Metehan’ın 10luk Ordu Sistemi

Son güncelleme: 22.10.2022 11:16
  • 10'luk ordu sistemi - 10 luk ordu sistemi nedir - 10 luk ordu sistemini ilk kim kurdu - 10 luk ordu sistemi nasıldır - 10 luk ordu sistemi hakkında - metehanın 10 luk ordu sistemi nedir
    Bugün askeriyeye gittim. Oranın düzeni, disiplini, sistemi herkes tarafından az çok biliniyor. Aklıma Prof.Dr. Y.MONDEN'in sunumu geldi. Orada bir kavram öğrenmiştim MPC(Mini profit center) küçük kar merkezleri.

    Mini Profit Center, 5-6 kişilik ekipden oluşan bir takım, işletme içerisinde küçük bir şirket gibi çalışır.
    Şöyle düşünelim Montaj hattımızda bir MPC'miz olsun. Bu hattın ürün tedarik ettiği departman veya hatlar var. Bu hatlardan ürün alırken bir şirket gibi işliyor. Diğer departmandan gelen ürünün kalitesini ve maliyetini, aynı ürünü üreten başka şirketlerde(firma dışından bir üretici) ten alabileceği kalite ve fiyatlarıda listeliyor. Kendisine hangisi uygunsa onu alıyor.
    Yani aynı fabrika içinde üretilen ürünü almayıp başka bir ürünü alma hakkına sahip.(resimde daha net anlaşılabilir) Yani fabrika içindeki bu küçük MPC ler kendi firmaları içindeki diğer takımlara istedikleri kalitede ürünü, en uygun fiyatta sunması gerekiyor, aksi takdirde onun yerine başka bir yerden ürün alınır, O MPC den kendisini iyileştirmesi istenilir. Böylece şirketler içinde küçük şirketler belirli bir rekabet içerisinde özerk bir şekilde kendilerini yönetirler. Rekabet olduğu için sürekli iyileştirme istenilir.
    noimage

    Peki askeriye ile bağlantısı nedir bunun. Metehan'ın geliştirdiği 10luk askeri sistem ile Japonların 20.yy da geliştirdiği MPC arasında benzerlikler var. Mesala askeriyede 10 kişiden bir onbaşı sorumludur. Bu 10 kişinin yaptığı işlerde emirler onbaşına verilir ve bu ekip iş paylaşımını kendi içinde yapar. Ve verilen işleri üstlerinin istediği gibi yapmaları gerekmektedir. Yani bekleneni karşılamaları gerekmektedir. Aksi takdirde onları ceza bekliyordur.
    Küçük bir örnek olarakda askeriye mutfağını verecek olursak, eskiden genellikle askerler yemekleri yapardı fakat artık yemekler özel şirketler tarafından ayarlanıyor. Daha hesaplı olduğu için. Tabi bu küçük bir örnek, genel olarak askeriye bu şekilde işlemiyor, MPC ye aynen benzemiyor fakat mantık olarak çok benzer yönleri var bence.
    Anlatmak istediğim, bugün duyduğumuz bir çok yöntem veya methot aslında hayatımızın içinde var yıllardır. Bazıları bu iyi yanları alıp kendisine göre uyarlayarak büyük kazançlar elde edebiliyor.
    MPC'yi daha iyi anlamanız için Prof.Dr.Yasuhiro Monden'in MPC sunumu inceleyebilirsiniz.

    Yazan Ali Bayrakçı
#09.05.2012 22:57 1 0 0
  • noimage
#15.05.2012 05:58 0 0 0
#22.10.2022 11:16 0 0 0