Bebeğiniz masajla büyüsün

Son güncelleme: 21.10.2006 16:11
  • Yorucu bir günün ardından vücudunuzu bir çift elin hakimiyetine bırakarak masajın tadını çıkarmak ne kadar hoştur değil mi? Kan dolaşımı hızlanır, kaslar rahatlar ve çok derin bir uyku bastırır... Peki masaj denen bu mükemmel buluşun aynı zamanda minik bebeklerin büyümelerini hızlandırdığını biliyor muydunuz?

    Araştırmacılara göre yağ masajı bir bebeğin büyümesine katkıda bulunuyor ve daha iyi uyumasını sağlıyor. Delhi Tıbbi Bilimler Akademisi uzmanları, 6 gruba ayırılan 125 sağlıklı bebek ile bir deney çalışması yürüttü. Dört grubun her birine bitkisel yağ, susam yağı, hardal yağı ve E vitamini ile karıştırılmış bir mineral yağ karışımı ile masaj yapıldı. Beşinci grup kontrol grubu olarak belirlendi ve onlara masaj yapılmadı.

    Annelere sırasıyla bacaklara, kollara, göğüse, karına, yüze ve başa nasıl masaj yapılacağı öğretildi. Yağ masajı 4 hafta boyunca günde ortalama 10 dakika yapıldı. Çalışma tamamlandığında araştırmacılar yağ masajı yapılan 4 grupta beşinci gruba göre fark edilir boyutlarda uzunluk, kilo, baş hareketleri, kol ve bacaklarda uzama ve işlevsellik gelişimi görüldü. En belirgin gelişme ise susam yağı ile masaj yapılan gruptaydı. Araştırmacılar bebeklerin masajın ardından daha iyi uyuduklarını da kaydetti.

    Büyüme ve uyku üzerindeki bu yararlı etkiler uzmanlara göre büyük olasılıkla kan akımının hızlanmasına ve büyüme hormonu ve insülin gibi büyümeyi teşvik edici hormonların miktarında artma ile gerçekleşiyor. Susam yağı gibi sebze yağları mineral yağlara oranla vücut tarafından daha iyi emildiklerinden büyüme ve kan akışında daha etkili oluyorlar.
#21.10.2006 16:11 0 0 0