Şarab

Son güncelleme: 29.05.2011 13:16
  • Açılmış bir şarap ne kadar bir süre muhafaza edilebilir?
    Açıldıktan sonra bitirilemeyen ve daha sonra içmek için saklanmak istenen şarabın şişesinin ağzı, kesinlikle iyi bir şekilde kapatılmalı ve serin bir yerde muhafaza edilmelidir. Havadaki oksijenle temas eden şaraptaki karbondioksit, bir çok değerli aroma maddesini de yanına alarak havaya karışır (uçar) ve bunun sonucunda şarabın bukesi ve tadı, tazeliğini kaybeder.

    Havadaki oksijen, oksidasyona (şarabın oksitlenmesine) yol açar ve şarap yaşlı bir karakter alır (yaşlanır). Oksitlenen şarap, sherry’yi çağrıştırır ve bu olumsuz bir özellik olarak kabul edilir. Oksidasyonun hızı, şişedeki hava miktarına bağlıdır.

    Açılmış ve en uygun içme zamanı geçen şaraplar her geçen dakika kalitelerinden kaybettikleri için bu şarapları bir an önce içip bitirmek, en iyi ve keyifli seçenektir.

    Serin bir yerde saklanması ve şişe ağızlarının sıkıca kapatılması şartıyla (deneyimlere göre):
    normal ve kaliteli beyaz şaraplar normal ve çok kaliteli kırmızı şaraplar
    75 % dolu şişe 3 - 5 gün 4 - 7 gün
    50 % dolu şişe 2 - 3 gün 3 - 5 gün
    daha az 1 gün 2 gün
#29.05.2011 13:16 0 0 0