Kanserde çığır açan Türk doktora özel ödül

Son güncelleme: 24.11.2006 16:43
  • Kanser hastalarının sonradan çocuk sahibi olmasını sağlayan tekniği geliştiren Prof. Dr. Kutluk Oktay'a 'Champions of Hope' ödülü verildi.


    İlk kez 1999 yılında uygulamaya başladığı teknikle, kanser hastalarının görecekleri ağır tedavi öncesinde dondurduğu yumurtalık dokularını daha sonra naklederek, menopozun ardından annelik yolunu açan ve bu sayede kanser hastalarının çocuk sahibi olmasını sağlayan ABD'deki Türk doktor Prof. Dr. Kutluk Oktay'a, üretkenliğin korunmasına katkıları nedeniyle "Champions of Hope" ödülü verildi.

    ABD'de, "Champions of Hope" adlı kuruluşun, bireysel, toplumsal veya global zorluklarla mücadele etmeye kendini adamış genç insanlara kendi adıyla verdiği ödülü, kanser tedavisi gören efsanevi bisikletçi Lance Armstrong'dan sonra ilk kez alan Prof. Dr. Oktay'ı, "Hodgkin Lenfoma" tedavisi sonrasında çocuk sahibi olmasını sağladığı Ann Dauer, minik kızı Sienna Ann Dauer ve diğer hastaları yalnız bırakmadı.

    Amerikan Cornell Üniversitesi Üreme ve Kısırlık Eğitim Merkezi Başkanı Prof. Dr. Oktay, yaptığı açıklamada, çalışmasına ilk başlarda "bu alanda fazla hasta yok" gerekçesiyle karşı çıkanların bulunduğunu, ancak araştırmaları ve savaşının durmadığını söyledi. Prof. Dr. Oktay, şunları kaydetti:

    "Bugün öyle bir duruma gelindi ki üreme çağındaki her 50 kadından birinde kanser gelişiyor. Bu o kadar yaygın ki ağır tedavi nedeniyle erken menopozla çok sık hasta geliyor. İlk deri altına yumurtalık naklini yaptığımda tutucu görüşlerle eleştirenler oldu. Karın içi radyasyon nedeniyle ağır hasara uğradığı için deri altına nakil yaptığım kadın, tekrar üreme fonksiyonlarını kazanmasıyla, hayatının en parlak tecrübesini yaşadığını söyledi. Lenfomadan kurtulan bayan, tedavim sonrasında hormonlarının geri gelmesi nedeniyle mucizevi şekilde anne oldu." Birçok insanın 7 yıl geçtikten sonra tavrını değiştirerek, çalışmalarını savunmaya başladığını ifade eden Prof. Dr. Oktay, "Bunda rolüm olduğunu düşünüyorum. Hatta bu konuda verdiğim savaş, kanser hastalarının verdiği savaşa benziyor. Her türlü dogma ve ve ön yargıya karşı savaş verdim" dedi.

    Başarılı ve üretken olabilmeyi amaçladığını belirten Oktay, araştırmalarında hep sorumlu davrandığını, ün kazanmak için hastaların zararına gelişebilecek, hayvanlarda denenmemiş uygulamalara asla girmediğini söyledi.

    Her şeyin altında sevginin yattığını, bunun var olmanın başlangıcı olduğunu belirten Oktay, geldiği bu nokta için ekibine, çalışmalarında yer alarak büyük bir amaca hizmet eden kanser hastalarına ve bu yöntemle doğan çocuklara teşekkür etti.
#24.11.2006 07:55 0 0 0
  • Atatürk'ün ''Beni Türk hekimlerine emanet ediniz'' sözü ne kadar onore edici.Hekimlerimiz de başarılarıyla adımızı her alanda duyurmaya devam ediyorlar.Başarılı doktorumuzu tbrk ediyorum. Haber için teşekkürler
#24.11.2006 16:43 0 0 0