Seyyanen Zam Yok, Güncelleme Katsayısına Ayar Geliyor

Son güncelleme: 25.11.2011 08:28
  • Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın, emeklilerin maaş farklılıklarını gidermek için çıkarmayı planladığı İntibak Yasası netleşmeye başladı.

    MİTHAT YURDAKUL Ankara

    Seyyanen zamma sıcak bakmayan hükümet, güncelleme katsayısı ile oynayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, yasanın 2000 öncesinde emekli olanları kapsayacağını belirterek, "Tüm emekli aylıklarında bir artış da bu çalışmayla söz konusu değil" dedi.
    Çelik, İntibak Yasası konusunda Türkiye Emekliler Derneği ve Tüm İşçi Emeklileri Dul ve Yetimleri Derneği temsilcileriyle bir araya geldi.
    Çelik, 2000 yılına kadar uygulanan 5 ayrı aylık bağlama sisteminden kaynaklanan mağduriyeti gidermeyi amaçladıklarını belirterek, "2000 sonrasında olduğu gibi 2000 öncesinde de emekli aylığının ödenen prim, çalışılan süre ve gelişme hızı dikkate alınarak hesaplandığı adil bir sistem tasarladık. 2.5 milyon emeklinin tümünde artış olacak diye bir yaklaşım doğru değil" dedi.

    2012'ye yetişmeyecek
    Düzenlemenin önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na gönderilmesinin amaçlandığını kaydeden Çelik, intibak ödemelerinin 2012'de yapılmasının mümkün olmadığını dile getirdi. Çelik, bunun mali bir sorundan kaynaklanmadığını ifade etti.
    2.5 milyon emekliden yüzde 70'inin yapılacak düzenlemeden yararlanacağını belirten Çelik, 2000 yılından önce emekli olanların yasa kapsamına alınacağını kaydetti. Yapılacak zam oranlarının önümüzdeki süreçlerde belirleneceğini ifade eden Çelik, "Çok düşük prim ödeyen, asgari ücretten ödeyen ve çok kısa çalışanların maaşlarında bir düşme olmayacak" diye konuştu.
    Çelik, 2000'den önce emekli olan 2 milyon 743 bin kişi olduğunu, ancak vefat edenler bulunduğu için işlem yapılacak dosya sayısının 2 milyon 575 bin olduğunu söyledi.
    Edinilen bilgiye göre görüşmede, emekli aylığı bağlanırken kullanılan güncelleme katsayısı konusunda önemli oranda anlaşma sağlandı. Buna göre hükümet, SSK ve Bağ-Kur kökenlilerin emekli aylığının hesaplanmasında kullanılan ve enflasyon baz alınarak belirlenen güncelleme katsayısında düzenleme yapılacak.
    Daha önce 2003, 2006, 2007 ve 2010 yıllarında seyyanen zam yaparak emeklilerin zararlarını telafi etmeye çalışan, ancak yeterli olmayan hükümet bu kez seyyanen zam yapmayacak. Önümüzdeki günlerde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu da masaya yatırılacak.


    kaynak
#25.11.2011 08:28 0 0 0