Romantizmin Bestecileri

Son güncelleme: 13.02.2012 19:45
  • romantik müzik - müzik akımları - klasik ve romantik müzik bestecileri - post romantik müzikBeethoven'in müziği Klasik-Romantik akımları birbirine bağlar. Beethoven'in çağdaşları, ilk katıksız Romantikler kuşağı olarak bilinir. Örneğin: Jan Ladislav Dussek (1760-1812), Ludwig Spohr, Carl Maria von Weber, Franz Schubert ve Rossini gibi. Bu bestecilerinin tümünün de 1830′larda ölümüyle, ikinci kuşak Romantikler ortaya çıkar.

    1803-1813 doğumlu olan ve kendilerini 1830′larda tanıtmaya başlayan bestecilerdir bunlar. Meyerbeer, Berlioz, Donizetti, Bellini, Chopin, Paganini, Glinka, Liszt, Mendelssohn, Schumann, Verdi ve Wagner gibi. 1850′de bu bestecilerin de çoğu ölmüştür ya da stilini değişmektedir.

    Liszt ve Wagner'in müziği, yapısal, çalgısal ve armonik renkleri geliştirerek geleceğin müziğini duyurur. Öte yanda Schumann'in Klasik biçim yapısına dönmesi, Brahms'ın yapıtlarında da sürecektir. Dvorak, Cesar Franck, Saint-Saens ve Çaykovski, Schumann ya da Brahms'ı, sonat ve senfonilerinde izlerler. Bruckner, Brahms, Franck ve Çaykovski 1890′da, Geç Romantizm'in sona ermekte olduğu dönemde ölürler.

    Post-Romantik besteciler arasında modern müzikle doğrudan bağ kuranlar da vardır: Faure, Grieg, Mahler, Rimski-Korsakof gibi bestecilerden sonra Wagner'i izleyen Hugo Wolf, Liszt'i izleyen Skriyabin; Brahms'ı izleyen Max Reger ve Rahmaninof, Richard Strauss gibi besteciler, bir türlü Romantik akımı bırakamazlar. 20. yüzyıl başında Debussy, Charles Ives, Janâcek, Ravel, Schönberg, yeni çağın çeşitli yeniliklerinin bulucuları oldukları halde yine Romantik müzik kökenlidirler.

    alıntı
#13.02.2012 19:45 0 0 0