AOL Psikoloji Çıkmış Sorular

Son güncelleme:
  • psikoloji soruları ve çözümleri - 2010 3. dönem sınavı soruları ve cevapları - aol psikoloji çıkmış sınav soruları1. Aşağıdakilerden hangisi psikolojinin incelediği konulardan biri değildir?
    A) Yaştaki değişmelere bağlı olarak ortaya çıkan davranış değişmesi
    B) Salgı bezlerinin insan davranışları üzerindeki etkisi
    C)Farklı cinslerde görülen davranışların karşılaştırılması
    D) Toplumsal kuralların belirlenmesi

    2. Psikoz ve nevrozların çoğunun, kişinin çocukluktan itibaren tatmin edilmemiş olan arzu ve ihtiyaçlarının baskı altına alınmasından, bilinçaltına itilmesinden meydana geldiğini öne süren yaklaşım hangisidir?
    A) Gestaltçı yaklaşım
    B) Psikodinamik yaklaşım
    C) Davranışçı yaklaşım
    D) Biyolojik yaklaşım

    3. Aşağıda belirtilen araştırma konularından hangisi endüstri psikolojisi alanına girmez?
    A) Kişinin fizyolojik yapısına ve yeteneklerine uygun bir işte çalışması
    B)İş yerlerinin insan sağlığına uygun düzenlenmesi
    C) Davranışın temellerinin araştırılması
    D)Çalışanların psikolojik problemlerinin çözülmesi

    4. I- Zekâ düzeyi
    II- Kişilik
    III- İlgiler
    Psikolojide uygulanan testler insanların yukarıda verilen özelliklerinden hangilerini ölçmek amacıyla kullanılır?
    A) I - II B) II - III C) I - III D) I - II - III

    5. İki değişken arasındaki ilişkinin incelenmesine korelasyon denir.
    Aşağıdaki kavram çiftlerinden hangisi arasında korelasyon yoktur?
    A) Kendine güven - İtaat etme
    B) Yemek yeme - Kilo alma
    C) Saç rengi - Başarı
    D) Dikkat - Kaza

    6. "Organizma" kavramının tanımı hangi seçenekte verilmiştir?
    A) Her türlü canlı.
    B) Duyu organlarını harekete geçiren her türlü etki.
    C) Rahatlık sağlayan kimi şeylerden yoksun olma durumu.
    D) Uyarıcıların duyu organını etkilemesi.

    7. Şiddeti yüksek uyarıcılar, aşırı uyarıma neden olur.
    Aşağıdakilerden hangisinin aşırı uyarım oluşturması beklenmez?
    A) Yüksek ısı
    B) Dayanılmaz ağrı
    C) Ani gök gürültüsü
    D) Sessiz ortam

    8. Aşağıdakilerden hangisi fizyolojik güdülerin özelliklerinden biri değildir?
    A) Sonradan öğrenilmiş güdülerdir.
    B) Mutlaka tatmin edilmeleri gerekir.
    C) Organizmanın yaşamasını sağlar.
    D) Temel güdülerdir.

    9. Aşağıdakilerden hangisi sosyal güdüye örnek oluşturur?
    A) Susuzluk B) Açlık C) Uyuma D) Başarı

    10. Aşağıdaki duyu organlarından hangisinin aldığı "duyum" yanlış verilmiştir?
    A) Göz - Görme
    B) Kulak - İşitme
    C) Burun - Tatma
    D) Deri - Dokunma

    11. "Gençlerde günler kısa, yıllar uzun; yaşlılarda günler uzun, yıllar çabuk geçer." sözü aşağıdakilerden hangisine örnek olur?
    A) Algıda değişmezliğe
    B) Subjektif zaman algısına
    C) Devinim algısına
    D) Algıda seçiciliğe

    12. Algı yanılması, gerçeğin olduğundan farklı algılanması hâlinde yaşanır.
    Buna göre, aşağıdakilerin hangisinde algı yanılması vardır?
    A) Hava bulutlanınca yağmurun yağacağının düşünülmesi
    B) Çay bardağına batırılan kaşığın kırık gibi görünmesi
    C) Yüksek bir gürültü olduğunda kuşların aniden havalanıp uçması
    D) Hasta olan bir insanın iştahının azalması

    13. "Organizmanın dikkatini bir varlık ya da olaya çevirerek yalnız onunla ilgili olan uyarıcıları algılaması, bunun dışındaki uyarıcılarla ilgilenmemesine denir."
    Tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Algıda değişmezlik
    B) Algıda bütünlük
    C) Algıda seçicilik
    D) Algı yanılmaları

    14. Öğrenme, tekrar ya da yaşantı sonucu davranışta meydana gelen devamlı bir değişikliktir.
    Aşağıdaki davranışlardan hangisi öğrenme sonucunda kazanılmamıştır?
    A) Esnemek
    B) Yazı yazmak
    C) Ödev yapmak
    D) Araba kullanmak

    15. Küçük çocuklar ancak belli bir yaşa geldiklerinde rahatlıkla bisiklet kullanabilirler.
    Bu durum aşağıdaki kavramlardan hangisiyle daha çok ilgilidir?
    A) Olgunlaşma
    B) Güdülenme
    C) Şartlanma
    D) Yaratıcı düşünme

    16. Kendisini ısırdığı için beyaz tavşandan korkan bir çocuk tüm beyaz hayvanlardan hatta beyaz eşyalardan korkar hâle gelmiştir.
    Bu durum aşağıdaki kavramlardan hangisine örnek olur?
    A) Koşullanmanın sönmesi
    B) Koşullanmanın genellemesi
    C) Koşullanmanın canlanması
    D) Olumlu pekiştireç

    17. Aşağıdakilerden hangisi motor öğrenmeye örnek olur?
    A) Bir matematik problemini çözmek
    B) Otomobili kusursuz kullanmak
    C) Beğendiğimiz sanatçı gibi konuşmak
    D) Boğulma tehlikesi atlatıldığında yüzmekten korkmak

    18. Aşağıdakilerden hangisi belleğin temel işlemlerinden biri değildir?
    A) Kodlama B) Saklama C) Hipnoz D) Çağırma

    19. Aşağıdakilerden hangisi unutmanın nedenlerindendir?
    A) Öğrenilen malzemenin anlamlı olması
    B) Öğrenmeden sonra tekrarlar yapılması
    C) Öğrenmeden sonra dinlenilmesi
    D) Bilinç altına atma

    20. "Zihinde var olan yargılara dayanarak yeni bir yargıya varma."
    Tanımı verilen kavram aşağıdakilerden hangisidir?
    A) Akıl yürütme
    B) Öğrenme
    C) Kodlama
    D) Tanıma


    2010 / 3. Dönem Sınavı Çözümleri
    1. Çözüm:
    Psikolojinin toplumsal kuralların belirlenmesi gibi bir konusu olamaz. İki bakımdan: 1. Psikoloji toplumla değil, bireyle ilgilendiği için; 2. Psikoloji normatif (kural koyucu) olmadığı için.
    Cevap: D


    2. Çözüm:

    Davranış bozuklukları ve akıl hastalıklarının kökeninde bilinçaltına bastırılmış çocukluk yaşantılarının bulunduğunu savunan yaklaşım en önemli temsilcileri Sigmund Freud, C. G. Jung ve A. Adler olan Psikanalitik (Psikodinamik) Yaklaşımdır.

    Cevap: B

    3. Çözüm:
    Davranışların temellerinin araştırılması Endüstri Psikolojisinin araştırma alanına giren bir konu değildir. Bu konu genel olarak psikolojinin, özelde Deneysel Psikolojinin araştırma alanına giren bir konudur.
    Cevap: C

    4. Çözüm:
    Psikolojik testler soruda verilen bireyin her üç ayırtedici özelliğini de (Zeka, Kişilik, İlgi) ölçmede kullanılır.
    Cevap: D

    5. Çözüm:

    Soruda verilen değişkenler arasındaki ilişkiler şöyle gösterilebilir:
    A) Kendine güven - İtaat etme - Negatif korelasyon
    B) Yemek yeme - Kilo alma - Pozitif korelasyon
    C) Saç rengi - Başarı - Korelasyon yok
    D) Dikkat - Kaza - Negatif korelasyon

    Cevap: C

    6. Çözüm:
    Organizma kavramı her türlü canlıyı, dar anlamıyla (psikolojide) canlı insan ve hayvan bedenlerini ifade eder.
    Cevap: A

    7. Çözüm:

    Sessiz ortamın aşırı uyarıma yol açması söz konusu değildir.
    Cevap: D

    8. Çözüm:


    Fizyolojik güdüler (içdürtüler) açlık, susuzluk, cinsellik ve annelik gibi yaşamın ve neslin devamlılığını sağlayan güdülerdir. Bu nedenle;

    B) Mutlaka tatmin edilmeleri gerekir.
    C) Organizmanın yaşamasını sağlar.

    D) Temel güdülerdir.

    Ancak (A) seçeneğinde belirtilen "sonradan öğrenilmiş olma" özelliği bu güdülerde yoktur.

    Cevap: A

    9. Çözüm:

    Seçeneklerde verilen susuzluk, açlık ve uyuma fizyolojik güdülere örnektir. Başarı (başarma isteği) ise sosyal güdülere (toplumsal motivlere) örnektir.

    Cevap: D

    10. Çözüm:

    Seçeneklerde verilen "duyu organı - duyum" eşleştirmelerinden:
    A) Göz - Görme - Doğru
    B) Kulak - İşitme - Doğru
    C) Burun - Tatma - Yanlış
    D) Deri - Dokunma - Doğrudur.

    Cevap: C

    11. Çözüm:

    "Gençlerde günler kısa, yıllar uzun; yaşlılarda günler uzun, yıllar çabuk geçer." sözü "zaman algısının subjektiifliğine (öznelliğine)" işaret eder.

    Cevap: B


    12. Çözüm:

    "Çay bardağına batırılan kaşığın kırık gibi görünmesi" algı yanılmasına örnektir. Burada uyarıcı olduğundan farklı ve yanlış algılanmıştır.

    Cevap: B

    13. Çözüm:

    "Organizmanın dikkatini bir varlık ya da olaya çevirerek yalnız onunla ilgili olan uyarıcıları algılaması, bunun dışındaki uyarıcılarla ilgilenmemesine ALGIDA SEÇİCİLİK denir."

    Cevap: C

    14. Çözüm:

    Esneme davranışı öğrenilmiş bir davranış değildir; çünkü kökeninde bilgilenme, tekrar veya yaşantı yoktur. Diğer seçeneklerde verilen davranışlar ise öğrenilmiş davranışlardır.

    Cevap: A

    15. Çözüm:

    Küçük çocukların ancak belli bir yaşa geldiklerinde rahatlıkla bisiklet kullanabilmeleri, bu davranışı kazanma (öğrenme) için "olgunlaşma"nın şart olduğunu gösterir.

    Cevap: A

    16. Çözüm:

    Kendisini ısırdığı için beyaz tavşandan korkan bir çocuğun tüm beyaz hayvanlardan hatta beyaz eşyalardan korkar hâle gelmesi "Koşullamanın genellendiğini" gösterir. Genelleme, koşullama yoluyla öğrenmedeki süreçlerden birisidir. Bu süreçte organizma koşullandığı uyarıcıya benzer uyarıcalara karşı da koşullu tepkiyi verir. Ancak bir süre sonra benzer uyarıcıların hepsinde değil, yalnızca koşullu uyarıcıda pekiştirme yapıldığını görerek koşullu tepkiyi bütün benzer uyarıcılara göstermeyi bırakabilir. Buna da "ayırt etme" denir. Pekiştirmenin ortadan kalkmasıyla koşullu tepki de ortadan kalkar; buna da "sönme" denir.

    Cevap: B

    17. Çözüm:

    Motor ya da psikomotor öğrenme bir bedensel becerinin, bir aracın vb hatasız ve hızlı şekilde yapılması veya kullanımısının öğrenilmesidir. Otomobil sürmeyi öğrenme motor öğrenme örneğidir. Otomobil kullanmayı öğrenmenin motor öğrenme olması, otomobilin motorlu taşıt olmasıyla değil, kullanırken zamanlama, hatasızlık ve konsantrasyonun önemli olmasıyla ilgildir.

    Cevap: B

    18. Çözüm:

    Hipnoz belleğin işlevlerinden birisi değil, bir bilinç durumudur. Saklama, çağırma, depolama, anımsama (hatırlama) belleğin (hafızanın) temel işlevleridir.

    Cevap: C

    19. Çözüm:

    Seçeneklerden:
    A) Öğrenilen malzemenin anlamlı olması
    B) Öğrenmeden sonra tekrarlar yapılması
    C) Öğrenmeden sonra dinlenilmesi

    D) Bilinç altına atma

    A, B, C unutmanın nedeni değil; unutmamayı önleyen etkinliklerdir. D seçeneğindeki bilinç altına atma (bastırma) ise unutmaya yol açan faktörlerden birisidir.

    Cevap: D


    20. Çözüm:

    "Zihinde var olan yargılara dayanarak yeni bir yargıya varma" AKIL YÜRÜTME veya ÇIKARIM YAPMA olarak adlandırılabilir. Düşünmenin konusunda geçer.

    Cevap: A


    alıntı
0 0 0