Dızmana

Son güncelleme: 31.05.2011 01:18
  • dızmana böreği - dızmana böreği tarifi - dızmana nasıl yapılır
    noimage
    Hamur malzemeleri:

    1+ 3/4 su bardağı ılık süt
    1/2 su bardağı ılık su
    1/2 çay bardağı sıvıyağ
    1 yumurta
    1 tatlı kaşığı -tepeleme- kuru maya
    1 yemek kaşığı -silme- şeker
    1 tatlı kaşığı -tepeleme-deniz tuzu
    Aldığı kadar -elenmiş-un

    Üzeri icin:

    1/2 çay bardağı sıvıyağ
    1 yumurta
    6 yemek kaşığı yoğurt

    Hazırlanışı:

    1/2 su bardağı ılık suyun içinde, 1 tatlı kaşığı kuru mayayı ve 1 yemek kaşığı şekeri karıştırıp, üzeri köpüklenene kadar bekletin.
    Büyükçe bir karıştırma kabında , 1+3/4 su bardağı ılık sütü, 1/2 çay bardağı sıvıyağı, 1 yumurtayı, 1 tatlı kaşığı tuzu ve üzeri köpüklenmiş olan mayalı suyu iyice karıştırın.
    Elenmiş unu azar azar ilave ederek, hamur toplanana kadar karıştırma kabında, toplandıktan sonra da unlanmış tezgahın üzerinde 5 dakika kadar yoğurun (ele yapışmayan, ama yumuşak bir hamur olmalı).
    Üzerini örterek ılık bir yerde en az 1 saat, hamur iki katına ulaşana kadar bekletin.
    Tekrar unlanmış tezgaha alıp 3 parçaya ayırın, her parçayı uzun rulo yapın (çok ince olmasın). Ruloları 2-3 parmak eninde kesip, tepsiye biraz aralıklı, diklemesine dizin. Hamurların üzerine parmak uçlarınızla hafif bastırarak, biraz yanlara dogru genişleyerek aralıkları doldurmasını sağlayın.
    Tekrar üzerini örtüp 1/2 saat kadar tepsi mayası için bekleyin.
    Bu arada, üzeri için gereken malzemeleri çırpın ve hamur tekrar mayalanana kadar oda ısısında bekletin.
    Tepsi mayasını almış olan hamurun üzerine bu karışımı yayıp, susam ve çörekotu serpin. 350 F-180 C fırında altı ve üstü kızarana kadar pişirin.
    Tercihen, sıcak servis yapın.
    noimage
    İsterseniz bu fotoğrafta görüldüğü gibi hamuru 3'e böldükten sonra, rulo yapmadan önce, elinizle bastırarak yanlara doğru biraz genişletip içine beyaz peynir,maydanoz ve karabiber karışımından koyup rulo yapın ve 2-3 parmak eninde kesip,tepsiye yine diklemesine dizin.
#31.05.2011 01:18 0 0 0