Panik Atak Tedavisi

Son güncelleme: 25.04.2011 15:30
  • Panik Atak Tedavisi Nasıldır - Panik Atağın Tadavi yöntemleri - Panik Atak Hakkında
    Panik Atak tedavisinde günümüzde pek çok yöntem kullanılmaktadır.

    Bu yöntemlerin en başında Bilişsel - Davranışçı Terapi tekniği gelmektedir. Günümüzde panik atak konusunda en çok kullanılan yöntemlerin başında gelmektedir. Doğru ve düzenli bir bilişsel-davranışçı terapi ile oldukça başarılı sonuçlar alabilmek mümkündür.

    Panik atak tedavisinde kullanılan diğer bir terapi modeli dinamik yönelimli terapidir. Bu terapi tekniği uzun bir süreç gerektirir. Terapinin sonlanması 1-1,5 yılı bulabilmektedir. Bazı durumlarda 3-4 yıllara çıkan terapi süreleri vardır. Bu terapinin uygulamasında zorluklar vardır, terapistin bu konuda eğitimli olması gerekir. Hastalar içinde zaman ve maddi imkanlar bakımından zorluklar getirse de bazı durumlar için gereklidir.

    Hipnoz; panik atak tedavisi için deneyimli ve iyi eğitimli kişiler tarafından kullanıldığında olumlu sonuçlar alınabilir.

    Panik atak tedavisinde ilaç tedavisi de kullanılabilir. İlaç tedavisine mutlaka bir hekim eşliğinde başlanmalı ve mutlaka hekimin tüm dediklerine uyulmalıdır. Panik atak tedavisinde antidepresan ilaçlar ve yardımcı olarak yeşil reçeteye tabi ilaçlar kullanılabilir.


    Bireysel Terapi


    Panik atak tedavisi hastanın yaşadığı atakların düzeyine ve şiddetine göre değişim gösterebilir. Genel olarak panik atak tedavisinde bilişsel davranışçı terapi uygulanmaktadır. Bu terapi uygulaması ile hastalara ilk olarak ataklar sırasında onlarla başa çıkabileceği teknikler öğretilir. Bu teknikler ile hastanın ataklarını kontrol edebilmesi sağlanır. Daha sonraki aşamada hastanın yanlış bilişsel süreçleri bulunur (örneğin; alışveriş merkezi çok kalabalık oraya gidersem atak geçiririm) ve bu süreçler olumlu düşünceler ile değiştirilmeye çalışılır. Ataklarla başa çıkmayı öğrenen ve yanlış bilişsel süreçleri değiştirilen hastanın hayat kalitesi arttırılmaya çalışılır. Hasta her ne kadar iyileştiğini söylese ve gerçekten atak yaşamasa bile, beklenti anksiyetesi ile sinemaya, tiyatroya, alışveriş merkezine gitmekten korkuyorsa; atak gelecek endişesi ile hayatını kısıtlıyorsa bu rahatsızlık tamamen geçmiş diyemeyiz.

    Panik atak tedavisinde psikologlar ve psikiyatrlar beraber çalışabilirler. Tedavinin ilk aşamasında kişi şiddetli ataklar yaşıyorsa ve bu ataklar yüzünden evden çıkamayacak durumdaysa ilaç tedavisi uygulanmaya başlanır, daha sonra bu akut dönem atlatılınca psikoterapi'ye başlanması gerekmektedir.

    Panik atakta kulaktan dolma bazı yanlış bilgiler vardır. Bunlardan en önemlisi panik atağın tedavisi olmadığıdır. Bu tamamen yanlış bir bilgidir. Bazı durumlarda ataklar tedavisiz olarak kesilebilir veya yukarıda değindiğimiz gibi tedavi ile ataklar ortadan kaldırılır fakat kişinin hayatında bazı şeylerden kaçınma ile olsun, kendini yormamaya çalışma ile olsun bir şekilde hala panik atak vardır. Eğer hayatın içinde olan bu panik atak'ta ortadan kaldırılmazsa nüks etme olasılığı olabilir. Yaptığımız klinik gözlemler sonucu eğer hasta tedaviye düzenli olarak devam ediyorsa 4 - 6 ay arasında bu rahatsızlıktan büyük ölçüde kurtulmuş olur ve hastalığın normal şartlar altında tekrar nüks etmesi beklenmez.

    Unutulmaması gereken bir diğer önemli konuda panik atak tedavisine ne kadar çabuk başlanırsa tedavinin o kadar kolay ve çabuk sonlanacağıdır. Eğer panik atak rahatsızlığınız olabileceğinden şüpheleniyorsanız doktor doktor gezip check-up yaptırmadan önce bir psikoloğa başvurmanız en etkili çözüm olacaktır.

    Nefes Egzersizleri


    Panik atak sırasında en önemli konulardan biri nefestir.
    Normalde bir dakikadaki nefes sayısı 12-14 arasında olabilmektedir. Panik atakları sırasında kişiler nefes kontrolünü ele alamazlar ve hızlı bir şekilde nefes alıp vermeye başlarlar. Bunun sonucunda kaygı daha fazla artar, kasılmalar çoğalır, vücut çok fazla karbondioksit çıkarır ve bu da asit oranını etkiler, beyindeki kan damarları daralır ve oksijen dolaşımı yavaşlar. Bunların sonucunda panik atak sırasında gördüğümüz tüm belirtileri bir anda ortaya çıkarır.
    Nefes egzersizleri yapmak için nefesinizi diyaframdan almalı ve nefeslerini dakikada 6-8 arasına indirmelidirler.

    Alıntıdır
#25.04.2011 15:30 0 0 0