Felsefenin Alt Alanları - aöf Sosyoloji Dersleri

Son güncelleme: 04.06.2011 11:08
  • dil felsefesi - zihin felsefesi - teknoloji felsefesi - siyaset felsefesi - sanat felsefesiTarihsel olarak bakıldığında, felsefenin dört ana irdeleme konusu olmuştur diyebiliriz:

    Metafizik, Etik, Epistemoloji ve Mantık. Metafizik, genel olarak varlık sorunu ile ilgilenir. Etik, ablak anlayışlarının ve iyi yaşamın ne olduğu konusunun araştırıldığı felsefe alanıdır. Epistemoloji (veya "bilgibilim"), bilginin yapısını ve kaynaklarını sorgular. Mantık ise akıl yürütme ve çıkarını yapmanın kurallarını inceler.

    Ancak felsefe bu temel eksenlerin dışında da önemli bazı kavramların ve işlevlerin derinlemesine araştırılması çabaları sonucunda genişleme ve çeşitlenme olanağı bulmuştur. Örneğin, bilimin kimliğinin ve sonuçlarının irdelenmesi bize bilim felsefesi alanını kazandırmıştır. Bu şekilde ortaya çıkan felsefe dalları içinde zihin felsefesi, dil felsefesi, teknoloji felsefesi, siyaset felsefesi ve sanat felsefesi de bulunmaktadır.

    Bu alanlardan bazıları batı felsefesinin ilk dönemlerinden bu yana felsefe sahnesinde görünürken, felsefenin bazı alt alanları düşünce tarihinde veya somut yaşamlarımızda gerçekleşen yeni gelişmelerin sonucunda literatüre yerleşmişlerdir.

    Örneğin, dil felsefesi olarak bilinen alt alan bir asrı aşan tarihiyle felsefenin görece olarak yeni araştırma konularından biridir. Benzer şekilde, teknoloji felsefesi endüstri devrimi ile gelen büyük değişimlerin sonucunda teknolojinin yaşamın her alanına girmesi ve insan hayatını inanılmaz ölçülerde belirlemeye başlamasıyla birlikte felsefenin gündemine giren bir alan olmuştur.

    Bu anlamda felsefeci yalnızca geleneksel konularına yoğunlaşan ve dünyadan kopuk bir tarzda soyut kuramlar üreten bir düşünür değil, içinde bulunduğu toplumun değişimleri ve yaşadığı sorunlar paralelinde üst düzey yorumlar ve perspektifler sunarak tartışmalara katılan bir entelektüeldir.

    Bunlara ek olarak, felsefecilerin son zamanlarda disiplinler arası çalışmalarda etkin bir şekilde yer aldıklarını da belirtmemiz gerekir. Bir örnek vermemiz gerekirse, oldukça yeni bir disiplin olan bilişsel bilimler yapay zeka, deneysel psikoloji ve felsefe alanlarının birleşiminden oluşmaktadır.

    Bilişsel bilimler çerçevesinde tüm dünyada binlerce akademisyen, bilim insanı ve düşünür zihinsel enerjilerini bir araya getirmekte ve önemli projelerde çalışmalarını sürdürmektedir.


    alıntı
#04.06.2011 11:08 0 0 0