Hamilelikte en doğru uyku pozisyonu

Son güncelleme: 18.03.2012 07:17
  • Hamileliliğinizde uykuya dalmadan önce uzun süre yatakla boğuşma yaşayabilirsiniz. Ne yazık ki hamileyken, her zamanki uyuma pozisyonlarınızda rahat edemeyebilirsiniz. Bu yeni rahatsızlığın bir çok nedeni var, ancak deneyebileceğiniz, dinlenmenize yardımcı olacak bazı pozisyonlar da var.

    Normal uyku pozisyonu neden rahatsızlık verir?
    Hamileyken bedeniniz çeşitli değişimler geçirir. Bu değişimler genellikle her zaman ki rahat uykunuzu bozacak değişimlerdir. Bu rahatsızlığın nedenleri şunlar olabilir:

    Karnın büyümesi

    Sırt ve bel ağrıları

    Mide yanması

    Nefes darlığı

    İnsomnia (uyuma zorluğu)

    En iyi uyku pozisyonu hangisidir?
    Hamilelikte en iyi uyku pozisyonu yan yatmak ve ondan da iyisi sol yana yatmaktır. Sol yana yattığınızda plasenta ve bebeğe kan ve besin akışı artar. Bacaklarınızı dizlerinizden bükerek, iki bacağınızın arasına bir yastık yerleştirebilirsiniz.

    Sırt ağrılarından şikayetçiyseniz, sol yanınıza yatmayı ve bacaklarınıza ilave olarak karnınızın altına da bir yastık yerleştirmeyi deneyebilirsiniz.

    Gece mide yanması olacağını düşünüyorsanız, vücudunuzun üst kısmını yastıklarla destekleyebilirsiniz.

    Nefes darlığı yaşıyorsanız yine yan yatmayı veya yastıklarla başınızı yükseltmeyi deneyebilirsiniz.

    Özellikle de karın üstü yatmaya alışkınsanız, tüm bu öneriler de çok rahat bir uyku uyumanızı sağlamayabilir, ancak denemeler yaparak kendinize en uygun pozisyonu bulabilirsiniz.

    Tüm gece tek bir pozisyonda kalmak zorunda olmadığınızı ve arada sırada yön değiştirerek, diğer yanınıza yatabileceğinizi de unutmayın.

    Kaçınmanız gereken pozisyonlar

    Sırt üstü uyuma
    Sırt üstü uyumak sırt ağrıları, solunum ve sindirim sisteminde zorluklar, hemoroit ve tansiyon düşmesi gibi sorunlara yol açabilir ve kalbinize ve bebeğinize ulaşan kan dolaşımını düşürür. Tüm bunların nedeni sırt üstü yattığınızda karnınızın bağırsaklara ve ana kan damarlarına (aort ve vena cava) baskı yapmasıdır.

    Karın üstü uyuma
    Hamileliğiniz ilerledikçe karnınızda meydana gelen fiziksel değişimler karın üstü uzanmanızı çok zorlaştırır.
#18.03.2012 07:17 0 0 0