Zatürree yaşlılar için daha ölümcül

Son güncelleme: 03.10.2007 23:31
  • Halk arasında zatürree olarak bilinen pnömoniye bağlı ölüm oranı, yaşlılarda gençlere göre 3 kat fazla.
    Ondokuzmayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Meftun Ünsal, zatürreenin özellikle risk grubu hastalarda ölümle sonuçlanabilecek ciddi bir akciğer hastalığı olduğunu belirtti.
    Sağlık Bakanlığı istatistiklerine göre Türkiyede her yıl yaklaşık 90 bin zatürree vakası görüldüğünü, yaklaşık 2 bin 500 kişinin bu hastalığa bağlı olarak hayatını kaybettiğini belirten Doç. Dr. Meftun Ünsal, bu rakamın çok daha yüksek olduğunun tahmin edildiğini ifade etti.

    Zatürreenin belirtilerinin yüksek ateş, öksürük ve çoğu zaman pas renginde olan koyu kıvamlı balgam çıkarma olduğunu bildiren Doç. Dr. Ünsal, yaşlılarda hastalığın bazen sinsi seyrettiğini ve zatürree izlenimi vermeyebildiğini söyledi.

    Halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoniye bağlı ölüm oranı, yaşlılarda gençlere göre 3 kat fazladır diyen Doç. Dr. Ünsal, yaşlılarda zatürree gelişiminin daha sık görüldüğünü kaydetti.

    Yaşlılarda öksürük refleksinin, solunum sisteminin ve diğer savunma mekanizmalarının yetersiz olması nedeniyle pnönomi gelişiminin daha sık görüldüğünü belirten Doç. Dr. Ünsal, sıvı alınımının azalmasının da enfeksiyona karşı riski arttırdığını vurguladı.

    Doç. Dr. Ünsal, şöyle devam etti:
    Altta yatan başka hastalıklar ve kullandığı ilaçlar hastalığın klinik tablosunu maskeleyebilir. Örneğin sürekli ağrı kesici ilaç kullanan yaşlılarda, ateş baskılanmış olabilir. Çok yaşlı hastalarda öksürük pek az olabilir, hiç balgam çıkmayabilir. Ancak hasta yorgun görünür ya da bilinci bulanıklaşır. Vücut ısısı düşer ve şok tablosu ortaya çıkabilir.

    Hastaneye yatan yaşlılarda zatürree gelişme riskinin normal kişilere göre 2 kat fazla olduğunu kaydeden Doç. Dr. Ünsal, ayrıca sigara içen yaşlılarda zatürree bulgularının altında bir akciğer kanserinden de şüphelenilebileceğini söyledi.

    ARALIK AYINDA AŞI
    Doç. Dr. Meftun Ünsal, zatürreeye karşı pnömokok aşısının aralık ayı sonuna kadar yapılabileceğini bildirdi.

    Zatürreeye yakalanma olasılığı yüksek kronik hastalığı olanlar ile 65 yaş üzerindekilerin pnömokok aşısı yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Doç. Dr. Ünsal, hastalığın daha hızlı yayıldığı huzurevi gibi kalabalık alanlarda yaşayan yaşlılarla sağlık çalışanlarının da aşı yaptırmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
#27.11.2006 23:22 0 0 0
  • evet yaşlılar hasta olduklarında daha zor kendilerini toparlıorlar çok dikkatli olmaları lazım ilerde de biizm tabiki
    teşekkürler su perisi
#28.11.2006 06:56 0 0 0
  • teşekkürler su perisi

    sanırım bende yaşlandım
#03.10.2007 23:31 0 0 0