Gastrit Nedenleri

Son güncelleme: 26.11.2011 20:38
  • midede iltihap - midede gastrit - gastrit çeşitleri - gastritli kişinin yakınmaları nelerdirAslında biz gastriti üçe ayırıyoruz: İlaçlar, kimyasal maddeler, alkol, radyasyon gibi sebeplere bağlı gastrit, mikrobik nedenlerle oluşan gastrit (helicobacter pylori) ve otoimmun gastrit (Tip A gastrit). Aspirin ve benzeri antiromatizmal ilaçlar (tıbbi kaynaklarda 'nonsteroidal antiinflamatuvar ilaçlar') mide ve duodenumda (onikiparmak bağırsağı) erozyon (tahriş) ve ülserlere (yaralar) sebep olabilir. Sıkça kullanılan aspirin, naproksen, diklofenak, ibuprofen, indomethacin vb. ilaçlar akut hemorajikerozif gastritin en sık nedenidir. Mide kanaması ile hastaneye başvuranlarda bu tip ilaçların kullanımına bağlı kanamalar ülser kanamalarından sonra ikinci sırada yer alır.

    Helicobacter pylori mikrobu vücuda girdiğinde (insandan insana bulaşır ve genellikle çocukluk döneminde edinilir) özellikle gelip mideye yerleşen bir mikroptur. Kronik gastrit ve bu zeminde ülser, hatta bazı vakalarda kansere kadar giden lezyonlar yapabilir.

    Bağışıklık sistemi şaşırırsa
    Otoimmun gastritse sebebini bilmediğimiz, az görülen ve vücudun kendi dokusuna karşı geliştirdiği antikorlarla oluşan bir gastrit türü. Bağışıklık sistemi kendi dokularına karşı antikor üretir ve dokularını tahrip eder. Bu hasta grubu çok azdır. Doktora çok geç başvururlar.

    Romatizmal ilaçların mideyi tahrip etme süresi nedir? Ne kadar süre kullanıldığında ülser veya gastrite neden olurlar?
    Asprin ve diğer romatizmal ilaçlar bazen ilk alışta bazen de uzun süreli kullanımda mideye zarar verebilir. Hatta kullanım süresi daha da uzatılırsa hem midede hem de onikiparmak bağırsağında ülsere neden olur. Bu ilaçlar 50-60 yaşın üzerindeki insanlarda osteoartroz, romatoid artrit ve diğer ağrılar için sık kullanılır. İleri yaş grubundaki insanlarda bu tip ilaçların kullanımı gençlere oranla çok daha tehlikeli kanamalara yol açabilir. Bu ilaçlara bağlı ülserler her zaman ön belirti de vermezler. Direkt kanamayla karşımıza gelirler.

    Belli bir hastalığa bağlı olarak bu ilacı kullanmak zorunda olanlar ne yapacak?
    Örneğin romatoid artrid gibi, osteoartroz gibi veya diğer bazı romatizmal hastalıklar gibi kişinin gerçekten aspirin veya bazı diğer romatizmal ilaçlar kullanmasını gerektiren bir durum varsa, zaten bunu uzman bir doktorun denetiminde alıyordur. Doktor bu tip hastalara bu ilaçlarla birlikte mide koruyucu ilaçlar da verir. Ülser tedavisinde kullandığımız bazı kuvvetli ilaçlar koruyucu amaçla da kullanılır.

    Besin zehirlenmeleri ile gastrit arasında bir bağlantı var mı?
    Gastrit genelde kronik bir tablo ile seyreder. Günler, haftalar süren hazımsızlık, şişkinlik, gaz şikâyetleri vardır. Ancak bazen de hastalar aniden karın ağrısı, üşüme hissi, ateş, bulantı, kusma gibi akut bir tablo ile gelir.
    Bu akut gastrit tablosudur. Eğer bu belirtilere bir de ishal eşlik ediyorsa 'akut gastroenterit' deriz. Bunların nedeni de mikroplardır, virüslerdir. Gıda zehirlenmesi denilen tablo da bunun içindedir. Bunlar daha çok kendi kendilerini sınırlayan 1-2 günde geçen nadiren antibiyotik ve ilaç tedavisi gerektiren durumlardır. Bu tip hastalar genellikle çok sıkıntı çekerler, acile giderler, serum takılır, ultrason çekilir birçok ilaç almaları söylenir. Oysa bu durum, bir süre içinde kendiliğinden hiçbir ilaca gerek olmadan geçer. Parasetamol verilir ve bol sulu yumuşak gıdalarla beslenme önerilir.

    Kendisinde gastrit veya ülser olduğundan şüplenen kişi hastanelerin hangi servislerine başvurmalıdır?

    Bir pratisyene, aile hekimine, iç hastalıkları veya gastroentereloji uzmanına başvurabilir.
    Bazı şikâyetlerle hasta size geldi. Teşhis için ne gibi aşamalardan geçmesi gerek?
    Öncelikle hastanın öyküsünü dinleriz ve üzerinde bir değerlendirme yaparız. Hasta gençse, yani 40 yaşın altında ise genel durumu iyiyse şikâyetlerini açıklayacak bilgiler varsa (mesela şu ilaçları kullandım ondan sonra midem ağrıdı diyorsa) hastaya önce bir ilaç tedavisi uygulanır. Mide asidini azaltıcı ilaçlar, gaz giderici ilaçlar, gerginlik şikâyeti varsa mide boşalmasını kolaylaştırıcı ilaçlar verilir.

    Ancak hasta erkekse 45, kadınsa 40 yaşın üzerinde ve şikâyetleri yeni başlamışsa, kansızlık, kilo kaybı, inatçı kusmalar, yutma güçlüğü gibi durumlar varsa mutlaka ileri inceleme yapılır. Bu da endoskopik olarak üst sindirim sisteminin incelenmesidir. İstisn

    Gastritli kişinin yakınmaları nelerdir?
    Mide bölgesinde zaman zaman ağrılar, yanma hissi, aç kalındığı zaman ekşime-kazınma hissi, şişkinlik, gaz, bulantı gibi şikâyetler olur.
    Eğer hastada romatizmal ilaçların kullanımına bağlı ciddi bir tablo (erozifhemorajik gastrit) varsa kanamayla bile karşımıza geldiği olur. Hastaneye kanamayla gelen hastalarda duymaya alıştığımız klasik sözler vardır. 'Başım ağrıyordu, vücudumda bir kırıklık hissettim. İki tane aspirin aldım yattım. Sabah kalktığımda tuvalete gittim baktım ki büyük abdestim simsiyah. Ayağa kalkınca da başım döndü.' Ya bu hastanın daha önceden midesinde gastrit veya ülser vardır. Ya da alınan ilaçlar mide yüzeyini tahriş etmiştir.alıntı
#26.11.2011 20:38 0 0 0