Haberal Teklifi TBMM Genel Kurulu'nda

Son güncelleme: 27.04.2012 00:02
  • Ceza indirim yasası - ceza indirim yasası içerigi - af kanunu olasıgı - haberal teklifi içerigi
    ''Haberal'' teklifi TBMM Genel Kurulu'nda

    TBMM Genel Kurulu'nda, kamuoyunda ''Haberal'' teklifi olarak bilinen kanun teklifinin görüşmeleri sürüyor.

    Genel Kurul'da, tutuklu ve hükümlülerin ağır hasta olan yakınlarını ziyaret etmesini ve hükümlünün ziyaretçileriyle yapacağı görüşmeye kısıtlama getirilmesini öngören kanun teklifinin tümü üzerinde grubu adına söz alan Kubat, AK Parti Hükümeti döneminde temel insan haklarına ilişkin önemli kazanımlar sağlandığını söyledi.

    Ceza mevzuatları hakkında bilgi veren Kubat, yapılan düzenlemelerle modern bir infaz sisteminin altyapısının oluşturulduğunu söyledi.

    Teklifin getirdiği düzenlemelere de değinen Kubat, ''Teklifi ile getirilen düzenlemelerle insani infaz sistemi oluşturulmasının sağlanması amaçlanıyor'' dedi.

    CHP Kırklareli Milletvekili Turgut Dibek de kanun teklifinin çok geç gündeme alındığını belirterek, ''Bunu niçin bu kadar bekledik? Sayın Haberal'ın annesi de ciddi rahatsızdı. Bunu hepimiz biliyorduk. Babasının cenazesine de gidememişti. 'Hiç olmazsa annesini ziyaret etsin' denilmişti'' diye konuştu.

    Kanunun görüşülmesinin, AK Parti'nin getirdiği grup önerileriyle sürekli ertelendiğini öne süren Dibek, ''Burada Sayın Haberal'ın durumuna ilişkin bir hassasiyet var ama buna rağmen teklif bir türlü gündeme alınmadı. Düzenlemenin bugün, bu saatte görüşüyor olmamız bir ayıbımızdır'' dedi.

    Tutukluk uygulamasının bir türlü amacına uygun şekilde kullanılmadığını ileri süren Dibek, şöyle devam etti:

    ''Bugün, 'Ergenekon-1', 'Ergenekon-2', 'Balyoz' hangi davalar birleştirildi' diye sorsak, eminim hakimler bile bilmez. İnsanlarımızı cezaevinde hastalığa, ölüme mahkum eder hale geldik. AİHM, artık Türkiye'den yaka silkeler hale gelmiş. Türkiye'de leblebi gibi tutuklama kararı veriliyor. Bu sorunu mutlaka çözmemiz lazım.

    8 milletvekili arkadaşımız hala hapishanede. Halkın seçtiği insanlar nasıl oluyor da hala hapishanede. Bununla ilgili bu düzenlemenin yapılamamış olması da Meclis'in ayıbıydı. TBMM'nin açılışında bir metin hazırlamıştık ama aradan 10 ay geçti halen bir adım atılmadı. Sadece, Sayın Meclis Başkanı'nın girişimi var. Kendisini samimi buluyorum.''

    MHP Erzurum Milletvekili Oktay Öztürk de Hükümet icraatlarının, yargıya olan güveni yok ettiğini öne sürdü. Öztürk, ''İktidar, yargı bağımsızlığını kendine bağımlılık olarak algılamaktadır. Yasamanın ya da yürütmenin etkisine açık yargı bağımsız olamaz'' diye konuştu.

    Partisinin, tutukluluk halinin cezalandırmaya dönüştürülmesini kabul etmeyeceğini belirten Öztürk, hazırlanan teklifin belirsizliklerle dolu olduğunu söyledi.

    BDP Grubu adına söz alan BDP İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, ''50 yaşıma geldim, hassas dönemlerden geçilmeyen bir tek gün hatırlamıyorum. Bütün zulümler, hukuksuzluklar nedeniyle adalet duygusu sakatlanıyor. Adalet, korkularımızın ve kaygılarımızın üzerine inşa edilecek bir şey değildir. Ölümcül hastalıkla boğuşan insanlara şifa ve vedalaşma hakkını tanımanız lazım'' diye konuştu.

    http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1279539&title=haberal-teklifi-tbmm-genel-kurulunda
#27.04.2012 00:02 0 0 0