Ney üflemek ve insan doğası

Son güncelleme: 24.12.2011 15:54
  • Ney çok sevdiğim bir müzik aletidir.Şu an ney kursuna gidiyorum ve hangi seviyede olduğumu bilmiyorum.Ama şimdi ney ile ilgili bir kaç konudan bahsetmek istiyorum şimdi:
    NEY SÖZCÜĞÜNÜN ETİMOLOJİSİ VE NEY’İN TARİHÇESİ


    Sümerce’ den Farsça’ ya geçen “ nâ ” veya “ nay ”, kamış, kargı anlamlarına da gelen bu çalgının en eski adıdır. Arap toplumunda üflemeli çalgıların hemen tümü için kullanılan “ mizmâr ” sözcüğü, (nefes borusu, ses organı anlamında) ney için de kullanılmıştır. Türkçe’ de ise hemen her zaman “ ney ” olarak anılmıştır. Çeşitli Avrupa ülkelerinde de benzer adlarla (örneğin Romanya’da “ naiu ” adıyla) adlandırılmıştır.

    Farsça çalan, icrâ eden anlamına gelen “ zeden ” sözcüğünden takılanarak oluşturulan “ neyzeden ” bozularak, ney icrâcısı anlamında günümüzde de kullanılan “ neyzen ” e dönüşmüştür. Aynı anlamda Arapça kurallarına göre oluşturulan “ nâyî ” sözcüğü de kullanılmıştır.

    Sümer toplumunda MÖ 5000 yıllarından itibaren kullanıldığı sanılan bu çalgıya ait elimizdeki en eski bulgu, MÖ 2800-3000 yıllarından kalan bugün Amerika’da Phledelphia Üniversitesi Müzesi’ nde sergilenen neydir. Çalgının o dönemlerde de dinsel törenlerde kullanıldığı sanılmaktadır. Assomption rahiplerinden Thibaut’ un “esrârengiz, cezbedici, tatlı ve âhenkli bir ses” diye tanımladığı ve şu şekilde şiirleştirdiği ney sadâsı, her dönemde insanları derinden etkilemiş, özellikle dinsel duyguları çağrıştırmıştır

    Ve bence bu kadar bilgi yeter Ney üflemeyi çok severim ney benim için artık hayatım gibi oldu ney hocam ise benim ilk başlarda başaramyacağımı düşünmüştü ama şimdi bazen övüyor bazen ise yapamadınnn hiç olmadı baştan başlıyacaksın şimdi diyorr. ben hala ise ney üflemeye aşığım önceleri biraz zor geliyodu ama artık çalabiliyorum ve bazı parçaları üfleyebiliyorum(bu benim için güzel bişey tabi) veeee son olarak NEY ÜFLEMEKLE İLGİLENENLER BURAYA YORUM YAZSIN LÜTFENN :))
#21.08.2011 16:52 0 0 0
  • Merhaba, ben enstürümanımı yeni aldım.Üflüyorum ama ses çıkarmak çok zor.Öğrenmeyi çok istiyorum.Ben ses çıkarmak için çalışırken herkes gülüyor sesler birbirini tutmuyor .O yumuşak sesi duyamıyorum.Dudakdaki sabitliği sağlarkende zorlanıyorum.
    Bana ilk başlarken siz ne tavsiye edersiniz.Elimde hiç noto bilgim filan yok.Yardımcı olursanızda sevinirim.Leylnaz.
#26.08.2011 10:48 0 0 0
  • @leylnaz adlı üyeden alıntı:
    Merhaba, ben enstürümanımı yeni aldım.Üflüyorum ama ses çıkarmak çok zor.Öğrenmeyi çok istiyorum.Ben ses çıkarmak için çalışırken herkes gülüyor sesler birbirini tutmuyor .O yumuşak sesi duyamıyorum.Dudakdaki sabitliği sağlarkende zorlanıyorum.
    Bana ilk başlarken siz ne tavsiye edersiniz.Elimde hiç noto bilgim filan yok.Yardımcı olursanızda sevinirim.Leylnaz.
    Orijinali Göster...


    İnsanların sana gülmesi senin için önemli olmasın çünkü şimdi sana gülecekler ama sen o neyden sen çıkartmaya ve güzelce çalmaya başladığında eminim ki tebrik edeceklerdir. Neyden ses çıkartmak zordur ve sesi bir kaç kere çıkarttıktan sonra aynı sesi tekrar bulamazssın çünkü ney üflemek için konumun ve duruşun çok önemlidir bence insanlar sana güldüklerinde daha fazla hırs yapmalısın ve onları bozmalısın :)
#24.12.2011 15:54 0 0 0