Ölümsüzlük Peşinde Gılgameş

Son güncelleme: 08.06.2023 09:48
  • Ölümsüzlük Peşinde Gılgameş
    Thomas R.P. Mielke


    noimage



    ·Yayınevi: Yurt Kitap - Yayın
    · Basım Tarihi : 05 - 2005
    · ISBN : 975902510-8
    ·Kitap Türü: Roman / Edebiyat
    ·Boyut : 135-195
    ·Sayfa Sayısı : 619




    Kudret, Dostluk, Ölümsüzlük Arayışı Uruk'un Efsanevi Kralı Gılgameş
    ...
    Gılgames, kuşağındaki otun sivri dikenlerine hafifçe dokundu. Suvatın kenarında, kumlara iki damla koyu renkli kan döküldü. 0 an, hiç tatmadığı bir huzur duydu içinde. "Dinleyin beni ey tanrılar!" diye bağırdı yıldızlara doğru. "Ziusudra bana ölümsüzlüğün sırrını veremedi. Yine de onca zaman hayatın anlamını arayışımı cömertçe ödüllendirdi! Hayattaki tüm silahlardan daha güçlü olan bu ot artık benim! Şimdi içindeki öfke ve gururdan arınıp huzuru bulmuş biri olarak dönüyorum!" Sözleri ışıl ışıl yıldızların aydınlattığı gecenin sessizliğinde, kurumuş nehir yatağı boyunca uzanan sarp kayalıklarda tekrar tekrar yankılandı.




    Uruk Kralı Gılgameş kendini bir tanrı gibi görür ve halka zulmetmeye başlar. Ölüm karşısında duyduğu korku, onu ölümsüzlüğü bulma arayışına itmiştir. Ve ölümsüzlüğü bulmak için tahtını, tacını terk eder ve bir keşiş gibi yollara düşer.

    Sümerlere göre, kişi ne kadar uğraşırsa uğraşsın cennete ulaşamaz. Cennet tanrıların mekanıdır. Ölümlülerin ise gideceği mekan yeraltıdır, yani cehennemdir. Önemli olan kişinin yaşarken oradaki yerini sağlamlaştırmasıdır. Bu da çok fazla erkek çocuğa sahip olmakla gerçekleşir. Gılgameş, öldükten sonra yer altı aleminde Güneş Tanrısı'nın vekili sıfatıyla "Ölüler Mahkemesinin Başhakimliği'ne" getirildiğini hayal eder, böylece amacına kısmen de olsa erişebilmiştir.

    Dünyanın ilk edebi aktarması olan bu destan, içinde tüm insani değerleri barındıran, işlenen konu itibariyle de ölümsüzlüğü yakalayan bir eserdir. Bu destanı yaratan Sümerler'in menşei gibi, destanın ilk nüshaları da belki sonsuza değin bulunamayacak, ne var ki insanlığa mal olan bu şaheser kuşaklar boyu değerinden hiçbir şey kaybetmeyecektir.

    Üstelik bu kitabın en önemli özelliği 12. tabletin de kurguya eklenmiş olmasıdır. Birçok tarihçinin aksine Çevirmene göre 12. tablet eserde ulaşılmak istenen sonuçtur.
#09.06.2011 12:05 1 0 0
  • Paylaşım için Teşekkürler Ellerine Sağlık
#25.11.2022 12:51 0 0 0
  • Ellerine Sağlık
#08.06.2023 09:48 0 0 0