Cunta'nın Hesap Günü

Son güncelleme: 08.06.2011 21:44
  • 12 eylül anayasası - darbe günlükleri - neden darbe yaptınız sorusu - kenan evren yargılanıyor - kenan evrene sorulan sorular - kenan evrenin yargılanmasına kim ne dedi

    Cunta'nın hesap günü

    12 Eylül anayasa değişikliği ile koruma zırhı kaldırılan 1980 darbesinin mimarı 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren 31 yıl sonra ilk kez ifade verdi. Savcı sağlık gerekçesiyle general lojmanlarındaki ikametinde 2.5 saat sorguladığı Evren'e 12 soru yöneltildi.
    Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen'in, darbenin kudretli paşası Evren'e ilk sorusu "Yönetime niye el koydunuz?" oldu. Evren bu soruya TSK'nın İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesine sığınırarak cevap verdi.



    noimage
    İLHAN TOPRAK - BEHÇET GÜNGÖR - FAZLI ŞAHAN / ANKARA
    12 Eylül Askeri darbesinin mimarı eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren 12 soruda darbeyi anlattı. Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen tarafından sağlık ve yaş sebepleri gerekçesiyle Ankara Merkez Orduevi lojmanlarında ifadesi alınan Evren'e "Yönetime niye el koydunuz?" sorusu yöneltildi. Evren, bu soruya devlet kurumları çalışmadığı için Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini gerekçe göstererek yönetime el koyduklarını söylediği öğrenildi. Darbe öncesi Türkiye'nin durumu ile ilgili olarak detaylı bilgi veren Evren'in Çorum, Kahramanmaraş olaylarını, TBMM'nin toplanamamasını ve Cumhurbaşkanı seçimlerini anlattı. Evren'e 12 Eylül öncesi ve sonrası ile ilgili birbiriyle bağlantılı 12 soru yöneltildi. Darbenin hayatta kalan diğer mimarı dönemin Milli Birlik Komitesi Üyesi ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı Tahsin Şahinkaya'nın çarşamba günü İstanbul'da talimatla ifade vereceği kaydedildi.
    12 SORUDA 12 EYLÜL'Ü ANLATTI
    Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Savcılığı tarafından yürütülen 12 Eylül soruşturmasında darbenin mimarı Kenan Evren dün evinde ifade verdi. Merkez Orduevi'ndeki General Lojmanları'nda ikamet eden Evren, evinin salonunda yaklaşık 2,5 saat ifade verdi. Avukatı Ömer Nihat Özgen ile bir doktorun da hazır bulunduğu ifade verme işleminde darbenin kudretli paşası salondaki bir koltukta oturarak Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen'in sorularını yanıtladı. Saat 11'de başlayan ve 2,5 saat süren ifade alma işleminde yarım saat ara verildi. Evren, savcıların karşısına kumaş pantolan, gömlek ve fulardan oluşan bir kıyafetle çıktı. Evren, misafirlerine çay ve nescafe ikram etti.

    YÖNETİME NİYE EL KOYDUNUZ?
    Darbenin kudretli paşası ve eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'e Başsavcıvekili Görüşen, "Yönetime niye el koydunuz?" sorusunu yöneltti. Görüşen'in bu sorusuna Evren, tüm darbecilerin arkasına sığındığı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini dayanak gösterdi. Darbe zamanı devlet kurumlarının çalışamaz olduğunu ileri süren Evren, bu durumda TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini işlettiklerini dile getirdi.

    ÇORUM VE MARAŞ OLAYLARINI ANLATTI
    Kenan Evren'e yöneltilen bir başka soru ise Türkiye'nin bir darbeye nasıl hazırlandığı ile ilgili oldu. Darbe öncesi Türkiye'de yaşanan olaylar ile ilgili olarak Kenan Evren, Çorum'da 82 kişinin, Kahramanmaraş'ta 102 kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattığı öğrenildi. Evren'in, eski başbakanların, eski generallerin evlerinde öldürüldüğünü, hergün onlarca insanın yaşamını yitirdiğini anlattığı belirtildi. Savcıların 12 Eylül Darbesi'nin harekat planı olarak bilinen "Bayrak Harekat Planı"nı da Evren'e sordukları öğrenildi. Darbe öncesi meydana gelen olayların tertip olup olmadığına ilişkin soruya Evren'in, "Tertip olmadığı" yönünde cevap verdiği kaydedildi. Evren'e savcılar tarafından yöneltilen bir başka soru ise kanlı 1 Mayıs olarak tarihe geçen 1977 yılında Taksim'de meydana gelen olay oldu. Evren'in bunun bir tertip olmadığını söylediği öğrenildi.

    ÖZGEN: HAFIZASI SENDEN BENDEN İYİ
    Kenan Evren'in avukatı Ömer Nihat Özgen'in hazır bulunduğu ifade verme işleminde Evren'in herhangi bir sağlık problemi yaşamadığı belirtildi. Evren'in Görüşen tarafından sorulan sorulara cevap verirken olayları hatırlamakta zorlanıp zorlanmadığı sorusuna Avukat Özgen, "Sayın Evren tüm soruları cevap verdi. Evinin salonundaki koltukta oturarak ifade veren Sayın Evren'in zorlandığı bir soru olmadı. Olayları hatırlayarak cevaplar verdi. Hafızası senden benden dahi iyi" dedi. Özgün, yürütülen soruşturmanın anayasal düzeni değiştirme suçlamasıyla yapıldığını kaydetti. Öte yandan darbenin paşalarından dönemin Milli Birlik Komitesi Üyesi ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın ise yarın ifade vereceği kaydedildi.




    Bugün olsa yine yaparmış!
    Özel yetkili Cumhuriyet Savcısı Kenan Çetin'e verdiği 12 sayfalık ifadesinde Evren şunları söylediği öğrenildi: "Pişman değilim, şimdi olsa yine yaparım. Ülkenin şartları müdahale etmemizi gerektiriyordu. Bizde müdahale ettik. Müdahale öncesi hem dönemin Cumhurbaşkanını hem de siyasileri uyardık. Kimse dinlemedi. Müdahale kararını tek başıma almadım. Komuta kademesiyle karar aldık. İç hizmet Kanunu 35. maddedeki yetkimizi kullandık. Çünkü ülke elden gidiyordu."



    Devamı gelsin

    Ankara Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen'in, 12 Eylül Askeri Darbesi'ni yapan darbecilerin başındaki Kenan Evren'i sorgulaması, darbe mağdurlarını sevindirdi. İşte 12 Eylül darbesinden mağdur olanların tepkileri:

    "EVREN'LE SINIRLI KALMAMALI"
    Gazeteci Yazar Orhan Miroğlu: "Bu çok iyi bir gelişme. Burada sadece Evren'in yargılanması şeklinde olaya bakmamak gerekir bu darbeyi yapanlara genel bakmak lazım. Bu darbe sadece Kenan Evren ve şahsına bağlanmamalı. Bu darbe sistemli bir şeydi ve bu sistemden hesap sorulması gerekir. Yoksa Evren ve üç-beş generalin yargılanması ile sınırlamamalı. Evren'in yargılanması bir başlangıç olarak önemlidir. Bunun devamını Meclis getirmelidir. Evren'in yargı karşısına çıkması askeri vesayetle yüzleşmek anlamında da çok önemlidir. Bu bir başlangıçtır ve bu darbeciliğin derinliğine inilmelidir. Türkiye'de askeri vesayette karşı durmak ve bunu yapanlarla yüzleşmek anlamında da bu yargılama çok önemlidir. Bu yargılanmalar gelecekte darbe yapmayı planlayanlara da önemli bir cevap olacaktır. Darbe yapmayı planlayanlara karşı da önemli bir dava durmaktadır. Bu dava Ergenekon davasıdır.


    'AYAĞINA GİDİLMEMELİYDİ'
    Yusufiyeliler Derneği Başkanı Hasan İlter: "İfadenin alınmasına çok mutluyuz ve bunu mutlulukla seyrediyoruz. Ama yapılması gereken öyle darbecilerin ayağına gitmek değil. Bizzat devletin imkanlarını kullanarak ayağına getirilmesi gerekirdi. Bu devletin ve hukukun üstünlüğüne zarar vermiştir. Çünkü yüzlerce insanının katili, ülkemizin 30-40 yıl geri kalmasına neden olan gaddar birinin ayağına devlet gitmemeliydi. Bundan bir sonuç çıkacağını umuyoruz. Devlet bunlardan hesap soracaktır. Bir darbe suçu vardır. İnsanlar öldürülmüştür. Yüz binlerce insan işkenceden geçirilmiş ve bunun şahitleri vardır. Hazineler boşaltılmıştır. Bunun hesabı sorulacaktır ve mutlaka sorulmalıdır. Devletimize güveniyoruz inşallah devletimiz de bu darbeci alçaklardan hesap soracaktır."



    28 Şubat'ı ve diğerlerini de kapsasın

    Eski Siyasetçi-Yazar Hasan Celal Güzel: "12 Eylül'den bu yana bu darbeyi yapanların mutlaka yargı karşısına çıkarılması gerektiğini savunuyordum. Hatta bu sürecin 27 Mayıs'tan başlanmasını savunuyorum. Bunun 12 Martçılar, 12 Eylülcülerin, 28 Şubatçıların ve 27 Nisan darbecilerini de kapsaması gerektiğini savunuyorum. Evren'in ifadesinin alınması çok güzel bir iştir. Ayrıca bu süreçte ilk defa Balyoz benzeri davalar açılmış insanlar bir darbeden değil teşebbüsten tutuklanmışlardır. Bu Türkiye için bir milattır. Dava açılması önemlidir. Evren'in evinde yargılanması önemli ancak Adliye'ye de gidebilirdi. Maşallah her tarafa gidiyor ve çok iyi görünüyor. Biz elbette 87 yaşında olan birinin hapishaneye gitmesi için değil bu sistemin yargı önüne çıkması için Evren'in yargılanmasını önemsiyorum ve bu süreci destekliyorum."

    Ancak yargılanırsa teselli olurum

    12 Eylül darbesinin ardından idam edilen Mustafa Pehlivanoğlu'nun babası Necmi Yıldırım (Pehlivanoğlu) Evren'in ifade vermesi ile teselli olmayacağını belirterek, "Ancak yargılanması beni tatmin edecek" dedi. Acılı Baba, Kenan Evren'in ifade vermesini Yeni Şafak'a değerlendirdi. Kenan Evren'in kesinlikle yargılanması gerektiğini söyleyen Baba Pehlivanoğlu, "İfadesi ile teselli olmam. Yargılanmalı ve ceza görmeli. O değil onun tayfası ve o dönemde ülkücüleri yakapaça alıp götürenler de yargılanıp ceza almalı" dedi. Pehlivanoğlu, Evren'in aklından hiç çıkmadığını belirterek, "Rahmetlinin mezarına gittiğim zaman Kenan Evren aklıma geliyor. Rüyama da giriyor. Hanımım evde felç oldu. Benim büyük oğlum kardeşinin acısına dayanamayıp vefat etti. Kenan Evren'i televizyonlarda gördüğüm zaman hemen televizyonu kapatıyorum. İfadeye götürülürken bile televizyonlara bakamadım" diye konuştu.

    Kaynak
#07.06.2011 07:53 0 0 0
  • Oğlunu 12 Eylül darbesinde kurban vermiş bir "Ana" şöyle diyordu ;referandumun yapılacağı zaman gazetelerden birinde..."Hayır diyen Ülkücülere HAKKIMI HELAL ETMEM!"

    Şimdi o "Ana" ve bu haberde bahsi geçen ;12 Eylül darbesinde idam edilen Mustafa Pehlivanoğlu'nun babası ve o dönem çekilen çilelere ortak olan ve referandumda "evet" diyen Ülkücüler, "Ülkücü müsveddesi" mi oluyor?

    Basit siyaset izlemek insanları bazen telafisi zor durumlara sürükleyebiliyor..Ve bazı sözler akıldan bazen hiç çıkmıyor
#07.06.2011 21:12 0 0 0
  • darbecilerin ifadelerini ayaklarına giderek alanlar ve bunla övünenler
    diğer generaller sahaba karşı yatağından nasıl alındı evrenin neden ayağına gidildi
    refarandumda evreni meze edenler secimde de meze yapıyorlar vatandaş yemiyor artık refarandumda pehlivanoğlunun şiirini okuyup ağalyanları pehlivanoğlunun ölümüm yıldönümümde unutalara vatanaşın karnı tok
    evren yargılanır uyduruk bir ceza alır yaştan cumhurbaşkanı affeder
    sende burda milleti kandırmaya devam edersin evren yargılandı diye

    darbe yapmış darbenin kitabını yazmış idam edilenler için ne yapacaktık
    içerdemi besliyecektik diyen bir adamın ayağına gidip ifade almak
    ÖĞÜNÜLECEK BİR DAVRANIŞ DEĞİL UTANILACAK BİR ŞEYDİR
#08.06.2011 01:53 0 0 0
  • hmm
#08.06.2011 03:02 0 0 0
  • Utanmak!!!
    Negüzel bir haslet..
    "Ar" etmek..."Edep" ...İman ile ilgili bir durum aynı zamanda

    Ama bu sözlerden bahsetmek ve bu konuda nasihat vermek için evvela insanın kendisinin bu bahsettiği şeylerden bir "iz "taşıması gerekmezmi?

    Referandumda "hayır" diyenler şimdi neyin tarifini yapmaya çalışıyor?
    28 Şubat ile ilgili bir konuda bir zamanlar;"İrtica(kastedilen kur an kursları ve müslüman cemaatlerdi) pkk dan daha büyük bir tehdittir "diyenlerin O söylemlerine;
    "Kur'an kursları PKK Tikko Devsol yuvasıydı" diyerek arka çıkanlar! hangi İmanın ürünü olan bir "edep" ve utanma duygusundan bahsediyor?
    (Dünyada bunu söyleyebilecek bir ikinci kişi daha varmıdır, doğrusu merak içindeyiz..)


    Kucaklarındaki fahişelerle VATAN KURTARMA GAYRETİNDE(!) olanların arkasında duranların _durabilenlerin vereceği nasihatlere milletin karnı açdır zannedenlermi var!!?
#08.06.2011 21:44 0 0 0