Tarım Bakanlığının izin verdiği ürünler ölümcül

Son güncelleme: 16.07.2013 16:55
  • Tarım Bakanlığının izin verdiği ürünler ölümcül
    Tarım ve Köyişleri Bakanlığının izniyle yıllardır doğrudan satış yöntemiyle pazarlanan doğal diyet ve kozmetik ürünlerine Sağlık Bakanlığı ölümcül riskler taşıyabilir gerekçesiyle itiraz etti.


    Bakanlık, bu ürünlerin sadece eczanelerde satılması gerektiğini açıkladı. İddiaların muhatabı Tarım Bakanlığı ise bunun doğru olmadığı görüşünde.

    Türkiyede yıllardır doğrudan satış yöntemiyle tüketiciye ulaşan doğal gıda ve kozmetik ürünleri, milyonlarca insan tarafından kullanılıyor. Son yıllarda işsiz vatandaşlara umut kapısı olan satış tekniğini yaklaşık 400 bin kişi uyguluyor. İnsanların sağlıklı yaşam umuduyla katlanarak büyüyen sektör, dünya genelinde de yaygın bir alana sahip. Ancak Sağlık Bakanlığına göre, gerekli denetimler yapılmadığı için bu ürünler insan sağlığını tehdit edebilir. Türkiyede 6 yıldır faaliyet gösteren Herbalife, Amway, Avon, Oriflame ve Forever Living gibi firmaların doğal ürünlerinin sadece eczanelerde satılmasını isteyen bakanlık, Tarım Bakanlığının iznini sakıncalı buluyor. Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Halil Akar, piyasada doğal beslenme ve bakım ürünleri adıyla satılan maddelerin sağlık açısından riskli olabileceğini belirtti. Tarım Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılan ürünlerin çeşitli olumsuz yanlarının olduğuna dikkat çeken Akar, Bu ürünlere bazı maddelerin yanı sıra kafein de ilave edilmektedir. Kafein bir ilaç etken maddesi olduğu için özellikle kalp ve damar rahatsızlığı bulunan kişilerde ölümcül yan etkilere sahiptir. Ürün mutlaka Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilmeli ve sadece eczanelerde satılmalıdır. dedi. Sağlık eğitimi almamış kişilerin kâr amacı ile bu ürünleri pazarladığına dikkat çeken Akar, Bu bakımdan ürünlere Tarım Bakanlığı tarafından gıda gibi izin verilmesi son derece sakıncalıdır. diye konuştu.

    Genel Müdür Yardımcısı Akar, Zamanın konuya ilişkin sorularını yanıtlarken söz konusu ürünlerin Türkiyeye girişinde bir sınırlama olmadığını, ancak belirli bir denetim sürecinin şart olduğuna dikkat çekti. Akar, Ruhsatı Tarım Bakanlığı veriyor; ama şikayetler bize geliyor. dedi. Ürünlerin piyasadaki durumuna, ancak olumsuz bir durum olduğunda müdahale edebildiklerini belirten Akar, gerekli denetimin yapılması için Tarım Bakanlığını sık sık uyardıklarının altını çizdi. Akar, sözlerini şöyle sürdürdü: Yeni bir yapılanmaya gidiyoruz. Yakında Türkiye İlaç Kurumu olacağız. O zaman bu konudaki izin yetkisi bize geçecek. Şimdilik yapabildiğimiz bu konudaki uyarılarımızı yapmak.

    Tarım Bakanlığı ise İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Akarın iddialarına tepki gösterdi. Vatandaşların hatalı bilgilendirildiğini savunan bakanlık yetkilileri, doğrudan satış ürünlerinin 5179 sayılı Gıda Kanunu kapsamında ithal edildiği belirtti. Açıklamada şöyle denildi: Ürünlerin birçoğu kilo kontrolü amaçlı. Mevzuata uygun olarak pazarlanması gerekiyor, bakanlığımız da her türlü denetimi yapıyor. Sağlık Bakanlığının bizi suçlaması için somut bir delil ortaya koyması lazım. Her ürünün yan etkisi olabileceğine dikkat çeken Tarım Bakanlığı yetkilileri, Bu ürünlerin denetimi haziran ayına kadar zaten Sağlık Bakanlığındaydı. hatırlatmasında bulundu.
#12.08.2004 07:33 0 0 0
  • ßiLgi İçin Te$ekkürler.........
#06.12.2004 14:25 0 0 0
  • popüler bir sakatlık bu titanvari ticari tuzaklar...aslında hali vakti yerinde olan insanların daha çok dikkatini ve ilgisini çekeceğini sanıyorum...bir programın bedelinin yaklaşık 200.000.000 ETL. olduğunu düşünürsek, dar gelirli vatandaşlarımızın ne kadar ilgi göstereceğinide anlarız sanırım...özelliklede HERBALİFE ürünlerinin kullanımında, çok kritik sağlık sorunları oluşabilmektetir...birde kullanım mantığına bakarmısınız; günde iki öğün yemek yemeyeceksiniz, bu üründen, bir çaybardağı içeceksiniz ve her şey tamam...bence bunu yapmak için 200.000.000 vereceğinize, bol bol az kalorili yiyecekler tüketin ve iki su bardağı taze meyve suyu tüketin ve sağlıklı yaşayın olsun bitsin...!
#08.12.2004 17:09 0 0 0
  • tsk ederim eline salik
#11.12.2004 11:41 0 0 0
  • Sunduğun bu önemli bilgiler için teşekkürler dostum
#13.12.2004 09:25 0 0 0
  • ELLERINE SAGLIK UYARICI BILGILER IDIN
#02.03.2005 00:53 0 0 0
  • yavrum siz insanların aklını neden çeliyorsunuz sizde sorun var herhalde.. iyi bak iyi oku adamlar diyorki bu ürünler bitkisel.. ve eczanelerde satılan ürünlerin hepsi kimyasal... bu kadarda salak olmayın....
#16.07.2013 16:55 0 0 0