Fetih Tablosu Zonaro'nun Değil, Hasan Rıza'nınmış

Son güncelleme: 07.07.2011 07:29
  • sanat hayatım hatıratları - fetih tablosu - zanoro tablosu sahte çıktı - tarihi tablolar - sanat hayatı
    noimage

    Ressam Hüsnü Tengüz, 'Sanat Hayatım' adlı hatıratında Zonaro'nun (altta) ünlü Türk ressam Hasan Rıza Bey'e (üstte) ait Fatih'in Dolmabahçe'den gemileri karaya çekişinin tablosunu kopya ettiğini doğruluyor.





    Saray ressamı Zonaro'ya ait olduğu düşünülen, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'a girişini ve gemilerin karadan yürütülmesini tasvir eden resimlerin gerçek sahibi belli oldu.


    Tablolar, Balkan Savaşları'nda şehit olan ressam Hasan Rıza'ya ait. İddia, ressam Hüsnü Tengüz'ün 'Sanat Hayatım' adlı hatıratının ortaya çıkmasıyla kesinleşti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ'den yapılan açıklamada, sanat eleştirmeni Ömer Faruk Şerifoğlu'nun, geçtiğimiz aylarda uzun tartışmalara yol açan Zonaro ve Hasan Rıza'nın fetih konulu tabloları hakkındaki gerçekleri, "1453 İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi''nde kaleme aldığı belirtildi. Tengüz hatıratında, şunları aktarıyor: "Bir gün Hoca Ali Rıza ve Ahmet Ziya ile Zonaro'nun Beşiktaş'ta, Akaretler'de oturduğu daireye gittik. Biz içeriye girdiğimiz zaman Fatih'in Dolmabahçe'den gemileri karaya çekişinin tablosunu yapıyordu. Bu tablonun orijinali rahmetli Hasan Rıza Bey'indir. Zonaro yağlıboya ile yapmakta olduğu tabloda Fatih'in bindiği atın resmiyle meşguldü. Bu tablo gibi aslı, Askeri Müze'de bulunan Fatih'in Büyük Topları, Edirne'den İstanbul'a Nakli adlı tablosu da Hasan Rıza'nındır ve Zonaro tarafından kopya edilmiştir.''
    Zonaro'nun da hatıratında bu tabloları yaparken Deniz Müzesi'nden aldığı tablolardan yararlandığını söylediği belirtilen Ömer Faruk Şerifoğlu'nun makalesinde, şu ifadelere yer verildi: "90'lardan beri bu tabloların aslında Hasan Rıza'ya ait olduğu, Zonaro'nun onun eserlerini kopya ettiği iddiası vardı ama elde bunu ispatlayacak belge yoktu. Tengüz'ün hatıratında yazılanlar, Zonaro'nun, Hasan Rıza'dan tabloları kopya ettiğini doğruluyor. Artık olayın bir şahidi var." Şehit Ressam Hasan Rıza Bey'in, 12 yılını İtalya'da sanat eğitimiyle geçirmiş önemli bir ressam, gerçek bir vatanperver olduğu belirtilen açıklamada, Hasan Rıza Bey'in daha sonra Edirne Sanayi Mektebi müdürlüğü görevini üstlendiği ifade edildi. Hasan Rıza Bey, Balkan Savaşı'nın sonlarında Edirne'nin bombalandığı günlerde Edirne Hastanesi'nin müdürlüğünü de üstlenmiş. Şehrin işgalinden bir gün önce, bombardıman altındaki kentten, resimlerini kurtarmak üzere atölyesine doğru giderken yolda şehit edildiği bildirildi.
#07.07.2011 07:29 0 0 0