Kefir Faydaları - Kefirin Anavatanı Neresidir

Son güncelleme: 24.03.2011 00:05
  • Kefirin Anavatanı Neresidir bilgi - Kefir Nerede yetişir - Kafkasya Kefir bilgiler - Kefir Faydaları nelerdir

    noimage

    KAFKASYADAN GELEN SAĞLIK MUCİZESİ

    Kefir Kafkasya'lıların mucizevi geleneksel içeceğidir.

    KEFİR

    Süt kefir mayası ile yoğurt. gibi kestirilir.

    Elde olunan koyu madde çok faydalıdır.

    Kefir çok içilen ülkelerde ortalama ömür çok yüksektir.

    Zira kefir vücudu bedenen ve ruhen güçlendirerek çeşitli hastalıklara tutulmayı önler tutulmuş olan hastalıklardan kurtulmaya yardım eder.

    B vitaminleri ve proteinleri ile başta sinir sistemi olmak üzere, hazım yollarına vesair organlarımıza çok yarar sağlar.

    Uzun ömürlülükleri ile bilinen Kuzey Kafkasya'lıların sağlıklarının ve uzun ömürlerinin sırrı olan bu içeceğin asıl adı; kundepsowdur.

    Türkiye'de kefir olarak bilinen ve şimdi bazı markalarca şişelenerek satılan bu içeceğin aslı yani aşağıda anlatacağım şekli ile evde mayalananı ekşimsi tadı ile hazır olanlardan farklı olup aslına daha yakındır.

    Bu nedenle ben imkanı olanların kefir mayası edinerek evde mayalamasını öneriyorum.

    Sağlığa bilinen bir çok faydası olan kefirin faydalarından bazıları şunlardır;

    Kullanımı ve hazmı çok kolay olan kefir;

    * Bağırsaklardaki maddelerin küreselleşmesini önler
    * Beyine enerji verir ve zihinsel gelişimi sağlar
    * Kansere karşı koruyucu ve kanseri geciktirici etkisi vardır
    * Yüksek tansiyonu giderir
    * Kolesterolü düşürür
    * Damar sertliğini giderir
    * Kemik erimesini önler
    * Bronşit ve astım nöbetlerini azaltır
    * Kansızlığı ve kan bozukluğunu giderir
    * Mikrobik enfeksiyonlara karşı direnci arttırır
    * Egzama ve alerjilerde faydalıdır
    * İdrar yolu iltihaplarını tedavi eder
    * İdrarı sulandırır
    * Karaciğer bozukluğunu tedavi eder
    * Mide ve bağırsak salgılarını arttırıp hazmı kolaylaştırır
    * Bağırsak hareketlerini hızlandırır
    * Mide ve bağırsak rahatsızlıklarına iyi gelir



    Kefir yapılışında esas olarak inek sütü kullanılır.Bunun evlerde ve endüstriyel şekilde süt fabrikalarında yapılışı birbirinden farklıdır.
    Kefir yapılışında kullanılacak süt 5dakika kadar iyice kaynatıldıktan sonra bir kaba alınır ve 25dereceye kadar soğutulur.Üzerindeki kaymak tabakası alınır.Süt 1litreye 15-20gr.kadar kefir tanesi katılır homojen hale gelmesi için iyice karıştırılır.Kabın kapağı kapatılır ve süt 20-25derecede kalacak şekilde kap sabit bırakılır.Soğuk havalarda kabın etrafı ısıyı muhafaza etmek için sarılır.Kabın 20-30derecede sabit kalması sağlanır.Bu sıcaklık yoğurt yapmak üzere sütün mayalandığı dereceden düşüktür.Zira yoğurt için mayalama sıcaklığı 42-45derecedir.Bu yüzden kefir yapımında sütün sıcaklığı serçe parmağıyla kontrol edilerek olursa,sıcaklığın ve soğukluğun hissedilmediği bir derecede süte kefir tanesi katılır.
    Kap içindeki süt normal olarak 18-24 saat sonra pıhtılaşır.Pıhtılaşma süresi üzerine süte katılan kefir tanesi miktarı,bekleme sırasındaki sütün sıcaklığı ile etkili olmaktadır.Soğuk havalarda kabın etrafı sarılmaz ise sütün ısısı düşeceğinden pıhtılaşma gecikir veya hiç gerçekleşmez.
    Pıhtı yani kefir oluşunca buzdolabına alınır ve soğuyuncaya kadar burada bekletilir.Buzdolabından alınan kefir tanelerin ayrılması için bir kabın üzerine yerleştirilen tel süzgeçten geçirilir.Süzgeç üzerinde kalan taneler hemen kefir yapımında kullanılabileceği gibi yıkanarak bir su bardağı içerisinde buzdolabında bir hafta kadar saklanabilir.Saklamak gerektiği zaman taneleri örtecek kadar bardağa su koymak gerekir.
    Elde edilen süzüntü hemen içilir veya 2-3gün buzdolabında kalabilir.Bu süre içinde kefirde biraz asit,alkol ve karbondioksit oluşur,dolayısiyle tat ve aroma değişir.
    Bu tip fermentasyonun oluşumunda,laktikasit bakterileri ile mayalar birlikte hareket ederler.Kefirde bulunan fermentasyonlar sonucu laktozdan asit(örn.laktik asit,oksalik asit,keto glutarik asit) ve bazı volatil(uçucu)bileşiklerin(uçucu yağ asitleri)yanısıra,alkol ve karbondioksit meydana gelir.Bu bileşikler kefirin tipik aromasının oluşmasına yardımcı olurlar.
    Kefirin bileşiminde yeralan maddeler esas itibariyle sütün özelliklerine bağlıdır.Ayrıca bileşimi,tadı ve aroması.üzerine yapımı sırasında sütün mayalama sıcaklığı,bekleme süresi,yapımdan sonra içilmeye kadar geçen süre etkili olmaktadır.İnek sütünden yapılan kefirin içerisindeki maddeler genellikle aşağıdaki gibidir.
    SU
    KURU MADDE
    YAĞ
    KAZEİN(SÜT PROTEİNİDİR)
    LAKTOALBÜMİN
    LAKTOZ(SÜT ŞEKERİ)
    ALKOL(AZ MİKTARDA)
    SÜT ASİTİ
    MİNERAL MADDELER


    işte kefir yapılışı ve içinde barındırdığı maddeler bu şekilde sizlere sunulmuştur

    alinti
#24.03.2011 00:05 0 0 0