üzüntü duyduklarını bildirdi.

    19.55 : Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Libya'daki tüm taraflara uluslararası hukuka uygun hareket etme çağrısı yaptı. Açıklamada, uluslararası hukukun sivillere zarar verilmesi ve canlı kalkan kullanılmasını yasakladığı vurgulandı.

    19.40 : El Cezire televizyonu, Bingazi'nin güneybatısında Kaddafi'ye bağlı güçlere ait dört adet tankın hava saldırısında imha edildiğini bildirdi.

    19.35: Pentagon'dan yapılan açıklamada, ABD Savunma Bakanı Robert Gates'in, Libya'daki olayları takip etmek için Rusya ziyaretini Pazar gününe ertelediği belirtildi.


    19.30 : BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Libya'nın saldırıları durdurduğunu söylemesinin ardından bunu bozmasının "sıkıntılı" bir durum olduğunu ve aradaki güven eksikliği çok büyük boyutlarda olduğundan artık Libyalı liderlerin sözüne inanmadığını söyledi.

    19.05: Fransa Savunma Bakanlığı, Libya'ya düzenlenen ilk bombardımanda bir askeri aracın imha edildiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Laurent Teisseire, "İlk hedef vuruldu ve imha edildi" dedi.

    19.00: Fransa Silahlı Kuvvetler Sözcüsü de 20 uçakla gerçekleştirilen operasyonun Bingazi çevresindeki 100 ile 150 kilometrelik bir alanı kapsadığını söyledi. Fransa'ya ait Charles de Gaulle uçak gemisinin Libya'ya gitmek üzere Pazar günü yola çıkacağını anlatan sözcü, operasyon için merkezi komuta merkezini kurma çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

    18.45 : Ve beklenen oldu. Fransa'ya ait savaş uçakları Libya'ya ilk bombardımanı düzenledi.

    18.35 : ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Paris'te yaptığı açıklamada, Libya'ya yapılacak operasyona destek verdiklerini ancak kara kuvvetlerinin kullanılmayacağını bildirdi. Clinton, Arap ülkelerinin desteğinin önemli olduğunu ifade ederek, süreçten Türkiye dahil bazı ülkelerin an be an haberdar edildiğini de sözlerine ekledi.

    18.30 : Afrika Birliği'nden bir heyetin, Kaddafi ile görüşmeler yapmak üzere Pazar günü Trablus gideceği duyuruldu.

    18.20 : Diplomatlar, Katar, Belçika, Hollanda, Danimarka ve Norveç'in müdahaleye katılmayı kabul eden ülkeler olduğunu açıkladı.

    18.15 : Kanada Başbakanı Stephen Harper, Libya'ya büyük bir hava operasyonunun "kısa sürede" başlayacağını söyledi. Harper ayrıca, Libya'nın deniz ablukasına alınmasının da kararlaştırıldığını bildirdi.

    18.05 : ABD Başkanı Barack Obama, Brezilya'da yaptığı açıklamada Libya konusunda harekete geçmeye hazır olduklarını söyledi.

    17.25 : İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, Libya'ya yönelik operasyona sadece, üs sağlayarak destek verdiklerini söyledi. Berlusconi, gerekli olursa hava akınlarına katılabileceklerini de belirtti. Berlusconi, Napoli'deki NATO üssünün, Libya'ya yönelik hava operasyonunun komuta merkezi olarak kullanılabileceğini vurguladı.

    17.00 : İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya konusunda "harekete geçme zamanının" geldiğini açıkladı.

    16.45 : Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, zirvede sivil kayıpların önlenmesi için vakit geçirilmeksizin askeri müdahale kararı alındığını duyurdu. Sarkozy, Libya üzerinde uçuş yapan savaş uçaklarının, Kaddafi'ye bağlı birliklerin saldırısını önlemekte olduğunu ve tankları vurmaya hazır olduğunu söyledi.

    16.15 : Paris'teki kritik zirve devam ederken, Fransız savaş uçaklarının Libya semalarında keşif uçuşu yaptıkları açıklandı.

    15.30 : Paris'teki Libya konulu kritik zirveye, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin yanı sıra BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere Başbakanı David Cameron'un yanı sıra AB, Afrika Birliği ve Arap Birliği temsilcileri de katıldı.

    Hürriyet.
#19.03.2011 20:01 0 0 0
  • İspanya İtalya'ya askeri uçak yolladı

    Libya'ya operasyon kapsamında İspanya 4 adet F-18 askeri uçağını İtalya'ya yolladı


    noimage
    MADRİD (A.A)
    Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Libya ile ilgili aldığı karar ve bugün Paris'te yapılan zirve sonrasında İspanya, Libya'ya düzenlenen askeri operasyona katılması için 4 adet F-18 tipi askeri uçağını İtalya'ya gönderdi.
    İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero, "İspanya, BM'nin kararını etkili hale getirmek için üzerine düşen sorumluluğu, Libya halkını koruma sorumluluğunu kabul ediyor" dedi. Zapatero, 4 adet F-18 tipi askeri uçağın İtalya'ya doğru hareket ettiğini açıklarken, bu uçakların büyük olasılıkla yarın sabah Libya'daki operasyona dahil olabilecekleri kaydedildi.
    Verilen bilgilerde ayrıca İspanya Savunma Bakanlığı'nda bu akşam yapılacak olan ve Genelkurmay Başkanı'nın da iştirak edeceği olağanüstü toplantıda Libya'daki operasyona katılacak askerlerin koordinasyonun yapılacağı, yaklaşık 450 kadar askerin gönderilmesinin öngörüldüğü ifade edildi. İspanya 4 F-18 uçağı ile birlikte Boeing 307 Cessna tipi nakliyat uçağı, F-100 tipi bir fırkateyn, bir denizaltı ve bir deniz gözetleme uçağını da Libya'daki operasyon için bölgeye gönderiyor.
    İspanyol hükümetinin aldığı kararla ilgili Kral Juan Carlos ve ana muhalefetteki Halk Partisi lideri Mariano Rajoy'a bilgi verildiği belirtilirken, gelecek salı günü mecliste yapılacak oturumda Libya'daki askeri operasyona katılma kararının onayının alınacağı bildirildi




    http://yenisafak.com.tr/Gundem/?t=19.03.2011&i=309154
#19.03.2011 20:43 0 0 0
ChE ChE foto
  • hani MÜSLÜMAN filistinin yılmaz savunucusu tayyip nerede,,libyayıda savunsun onlarda din kardeşimiz ;)
#19.03.2011 22:01 0 0 0
  • Ama Orda PETROL Var ,, Olurmu Öyle Şey Saldırıyı İlk Önce Tayyip Savunur !
#19.03.2011 22:29 0 0 0
ChE ChE foto
  • doğru söze ne denir sevil ;)

    hani maindeki müslüman GAZZE hayranı AKP şakşakçıları nerde? neden sesleri çıkmıyor bu konuda,LİBYA halkı hangi dinden? yahudimi onlar, ???

    neden hiç biriniz yoksunuz bu açılan konuda şakşakçılar ???
#20.03.2011 08:55 0 0 0
  • benim anlamadiğim bu ne sacmalik fransa niye libyadakileri öldürüyor ülkede karışıklık varsa bu onların sorunu fransaya ne halt yemek düşüyor ayrıca ülkenin her yerinde ölen müslüman olsun olmasin savaşa karşiyiz umarim benim güzel ülkem bunlari yaşamaz..
#20.03.2011 10:14 0 0 0
  • Yarı tanrı moduna sokulmuş
    nükleer enerji ile evde kullandığımız doğal gazı aynı şey sanan
    mümtaz şahsiyet sabah,sabah tv lerde konuşuyor LİBYA kardeşlik istiyoruz diyor.YAZIK!!
    hemde bunu Fransız uçaklarının sivil hedefleri vurduğunu bile bile söylüyor.
#20.03.2011 10:36 0 0 0
  • Ama Orda PETROL Var ,, Olurmu Öyle Şey Saldırıyı İlk Önce Tayyip Savunur !

    Başınıza taş düşse ondan bileceniz ya :) Sanarsınız ki Türkiye Petrol için ona buna saldırırıyor bu nasıl zihniyet...yarın yeni libya şekillendiğinde bu seferde Türkiye pasif davrandı diye eleştirirsiniz.

    Fransanın öncü olmasını bende anlamadım. başından beri askeri operasyon isteyen onlardı...elbet çıkar kokusu.. Fransız gazeteleri kendi savaş uçaklarının vurmasını değil de ABD nin füzelerini haber konusu yapmış.. Basın özgürlüğüde bu olsa gerek :D

    Halkına saldıran ve onlara fare diye seslenen Kaddafi ile GAZZE de yaşanan dramı bir tutan zihniyete söylenecek söz yoktur.


    Yarı tanrı moduna sokulmuş


    Gök tanrı modundan çıkamayan zihneyete söyle sen o cümleyi.
#20.03.2011 10:41 0 0 0
  • bu sadece bir baslangıc :) fransa iyi pazarlık yapmıs acaba hangi politikasından ödün verdi libyadaki petrol icin :) bakalım sırada hangi ülke var ve hangi ülke ucaklarını bir gece ansızın yollıcak ;)
#20.03.2011 12:06 0 0 0
  • Karışdı ya adamlar napsın
#20.03.2011 18:13 0 0 0