Evet Diyorum

Son güncelleme: 21.08.2011 18:31
  • evet demeyi unuttukmu - evet demeyi ne kadar biliyoruz


    Duvarlar, engeller, sınırlar…

    Uzun zamandır ‘hayır’ demeyi öğrenmeye çalışıyoruz. Bunu yaparken, ‘evet’ demenin bize ne kadar güç, özgürlük ve yaşam sevinci verdiğini unutmuşuz. Hatırlamaya ne dersiniz?

    Kaçırılan Fırsatlar

    “Zamanım yok”,”Teklifin için sağ ol”,”Ben almayayım”, bütün bunlar bana fazla geliyor, biraz da kendimi düşünmem lazım… Kısaca; “Hayır!” hayatımızda çok büyük bir yere sahip oldu. Psikolog ve yaşam koçları bize yıllardır “hayır” demeyi öğretmeye çalışıyorlar. Doğru zamanda “hayır” diyebilen insan kendini kullandırmaz (kullanılmak ne demekse… ).Başkalarının sorumluluğunu üzerine alan, ya da sadece kibar bir insan olduğundan “hayır” diyemeyen kişi, ruhunu korumak için ”hayır” demeyi öğrenmeli; bıdı bıdı J.

    Ancak bunları dile getirirken madalyonun iki yüzü var. Hayır demek uzaklaştırır… ‘Hayır’ sözcüğünü yaşamın temeli haline getirenler, diğer insanlardan ve hatta kendi duygularından kalıcı olarak uzaklaşır. Bu yaşam enerjisinden ödün vermek anlamına gelir. Sürekli “hayır” dediğinizde beyninizdeki sinir kanallarınız bu duruma alışır, bunun yarattığı rahatsızlık, sizi daha fazla çalışmaktan, korkutan kararlarla yüzleşmekten ve tanıdığınız, tanımak istemediğiniz insanlar bir araya gelmekten uzak tutar. Amacı belli diye barda tanıştığınız bir erkeğin size içki ısmarlamak istemesine “hayır”, modern sanat bana göre değil deyip arkadaşınızın düzenlediği sergiye “hayır”, canınız istemiyor diye ‘Akşam vakti hava güzel biraz yürüsek ne güzel olmaz mı’ diyen sevgilinize” hayır”… Ona “hayır” buna “hayır” demek bu sözcüğün yarattığı güvenin içinde yuvarlanıp gitmenize neden olur. Aynı zamanda kendinizi sınırlandırmış olursunuz. Kanepede oturmak yerine az önce saydığımız önerilerden birini kabul etseydiniz neler olabilirdi? Belki de hayatınız değişirdi.

    “ Evet” demek cesaret gerektirir. “Evet” demek için cesur olmak gerekir.”Evet” dediğinizde risk alırsınız, alışık olmadığınız ve kendinizi güvende hissetmeyeceğiniz bir durumu göze alırsınız.

    “Evet” demek oldukça zordur aslında. “Evet” demek sadece onaylamakla ilgili değil, hayatınızda ki duruşunuzla ilgilidir. Biraz düşünün “hayır” demekle korumaya aldığınız konulara “evet” demek, birçok kapıyı açabilir. İnsanları sürekli reddettiğinizde gerçek bir beraberliği engellemiş olur ve başkalarını asla anlayamazsınız.

    “Evet” demenin başka bir boyutu da, içinde bulunduğunuz durumu olduğu gibi kabul etmektir. Yani olanları ne tozpembe, ne de kapkara görmek.”Evet, evliliğimizde bazı sorunlar var” diyebilmek, sorunlarla yüzleşmek demektir. Bu da çözüm yolu bulmak için sizi güçlendirir.

    Ve… Kabul etsek de etmesek de, hayat sonsuz değil. Kalan zamanı, anlamlı ve keyifli bir şekilde geçirmeye çalışın. Bu düşünceyi aklınızın bir köşesinde saklarsanız, elinize geçen fırsatları güven duygusu uğruna kaybetmezsiniz…
#21.08.2011 18:31 0 0 0