Linux Server Kurulumu CentOS

Son güncelleme: 12.06.2012 11:19
  • noimageGünümüz de Linux tabanlı sunucular önemli bir yere sahip olmaya başladı.Özellikle blogların artması ve Seo ayarlarının kolay yapılmasından dolayı bir çok kullanıcı aynı özelliklerin Windows serverlarda olmasına rağmen, linux sistemler tercih sebebi oluyor.

    Linux tabanlı işletim sistemleri kullanım açısından zor gözükse de düşük sistem gereksinimleri ile sorunsuz çalışan ve korkulacak kadar zor olmayan bir sistemdir.

    Bende kısaca size en popüler işletim sistemlerinden biri olan Centos 5′in kurulumunu anlatmaya çalışacağım.

    Sistem Gereksinimleri

    Pentium 3 ve daha üstü bir işlemci

    Minimum 512mb ram

    Minimum 4-5 gb Harddisk

    Kuruluma Başlamadan Önce Yapmamız Gerekenler

    İlk olarak Centos işletim sisteminin son sürümünü indirmeliyiz.Centos işletim sistemini ister ftp.linux.org.tr den isterseniz www.centos.org adresine girip download bölümünden istediğiniz sürümü indirebilirsiniz.Ben son sürüm olan Centos 5 kullanarak anlatımıma devam edeceğim.

    Centos Kurulumu

    Kurulum esnasında belirteceğim ip adresleri örnek adreslerdir.Bu ip adreslerini kendinize uyarlamalısınız. İndirdiğimiz Centos sürümünü bilgisayarımıza sanal sürücü ile veya dvd ile bilgisayarımıza takıyoruz.

    Karşımıza ilk menü bu şekilde gelecektir
    noimage



    İki türlü kurulum seçeneği vardır.Biri text mod dediğimiz hızlı fakat ileri düzey kurulum diğeri ise grafikli kurulum.Ben basit olan grafikli kurulumu anlatacağım. Bu yüzden bu karşımıza gelen boot menüde Enter tuşuna basarak devam ediyoruz.

    Bu adımı geçtikten sonra bize takmış olduğumuz cd/dvd yi kontrol etmemizi soran aşağıdaki ekran gelmekte bu ekranı SKIP diyerek geçebilirsiniz.

    noimage


    Şimdi karşımıza Centos kurulum ekranı geliyor. Bu ekranı Next diyerek geçiyoruz

    noimage


    Bu ekrandan sonra karşımıza dil seçimi ekranı geliyor. Server kurulumu yapacağımız için İngilizce kurulum yapmamız daha doğru olacaktır.Bu yüzden İngilizce dilini seçip next diyoruz.

    noimage


    Bir sonraki gelecek ekran da klavye seçimi menüsü artık bu menüde Türkçe seçeneğini seçebiliriz.

    noimage


    Klavye dil seçimimizi yaptıktan sonra karşımıza hardiskimizin içindeki tüm verilerin silineceğini söyleyen bir not karşımıza çıkıyor.Bunu kabul ederek(YES) geçiyoruz.

    noimage


    Burada harddiskimizin bölünmesiyle ilgili sorular soran bir menü görüyoruz.Bu menüde nereye kurulum yapmak istediğimizi seçip, resimde gördüğümüz 2. seçeneği seçiyoruz "Remove Linux Partitions.." şeklinde olan seçenek. Next diyerek ilerliyoruz.Tabi burada tekrar seçtiğimiz bölümdeki tüm verilerin silineceğini bildiren bir mesaj alıyoruz. Bu mesajı Yes diyerek geçiyoruz.

    noimage


    Bu bölümde network ayarlarımızı yapıyoruz internete çıkabilmemiz için en önemli bölüm burası.Yukarıda gördüğümüz eth0 üzerine gelip edit diyoruz. Karşımıza gelecek olan ekranda ip ayarlarımızı manuel olarak biz yapıyoruz


    noimage


    Buradaki ip adresi örnek olarak verilmiştir siz buraya kendinize uygun ip adresini girmelisiniz.Ayrıca resimde görünen İpv6 desteği seçeneğini işaretlemeye gerek yoktur.Bu aşamayı Ok diyerek tamamlıyoruz ve geliyoruz DNS ayarlarımızı yapmaya

    noimage


    Burada gördüğümüz gibi bölge saat ayarını yapıyoruz GMT +2 İstanbulu seçip next diyoruz

    noimage


    Bu menüden sunucumuza vereceğimiz şifreyi beliyoruz bu şifreyi bir kenara not almamızda fayda var.Ayrıca ufak bir not Linux sistemlerde kullanıcı adı "root" dır.

    Bu işlemi de tamamladıktan sonra karşımıza ne kuracağımızı soran bir ekran gelecektir.Bu bölüm de sadece Server seçeneğini seçiyoruz ve diğer tüm seçeneklerin işaretlenmemiş olduğundan emin oluyoruz. Eğer bu server üzerine Cpanel kuracaksınız ekstra özellikleride kurmanıza gerek yok.Cpanel kurulumu yaparken tüm kurulumları gerçekleştiriyor.Ama kişiselleştirmek isterseniz Costumize Now seçeneğini seçerek ekstra özellikler seçebilirsiniz ki bu özellikler panel kurmayacaksanız gereklidir.

    Bu aşamadan sonra Next diyerek tüm ekranları atlayıp kuruluma başlıyoruz.Kuruluma başlamadan bir önceki ekranda elinizde Cd/DVD lerin hazır olup olmadığını soran bir ekran göreceksiniz bu ekrana Continiue diyerek devam ediyoruz ve kurulum başlıyor.Kurulum esnasında sizden sırayla CD/DVD ler istenecek ve kurulum tamamlanacaktır.

    Kurulum tamamlandıktan sonra en önemli nokta Firewall Configuration , Karşınaza gelen ekranda Firewall Configuration seçeneğini seçip güvenlik Disable seçeneğini seçerek duvarını devre dışı bırakmalıyız. Devre dışı bırakmamızın sebebi sunucumuza erişimde bir problem yaşamamak içindir.Bu konudan dolayı bir sorun yaşamayacaksınız.

    Ve son olarak Exit diyerek kurulumu tamamlıyoruz. boot ekranı karşımıza geldiğinde kullanıcı adı ve şifremizi yazarak giriş yapıyoruz.Kurulumdan sonra eğer otomatik restart olmazsa reboot yazarak restart atıyoruz.

    Centos Server hizmetinizde güle güle kullanın


    LivaPaneL ßilisim Hizmetleri Seslichat
#27.03.2012 14:21 0 0 0
  • güzelbir anlatım olmus dostum tskler.. bir şey takıldı aklıma onu sorayım serveri kurduk takır takır çalıor diyelim buna özel ip almak gerekmiormu..
    normal adls hızı bunu belli bi zamanakadar götürür tahminim..
#30.03.2012 07:20 0 0 0
  • Alıntı
#30.03.2012 22:13 0 0 0
  • sağlık olsn..
#31.03.2012 04:37 0 0 0
  • CentOS Normalde de herkesin Kullanacagi bir sistem diil zaten alıp evine kurup Kullanmayı Düsünen Var Sanırım :)
#31.03.2012 13:59 0 0 0
  • aynen ben düşündüm ama biraz araştırınca özel ip falan almamız gerkiormuş bi dünya nane :D
#01.04.2012 00:02 0 0 0
  • :) ben de bi ara pesine dustum en güzeli linux pardus :)
#01.04.2012 14:02 0 0 0
  • Linux'a hiç Virus bulaşmiyor en güzel yanı bu :d
#29.05.2012 09:21 0 0 0
  • @dj-karakabus adlı üyeden alıntı:
    Linux'a hiç Virus bulaşmiyor en güzel yanı bu :d
    Orijinali Göster...


    güLdürdün ya :) Linuxa virus bulasmamasıyla CentOS Kurulumu Arasındaki İliski nedir Arkadaşım :)
#29.05.2012 12:56 0 0 0
  • @D4rK_KsK adlı üyeden alıntı:
    [alinti=#4870959]dj-karakabus[/alinti]

    güLdürdün ya :) Linuxa virus bulasmamasıyla CentOS Kurulumu Arasındaki İliski nedir Arkadaşım :)
    Orijinali Göster...
    güLdürdün ya :) Linuxa virus bulasmamasıyla CentOS Kurulumu Arasındaki İliski nedir Arkadaşım :)

    Anlamdın heralde ben dedim server kuracaksan en iyis linux dedim o manada söylemek istedim.
#10.06.2012 07:42 0 0 0
  • peki arkadasım centos nedir bana onu soylermisin biraz yazı yazarken arastırararak yazın ya ne demek istediginizi kendiniz bile bilmiyorsunuz kendinizi rezil ediyorsunuz sadece Linux Surumu Olan CentOS Serverlerde Kullanılır Sadece Arama Motorlarını Kontrol edelim arastıralım biraz
#10.06.2012 11:56 0 0 0
  • @D4rK_KsK adlı üyeden alıntı:
    peki arkadasım centos nedir bana onu soylermisin biraz yazı yazarken arastırararak yazın ya ne demek istediginizi kendiniz bile bilmiyorsunuz kendinizi rezil ediyorsunuz sadece Linux Surumu Olan CentOS Serverlerde Kullanılır Sadece Arama Motorlarını Kontrol edelim arastıralım biraz
    Orijinali Göster...

    Çok iyi bilmişsiniz gibi davraniyorsunuz ama Marifet Yok. ( : Yazık
#10.06.2012 13:36 0 0 0
  • @dj-karakabus adlı üyeden alıntı:
    [alinti=#4875908]D4rK_KsK[/alinti]
    Çok iyi bilmişsiniz gibi davraniyorsunuz ama Marifet Yok. ( : Yazık
    Orijinali Göster...
    Çok iyi bilmişsiniz gibi davraniyorsunuz ama Marifet Yok. ( : Yazık

    Marifet Yok Derken Yardım Ettiğim O Kadar Çok İnsan Varki Bu Forumda Herkes Cok iyi bilir :) bunlarıda...Rahat Ol Sen :)
#12.06.2012 11:19 0 0 0