AOL Felsefe Çıkmış Sorular

Son güncelleme:
  • Felsefe Soruları ve Çözümleri - Felsefe Dersi Çıkmış Sorular ve Cevapları - 2010 3. Dönem Sınavı Çözümleri1. Aşağıdakilerden hangisi dini bilginin özelliklerinden değildir?
    A) İnanca dayanır.
    B) Nesneldir.
    C) Dogmatiktir.
    D) Sistematiktir.


    2. Aşağıdakilerden hangisi doğa bilimlerindendir?
    A) Jeoloji B) Antropoloji C) Psikoloji D) Sosyoloji


    3. Aşağıdakilerden hangisi felsefe ile bilimin ortak özelliklerinden değildir?
    A) Akıl ve mantık ilkelerine dayalı olma
    B) Evreni ve insanı açıklamaya çalışma
    C) Deney yöntemini kullanma
    D) Sistemli ve tutarlı olma


    4. Aşağıdakilerden hangisi bilgi kuramının temel kavramlarından değildir?
    A) Bilgi B) Doğruluk C) Temellendirme D) Vicdan


    5. Aşağıdakilerden hangisi doğru bilginin mümkün olduğunu kabul eden filozoflardandır?
    A) Piron B) Timon C) Aristoteles D) Zenon


    6. I- "Sorgulanmamış yaşam yaşanmaya değmez."
    II- "Bildiğim bir şey var, o da hiçbirşey bilmediğimdir."
    III- "Erdem bilgidir. Ancak her bilgi erdem değildir."
    Yukarıdakilerden hangileri Sokrates'in görüşlerindendir?
    A) I - II B) I - III C) II - III D) I - II - III


    7. Şüphe, hakikate ulaşmak için bir akıl aracıdır." görüşünü savunan filozof aşağıdakilerden hangisidir?

    A) H.Bergson B) R. Descartes

    C) A.Comte D) J.Locke


    8. "Zihnimiz doğuştan boş bir levha gibidir. Doğduğumuzda dünyaya dair hiçbir fikrimiz yoktur. Bir kavrayış yada fikir, deneyimlerle edinilmiş olgulara dayanmıyorsa yanlış bir kavrayıştır."
    J.Locke, yukarıdaki görüşleriyle gerçek bilginin kaynağı olarak aşağıdakilerden hangisini göstermektedir?
    A) Sezgi B) Deney C) Tanrı D) Akıl


    9. Aşağıdaki düşünce akımlarından hangisinin anlamıyanlış verilmiştir?
    A) Empirizm - Sezgicilik
    B) Pozitivizm - Olguculuk
    C) Kritisizm - Eleştiricilik
    D) Pragmatizm - Faydacılık


    10. Felsefenin asıl uğraş alanı dildir. Felsefenin görevi dildeki kavramları çözümlemektir.
    Yukarıdaki görüşü savunan düşünce akımı hangisidir?
    A) Fenomenoloji
    B) Pragmatizm
    C) Pozitivizm
    D) Analitik felsefe


    11. Bilimin yapısını, doğasını, bilimsel kuramlarla gerçeklik arasındaki ilişkiyi, ilkelerini, ana kavramlarını ve bilimde yöntem problemini inceleyen felsefe dalı hangisidir?
    A) Bilim Felsefesi
    B) Varlık Felsefesi
    C) Bilgi Felsefesi
    D) Siyaset Felsefesi


    12. Bilimi "ürün" olarak ele alan yaklaşımın temsilcileri aşağıdakilerin hangisinde birlikte verilmiştir?
    A) R. Carnap -T. Hobbes
    B) H.Reichenbach- R. Carnap
    C) T. Khun - S. Toulmin
    D) T. Hobbes - H. Reichenbach


    13. Aşağıdakilerden hangisi bilimsel bilginin özelliklerinden değildir?
    A) Olgusal olma
    B) Mantıksal olma
    C) Genellemeler yapma
    D) Subjektif olma


    14. "Araştırılan olguyu açıklamak amacıyla oluşturulan hipotezden, olgusal olarak sınanabilir sonuçlar çıkarma ve söz konusu sonuçları yeni verilerle karşılaştırma işlemidir."
    Tanımı verilen kavram hangisidir?
    A) Doğrulama B) Gözlem C) Öndeyi D) Teknoloji


    15. "Bilim Felsefesi" disiplininin doğmasında ve gelişmesinde aşağıdakilerden hangisi etkili olmuştur?
    A) Felsefenin öznel olması
    B) Bilimin doğayı açıklamada yetersiz olması
    C) Doğa bilimlerinde ortaya çıkan metot ve bilgi gelişimi
    D) Felsefenin fizik ötesi konuları ele alması


    16. Deney ve gözlemle doğrulanmış olan, deneyin verilerinden yola çıkarak daha geniş bir alanı kapsayacak biçimde genellenmiş olan ve belli bir dönemde insanların çoğu tarafından kabul gören açıklamalardır.
    Tanımı verilen kavram hangisidir?
    A) Öndeyi B) Kuram C) Deney D) Gözlem


    17. Aşağıdakilerden hangisi, varlık felsefesinin sorularından değildir?
    A) Evrende bir düzen var mıdır?
    B) Varlık değişken midir?
    C) Doğru bilginin kaynağı nedir?
    D) Varlığın ana maddesi nedir?


    18. F. Hegel'in varlık görüşü aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Varlık, mutlak ruhun (Geist) kendi kendini aşması sonucu oluşur.
    B) Varlık, hem düşünce, hem de maddedir.
    C) Varlık, maddi olan küçük parçalardan oluşmuştur.
    D) Gerçekte var olan, yer kaplayan cisimlerdir.


    19. Aşağıdaki filozoflardan hangisi varlığı "fenomen" olarak kabul eden görüşün temsilcilerindendir?

    A) F. Hegel B) R. Descartes C) E. Husserl D) Demokritos


    20. • "Mümkün varlık" ve "zorunlu varlık" olmak üzere iki çeşit varlık vardır.
    • Dünyadaki varlıklar mümkün varlıklardır. Zorunlu varlık (Vacibül Vücut) ise tanrıdır.
    Yukarıdaki görüşleri savunan filazof hangisidir?



    1. Çözüm:
    Dini bilginin nesnel olduğu söylenemez. Nesnellik, olguya ve olgunun herkes tarafından aynı biçimde gözlemlenebilmesine bağlı olarak kişiye göre değişmeme, herkes için aynı anlam ve değeri ifade etme demektir. Dinsel bilgi hem inanca dayalı olması, hem deneysel kanıtlara dayanmaması, hem de sadece inanları bağlaması nedeniyle nesnel değildir.
    Cevap: B

    2. Çözüm:
    Antropoloji etnik ve coğrafi açıdan kültürleri inceleyen;
    Psikoloji organizmanın davranışlarını inceleyen;
    Sosyoloji toplumsal yapıyı, bu yapının unsurlarını ve bunlardaki değişmeyi inceleyen bir sosyal (toplumsal veya insan) bilimidir.
    A seçeneğinde yer alan Jeoloji (yerbilim) ise yer kabuğunun yapısını ve hareketlerini inceleyen bir doğa bilimidir.
    Cevap: A

    3. Çözüm:
    Antropoloji etnik ve coğrafi açıdan kültürleri inceleyen;
    Psikoloji organizmanın davranışlarını inceleyen;
    Sosyoloji toplumsal yapıyı, bu yapının unsurlarını ve bunlardaki değişmeyi inceleyen bir sosyal (toplumsal veya insan) bilimidir.
    A seçeneğinde yer alan Jeoloji (yerbilim) ise yer kabuğunun yapısını ve hareketlerini inceleyen bir doğa bilimidir.
    Cevap: A

    4. Çözüm:
    Bilgi, doğruluk ve temellendirme kavramları bilgi felsefesinin temel kavramlarındandır. Vicdan ise bilgi değil ahlak felsefesinin temel kavramlarındandır.
    Cevap: D

    5. Çözüm:
    Piron ve Timon septik (şüpheci-kuşkucu) filozoflardandır ve bütün şüpheciler gibi doğru bilginin imkansız olduğunu (bu nedenle yargıdan kaçınmak gerektiğini) savunurlar. Zenon da ortaya koyduğu paradoxlarla hareketin imkansızlığını savunmuş ve septik filozoflara öncülük etmiştir. Bu filozoflardan Aristoteles bilginin mümkün olduğunu ve kaynağının akıl olduğunu savunan rasyonalsit (akılcı) bir filozoftur.
    Cevap: C


    6. Çözüm:
    Verilen her üç sözde Sokrates'in savunduğu görüşlerdir.
    Cevap: D



    7. Çözüm:
    Şüpheyi doğru bilgiye ulaşmada yöntemsel bir araç olarak kullanan filozof Descartes'tır.
    Cevap: B

    8. Çözüm:
    J. Locke doğuştan akılda bilgi vardır diyen başta Descartes olmak üzere bütün rasyonalist (akılcı) filozoflara ve felsefeye karşı çıkmıştır. Ona göre bilginin kaynağı deneydir.
    Cevap: B



    9. Çözüm:
    Seçeneklerdeki eşleştirmelerden Pozitivizm - olguculuk; Kritisizm - Eleştiricilik ve Pragmatizm - faydacılık eşleştirmesi doğrudur. Empirizm - sezgicilik eşleştirmesi yanlıştır. (Doğrusu empirizm - deneycilik; ya da Enstüisyonizm - sezgicilik olur.)
    Cevap: A

    10. Çözüm:
    Felsefenin temel ilgi alanını dil olarak belirleyen ve gösteren akım Analitik Felsefedir.
    Cevap: D

    11. Çözüm:
    Bilimin yapısını, doğasını, işleyişini, bilimsel kuramlarla gerçeklik arasındaki ilişkiyi inceleyen felsefe dalı "Bilim Felsefesi"dir.
    Cevap: A

    12. Çözüm:
    Bilimi ürün olarak ele alan yaklaşımın iki temsilcisi H. Reichenbach ve R. Carnap'tır.
    Cevap: B

    13. Çözüm:
    Bilimsel bilginin temel özelliklerinden birisi de oblektif (nesnel) olmaktır; subjektiflik (öznellik) bilimin bir özelliği değildir.
    Cevap: D

    14. Çözüm:
    Verilen her üç sözde Sokrates'in savunduğu görüşlerdir.
    Cevap: D

    15. Çözüm:
    Bilim felsefesi doğa bilimlerinin (fizik, kimya, biyoloji vb) hem bilgi birikimi hem de metot (yöntem) açısından gelişmesinden sonra ortaya çıkmıştır.
    Cevap: C

    16. Çözüm:
    Soruda kuram kavramının bir tanımı verilmiştir.
    Cevap: B

    17. Çözüm:
    "Doğru bilginin kaynağı nedir?" sorusu varlık felsefesinin değil, bilgi felsefesinin bir sorusudur.
    Cevap: C

    18. Çözüm:
    Hegel'in varlık anlayışı (diyalektik idealizm) A seçeneğinde ifade edilmiştir. D seçeneğinde Descartes'ın Dualist varlık anlayışı; C seçeneğinde Demokritos'un Atomcu - Materyalist; D'de ise T. Hobbes'un Materyalist varlık anlayışı ifade edilmiştir.
    Cevap: A

    19. Çözüm:
    Varlığı "fenomen" olarak kabul eden görüş E. Husserl'in görüşüdür.
    Cevap: C

    20. Çözüm:

    Soruda verilen fikirler İslam filozofu Farabi'nin varlık anlayışını ifade eder.

    Cevap: D


    alıntı
0 0 0