İsti çayın ziyanı

Son güncelleme: 02.07.2011 23:46
  • noimage

    Çayı çox isti içməyin yemək borusu xərçngi riskini artırdığı bildirildi. Qara çayın çox içildiyi və dünyadakı yemık borusu xərçənginin ən çox görüldüyü ölkə olan İranda elm adamları, spirt və siqaretin az içilməsinə baxmayaraq yemək borusu xərçəngi qadın və kişilərdə həddindən artıq olduğunu bildirdilər. Gülüstan vilayətində bu xəstəliyə tutulan 300 adam ilə sağlam 571 adamın vərdişləri müqayisə edildi.
    Bu vilayətdə yaşayanlar nizamlı olaraq gündə təxminən bir litrdən çəox qara çay içdiyi halda, bu insanların 0.39unun çayı 60 dərəcədən az, 0.39unun 64-65 dərəcədə , qalanları isə 65 dərəcədən yuxarı içirlər. Araşdırma nəticəsində, çox isti olaraq təsvir edilən 65-69 dərəcədə çay içərkən yemək borusu xərçəngi riski 2 qat, 70 dərəcə və bundan yuxarı içilərsə isə 8 qat artır. TEHRAN UNİVERSİTETİNDƏ elm adamları qaynar çayın təsirinin, epitelyumu ( damarları və bəzi kiçik boşluqlar, bədənin xarici və daxili səthini örtən toxu təbəqəsi) kanserojen təsirlərə daha həssas hala gətirə biləcək, təkrarlanan yanmaqla açıqlana biləcəyi vurğulandı. " BRİTİSH MEDİCAL JOURNAL" jurnalında nümayiş olunan araşdırmanı şerh edən Avstraliyadakı Queensland İnstitundan David Whiteman isə çaxnaşmaya qapılmağa və çay zövqündən imtina etməyə gərək olmadığını, çayı süzdükdən sonra 2-3 dəqiqə gözləməyin kafi olacağını bildirdi. Dünyada hər il 500 mindən artıq insan yemək borusu xərçəngi ucbatından heyatını itirir. Avropa və Şimali Amerikada xüsusilə tütün və spirt istifadəsi bu xərçəngin riskini bir az da artırır. Buna görə də bu xəstəliyə tutulan kişilərin sayı qadınların sayından çoxdur.
#02.07.2011 23:46 0 0 0