Vücudumuz uykuda yenileniyor

Son güncelleme: 21.07.2006 13:12

  • Hayatımızın üçte biri uykuda geçiyor.


    Yorulan ve yıpranan sinir sisteminin bakıma alındığı bir dinlenme dönemi diyebileceğimiz uyku acaba sizin için ne ifade ediyor?
    Zinde, sağlıklı olmak, yeni bir güne gülerek başlamak için deliksiz uyku uyumak büyük önem taşıır. Uykunun vücudun dinlenmesinin dışında inanılmayacak kadar çok fonksiyonu vardır. Örnek vermek gerekirse; vücut ısısı uykuda düşer, kalp hızı ve solunum sayısında azalma olurken büyüme hormonu salınımı artar. Kısacası uyku, insan vücudunun restorasyonu için çok önemli bir dönemdir.


    Ne kadar uyumalıyız?

    Hisar Intercontinental Hospital Nöroloji Uzmanı Dr. Nilay Değirmenci, 'ne kadar uyumalıyız?' sorusunun cevabının görceli olduğunu belirtiyor ve şu bilgileri ekliyor: Uyku süresinin genetik etkenlerin etkisiyle kişiden kişiye 4 saat - 11 saat arasında değiştiği bilinmektedir. Ancak, bu süre genetik geçişe göre bazı kişilerde doğuştan daha kısa, bazı kişilerde ise daha uzun olabilmektedir. Ayrıca insanların yatma zamanı ve sabah uyanma zamanı da değişkenlik gösterir.

    Uykuda en çok merak edilen konulardan biri de rüya kavramıdır. Uykunun evreleri dediğimiz evrelerden REM dönemi, rüya görme dediğimiz bir dönemdir. Bu dönemde beyin elektriksel aktivitesi tamamen değişmekte, göz küresi hareketleri dışında tüm vücut kaslarında mutlak gevşeme söz konusu olmaktadır. Rüya görme ve rüyaların hatırlanması için kişinin REM döneminden uyanması gerekmektedir. Gece içinde defalarca REM dönemine girildiği halde sabah kalkıldığında rüya görülmemiş olması, sağlıksız bir uykunun belirtisi olmaktan ziyade tam tersine REM döneminden sık sık uyanmaya neden olan kötü kalitede bir uykunun belirtisidir.

    Uykusuzluk Çekiyorsanız

    Uyku gereksinimi kişiden kişiye değişiklik gösterir. Sürekli olarak kişi için gerekli olan süre ve kalitede uyku uyuyamama durumunu uykusuzluk olarak tarif edebiliriz. Uykusuzluk, kadınlarda erkeklere göre daha sıktır ve yaşla artış gösterir. Uykusuzluk kendisini uykuya geçmede zorluk, uyuduktan sonra uyanma, sabah gereğinden erken uyanma şeklinde gösterebilir.

    Uykusuzluk durumu bazen geçicidir ve birkaç hafta devam edip sonra düzelebilir. Bazen ise kronik bir hal alabilir. Uzun süreli uykusuzluğun en sık nedeni psikiyatrik nedenler olmakla birlikte, ilaç, alkol kullanımı, uyku ritminin bozulması gibi nedenler sayılabilir.
#05.07.2006 07:47 0 0 0
  • Cok ama cok fazla uykusuzum
#05.07.2006 12:22 0 0 0
  • Günlük aktivitelerimizi devam ettirebilmek için,verimli olabilmek için bir günde belli sürede uyumamız gerekmektedir. Ve biz,bu gerekli uykuyu alamazsak gün boyu bunun sıkıntısını çekeriz. Unutkan oluruz,sinirliliklerimiz artar, dikkatimiz dağılır, iç sıkıntısı duyarız. Ancak bazen de uykuyu fazla kaçırmaya başlarız. O zaman da, problem olur bizim için. Az uyumak gibi çok uyumakta bir problemdir. Altında yatan sebep araştırılmalıdır.
#05.07.2006 15:12 0 0 0
  • uykuyla vücut dinleniyor ancak..Hayatın stresini atmak için..
#05.07.2006 19:21 0 0 0
  • az yada çok uyumaktan değilde kaliteli uykudan vücudun ve özelliklede ruhun dinlendiğine inanıyorum
#05.07.2006 22:09 0 0 0
  • uyumak güzel bişi
#21.07.2006 13:12 0 0 0