Kız çocukları kalça çıkığına daha yatkın

Son güncelleme: 08.12.2006 09:00
  • Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman Köseli, kız çocuklarının kalça çıkığına daha yatkın olduğunu belirterek, "Aşırı sıkı kundak yapılması kalçayı yerinden oynatabilir" dedi.


    Kalça çıkığının değişik nedenlere bağlı olabileceğini söyleyen Dr. Köseli, "Ailede kalça çıkığı olanlarda, kalça bağlarında gevşeklik olanlarda görülen kalça çıkığına, annenin östrojeni ve diğer pelvis gevşemesine neden olan hormonları da neden olabilir. Kız çocuklarında çıkığa daha çok yatkınlık vardır. İlk doğum, makat doğum, amnion suyunun az olması gibi faktörler de kalça çıkığında etkendir. Doğum sonrası faktörlerde, kalçanın tam gelişmemesi belirleyicidir. Aşırı sıkı kundak yapılması, belli bir süre sonra kalçayı yerinden oynatarak çıkığa sebep olabilir. Sık sık boy ölçümü de kalça gelişimini bozabilir" dedi.


    Kalça çıkığında teşhisin özel test sonuçları ve fizik muayeneyle konulduğunu belirten Dr. Köseli, "Kalçanın dışa açılımında kısıtlılık ve yumuşak doku bozuklukları, kalçanın tam gelişmediğini gösterir. Yeni doğan muayenesinde kalçadaki asimetrik deri kıvrımı ve kol-bacağın kısa görüntüsü, kalçanın tam gelişmediğini düşündürmelidir. Daha büyük çocuklarda ördekvari yürüyüş, topallama kalçanın gelişmemesiyle ilgili olabilir. Radyolojik olarak 3 ayın altında kalça ultrasonografisi yapılarak teşhis konulur. Kalça 3 aydan sonra filmle değerlendirilebilir. Ön arka ve kurbağa pozisyonunda kalça grafisi çekilmelidir" diye konuştu.


    Kalça çıkıklığında tedaviyi ve korunma yollarını da anlatan Dr. Osman Köseli, "Tedavi tanı konduğu andaki yaşa bağlıdır. Doğumda oynak kalça tanımlandığı zaman, 1-2 ay boyunca kalçanın çeşitli pozisyonlarda tutulması yeterli olabilir. Genellikle 2-3'lü ara bezi yeterlidir. Radyolojik ve ultrasonografik ölçümlere, kalça normal yapısına dönünceye kadar devam edilir. Geniş ara beziyle düzelme olmadıysa pavlik bandajıyla kalça yerine oturabilir. Yine düzelme olmaz ise cerrahi müdahale gerekir" şeklinde konuştu.


    Kalça çıkığından korunmanın yeni doğan bebeklerin dikkatli muayenesi, doğumda baş aşağı sallanmaması, kundak yapılmaması, geniş ara bezi kullanılması ve kalçanın zorlanmamasıyla mümkün olabileceğini ifade eden Dr. Köseli, ailede kalça çıkığı olanların daha dikkatli değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.
#08.12.2006 07:16 0 0 0
  • kalça çıkıgında anneler dikkatli olmalı bilhassa kundak yapılmamalı
#08.12.2006 07:51 0 0 0
  • walla hassas bi konu dikkat gerektiriyo kimileri anlamıyolar bile sonra bebekler büyüynce de iş işten geçmiş oluyo.. annelerrin dikkat etmesi gereken çok şey var..
#08.12.2006 09:00 0 0 0