Kan anonsu tarihe karışacak

Son güncelleme: 05.09.2006 00:13
  • Kızılay, Türkiye'de hastaların yaşadığı acil kan ihtiyacının önüne geçebilmek amacıyla bir yıl içinde tamamlanacak yeni bir yapılandırmaya geçiyor.
    Kızılay, Türkiye'de hastaların yaşadığı acil kan ihtiyacının önüne geçebilmek amacıyla kan merkezleri ve kan istasyonlarının altyapılarındaki değişikliği 1 yıl içinde tamamlayarak tam otomasyona geçecek.
    Yaklaşık bir yıldır uygulamada olan proje ile Türkiye çapında 6 bölgesel kan merkezi ve bütün illerde kan merkezleri ve kan istasyonları kurulacak.
    Kızılay Genel Başkan Vekili Prof. Dr. Servet Karahan, Kızılay'ın kan toplama ve saklama ile ilgili önemli alt yapı çalışması içinde olduğunu belirtti.
    Ataköy Olimpiyat Evi'nde Kızılay ile Türkiye Sakatlar Derneği' arasında imzalanan kan bağışı protokolüne katılan Karahan, Kızılay'ın üniversiteler ile birlikte Türkiye'de kan temini ve kan ürünlerinin üretimi konusunda tek kurum olduğunu anlattı. Altyapı çalışmaları ile hastaların ve kan merkezlerinin acil kan ihtiyaçlarını karşılamayı amaçladıklarını dile getiren Karahan, sosyal güvencesi olan vatandaşların ücret vermeksizin bu merkezlerden kan alabileceklerini söyledi.
    Karahan, "Bundan böyle hastalar ellerinde reçete ve kan formlarıyla birlikte kan merkezlerine giderek kan aramayacak. Bu aşamada online -otomasyon ile takip esas alınmıştır. Avrupa Birliği aşamasında uluslararası standartlarda kan ve kan ürünlerinin hastaya ulaştırılması amaçlanıyor" şeklinde konuştu. Yeni sistem kapsamında birçok sivil toplum kuruluşu ile anlaşmalar yaptıklarını belirten Karahan, "Uzun yıllardır gündemimizde bulunan kan sorunu önümüzdeki 1 yıl içinde ortadan kalkacak" dedi.
    Online-Otomasyon takip sisteminin 1 yıldır uygulamada olduğunu söyleyen Karahan, 6 bölgesel kan merkezi ile bütün illerde kan merkezi ve kan istasyonları bulunacağını anlattı. İstasyonlar arasında görev dağılımı yapıldığını ifade eden Karahan, kan istasyonlarının sadece kan temin ederek dağıtım yapacağını ve alınan kanların kalite anlayışı içinde kodlanarak numaralandırılacağını söyledi.
    Türkiye'de şu anda 17 kan merkezi, 6 bölgesel kan istasyonu ve 14 kan istasyonu'nun otomasyon kapsamında bulunduğunu anlatan Karahan, bu çalışmaların gelecek yıl bu dönemlerde bitirileceğini söyledi. Kan için ücret alınması konusuna da değinen Karahan, "Vatandaşlar ellerinde formlarla kan aramak durumunda kalmayacak. Vatandaşlar bir sosyal güvenlik kuruluşuna üye iseler aldığı kan için para ödemeyecek. Kızılay onların adına bu paraları sigorta kurumlarından karşılayacak" şeklinde konuştu.

#04.09.2006 09:58 0 0 0
  • güzel bir haber

    teşekkürler SU PERİSİ
#04.09.2006 11:04 0 0 0
  • sağol abla

    bu iyi bir haber
#04.09.2006 11:26 0 0 0
  • çok güzel bir haber teşekkürler superisi
#05.09.2006 00:13 0 0 0