Merkez Bankası, 2 lira sınırına dayanan dolara karşı dalga kıran olarak yeniden 'zorunlu karşılık oranı'nı kullandı. Para otoritesi, yabancı para yükümlülüklerini 0,5 puan ile 2,5 puan arasında değişen oranlarda indirdi. Böylelikle mevcut verilere göre piyasaya yaklaşık 1,3 milyar ABD doları likidite sağlanmış olacak.
Merkez Bankası yazılı bir açıklama yaparak döviz tevdiat hesaplarında uygulanan zorunlu karşılık oranlarını indirdiğini duyurdu. Söz konusu değişiklikler 30 Eylül 2011 tarihli yükümlülük cetvelinden itibaren geçerli olacak ve yeni oranlar üzerinden hesaplanan zorunlu karşılıklar 14 Ekim 2011 tarihi itibarıyla tesis edilmeye başlanacak.
Para Politikası Kurulu'nun (Kurul) 4 Ağustos 2011 tarihinde yaptığı ara toplantıda, 'gerek duyulması halinde uygun görülecek araç ve yöntemlerle piyasaya döviz likiditesi sağlanması konusunda mutabık kalındığı'na atıf yapan para otoritesi, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
23 Ağustos 2011 ve 20 Eylül 2011 tarihli toplantılarında ise Kurul, küresel ekonomiye dair belirsizlikler dikkate alındığında, gelişmelerin yakından takip edilmesinin ve gerekli politika tedbirlerinin gecikmeksizin alınmasının önem taşıdığını belirtmişti. Bu çerçevede, piyasaya döviz likiditesi sağlamak ve aynı zamanda bankacılık sistemimizin yabancı para yükümlülüklerinin vadelerinin uzamasını teşvik etmek amacıyla yabancı para zorunlu karşılık oranları aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir."
Buna göre Yabancı Para Yükümlülükler'in yeni oranları şöyle:
Vadesiz, ihbarlı DTH, yabancı para özel cari hesaplar ile 1 aya kadar, 3 aya kadar, 6 aya kadar ve 1 yıla kadar vadeli DTH, yabancı para katılma hesapları yüzde 11 (önceki oran yüzde 11,5)
1 yıl ve daha uzun vadeli DTH, yabancı para katılma hesapları ile birikimli DTH ve yabancı para katılma hesapları yüzde 9 (önceki oran yüzde 9,5)
1 yıla kadar vadeli (1 yıl dâhil) diğer yükümlülükler yüzde 11 (önceki oran 11,5)
3 yıla kadar vadeli (3 yıl dâhil) diğer yükümlülükler yüzde 9 (önceki oran yüzde 9,5)
3 yıldan uzun vadeli diğer yükümlülükler yüzde 6 (önceki oran yüzde 8,5)
Avrupa'da İkinci İtalya Depremi
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İtalya'nın "Aa2" olan devlet tahvili kredi notunu üç basamak birden düşürerek "A2"ye çekti, kredi not görünümünü ise "negatif" olarak belirledi.
Kuruluştan yapılan açıklamada, not indirimine gerekçe olarak İtalya'daki politik belirsizlikleri, düşük büyüme beklentilerini ve ciddi boyutlara ulaşan borcun uzun vadede finansman riskini gösterdi.
Moody's, kararda, ülkenin gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 120'lerine ulaşan kamu borcunu azaltabilme riskinin artmasının etkili olduğuna dikkat çekerek, İtalya'nın borçlanma faiz oranlarının rekor seviyelerde artmasınında ülkenin ciddi bir güven kriziyle karşı karşıya olduğuna vurgu yaptı.
Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's da (S&P), 20 Eylülde İtalya'nın kredi notunu "A+"dan "A"ya çekmiş, görünümü ise "negatif" olarak belirlemişti. - MİLANO