Öteki Hukuk Kaynakları ve İdare Hukuku

Son güncelleme: 25.08.2011 01:28
  • aöf adalet dersleri - idare hukuku - idare rejimi - idare hukukunun kurallarıİdare yürürlüğe girmiş bulunan kanunlara uymak zorundadır. İdare, yürürlükteki bir kanunu Anayasa'ya aykırı bulsa bile, bu kanun Anayasa Mahkemesince Anayasaya aykırı bulunup iptal edilinceye kadar bu kanuna uymak zorundadır.



    Yetki kanunu Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiğinde, kanun hükmünde kararname anayasal dayanaktan yoksun kalmaktadır. Anayasa Mahkemesi'ne göre: "Bir yetki yasasına dayanmadan çıkartılan, yetki yasasının kapsamı dışında kalan, dayandığı yetki yasasının Anayasa'ya aykırılığı saptanan ya da Anayasa'ya aykırılığı nedeniyle iptal edilen kanun hükmünde kararnamelerin anayasal dayanaktan yoksun bulunduklarından içerikleri Anayasa'ya aykırı bulunmasa bile dava açıldığında iptalleri gerekir. " Anayasa Mahkemesi'nin kararından çıkan sonuç şudur: Yetki yasası iptal edilen kanun hükmünde kararname kendiliğinden geçersiz sayılmamakta; ancak dava açıldığı takdirde içeriğine bakılmaksızın Anayasa'ya aykırı kabul edilmektedir.


    Tüzükler Bakanlar Kurulu tarafından, yönetmelikler ise bakanlıklar ve kamu tüzelkişileri tarafından çıkartılırlar. Tüzükler, kanunların uygulanmasını göstermek veya kanunun emrettiği işleri belirtmek; yönetmelikler ise kanunların ve tüzüklerin uygulanmasını sağlamak üzere yapılırlar. Tüzükler Danıştay incelemesinden geçer. Yönetmelikler için böyle bir usul öngörülmemiştir. Tüzükler Cumhurbaşkanınca imzalanır ve kanunlar gibi yayımlanır. Yönetmeliklerde Cumhurbaşkanı'nın imzası aranmaz, her yönetmelik Resmi Gazetede yayımlanmaz.


    İdari rejimde, idare ve faaliyetlerine bireylere uygulanandan farklı İdare Hukuku kuralları uygulanır. Uygulamadan kaynaklanan uyuşmazlıklar ise idari yargı denilen ayrı yargı mercileri tarafından ve değişik yargılama usulleri izlenerek çözümlenir.


    İdare Hukuku'nun kurallarını içeren, temel ilkelerini koyan, İdare Hukuku'nun tüm sorunlarını bir bütün olarak kavrayan ve düzenleyen bir kanun bulunmaması nedeniyle içtihatlar önem kazanmaktadır. Yargıç uygulayacağı bir kanun metni olmadığı takdirde, kendi içtihadı ile karar vermektedir.
    alıntı
#25.08.2011 01:28 0 0 0